Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Törőcsik Mari összehozta egy estére Alföldi Róbertet és Vidnyánszky Attilát

Törőcsik Mari máig velünk él, kedden például összehozta a Nemzeti Színház korábbi és mostani igazgatóját is egy estére. A közönség több percig állva, némán tisztelgett a Nemzet Színésze előtt. „Hiányzik belőlünk a nagyvonalúság. A felülemelkedés képessége. Boldogító érzés, amikor ezzel mégiscsak találkozik az ember.” Törőcsik Mari mondatait nem véletlenül választotta a rendező, Bérczes László a keddi, a magyar dráma napján megrendezett „Senkié és mindenkié” – Törőcsik Mari-emlékest mottójává, hiszen a mai magyar színházi életből nagyon is hiányzik a nagyvonalúság és a felülemelkedés is. És igaza volt: tényleg boldogító érzés volt megtapasztalni, hogy ha máskor nem is, de egy ilyen megemlékezés erejéig képes ez a végletesen szétszakított szakma valamennyire közösen kiállni valamiért. Konkrétan Törőcsik Mariért. Újra. Legutóbb a 80. születésnapján volt így. Hiszen ő valóban senkié és mindenkié, nemigen sajátíthatja ki semelyik oldal, egész élete és művészete erről szólt. Az est Maár Gyul

Változatos improvizációs előadásokkal készül a Művészetek Völgye Momentán Udvara

2021-ben, a jubileumi, 30. Művészetek Völgyében változatos improvizációs előadásokkal, workshopokkal és családi programokkal készül a Momentán Udvar.

Főhős előadásukban ismert emberek életével kapcsolatban beszélgetnek, játszanak neki, róla, vele, nektek. Idei Főhősök: Beck Zoli, énekes-gitáros, a 30Y rockegyüttes alapítója, dalszerzője; Grecsó Krisztián, József Attila-díjas magyar költő, író, dalszerző, az Élet és Irodalom munkatársa; Király Gábor, labdarúgó, a magyar válogatott volt focikapusa; Borbás Marcsi, televíziós műsorvezető-szerkesztő.

Az imprócsapat frissen bemutatott előadása, az Élő Történelem – Mi sem tudjuk, mi történt 500 éve!, melyben Kopcsik István történész segítségével és az improvizáció eszköztárával tárják fel közismert magyar történelmi események hátterét. Természetesen a közönség ötleteire, felvetéseire is kíváncsiak lesznek, hogy beépíthessék a közösen alakított előadásba.

Vendég lesz Palya Bea, aki sok-sok évig szervezte saját udvarát a jelenlegi Momentán Udvar területén. Annak idején a Momentán volt vendég a Palya-Udvarban, most fordítva: közös előadásban együtt improvizálnak majd, felidézve a régi időket, és behozva mindent, ami azóta történt velük.

A „klasszikus” kapolcsi előadás, az ország egyetlen improvizált szappanoperája is újra jelentkezik: a nézők 10 napon át követhetik és alakíthatják a szereplők intrikáit, szerelmeit, konfliktusait az Éjjel-Nappal Momentán során.

A gyerekeket, családokat hétvégén sportprogramokkal, családi RögvEsttel, zenés előadással várják, hétköznap pedig az imprós workshopokba tudnak becsatlakozni a 10-12 éves korosztálytól.