Lesz! Muszáj lennie! – Idén augusztus 3–7. között rendezik 14. Ördögkatlan fesztivált

A tavalyi kihagyás után idén előreláthatóan újra megrendezik az Ördögkatlan fesztivált. Bereményi Géza, Szabó T. Anna, Kukorelly Endre, Visky András, Molnár Krisztina Rita, Szeifert Natália, Bödőcs Tibor is a fesztivál vendége lesz.

„Lesz! Muszáj lennie! Ezt mondtuk tavaly is, de a vírus legyőzött bennünket. Ebben az évben azonban reális esély van arra, hogy valóban megrendezzük a 14. Ördögkatlant” – írják a szervezők. „Tizennegyedik, mert ősszel, amikor Zöldül a Katlan címmel fákat ültettünk a három településen, elköszöntünk a balszerencsét hozó számtól, jól elégettük azt. Most pedig szervezzük-egyeztetjük a programokat, és azt tapasztaljuk, a falvak-helyszínek várnak bennünket, a fellépők boldogan jönnek, a látogatók izgatottan érdeklődnek, minden arra mutat, hogy augusztus első hetében sokszázan-sokezren megölelhetjük végre egymást, és átadhatjuk magunkat a katlanfílingnek. És igen, időközben elveszítettük védnökünket, Törőcsik Marit, akire augusztus 6-án Mozart Requiemjével emlékezünk majd. De mindketten, Cseh Tamás és Törőcsik Mari is örökös védnökként velünk maradnak, életük-életművük példa lesz számunkra.” – Olvasható a Fesztivál sajtóközleményében.

Az augusztus 3-án kezdődő fesztiválon színházi, zenei, képzőművészeti, táncos és újcirkuszi programok mellett természetesen idén is találkozhatunk irodalmi eseményekkel.

A 2021-es Katlan egyik díszvendége, az idei év Libri irodalmi díjasa Bereményi Géza, akit két programon is hallhatunk. Augusztus 4-én a 14 órai pódiumbeszélgetésen a nemrég megjelent önéletrajzi regénye, a Magyar Copperfield lesz a téma, kezdve a megírás szükségszerűségével, végezve a könyv fogadtatásával, kitérve arra a fontos kérdésre is, hogy következik e folytatása. A szerzővel Nagygéci Kovács József, a Pannon Tükör Online főszerkesztője beszélget. Ugyanaznap, 19 órától pedig Bereményi közös estje kezdődik Járai Márkkal. Vallomások a gyerektől a felnőttkorig, zöld takarókról és ócska cipőkről, novella Széchenyi grófról, vers Gagarinról. Te és én az időről, amiben élünk, múlt vagy jelenidőben. Világnézeti élethangulat egy részben, Cseh Tamás és Bereményi Géza dalaival.

De a díszvendégek között egy másik irodalmi vonatkozású meghívottat is találunk. A 25. születésnapját tavaly ünneplő Pannon Tükör folyóirat irodalmi programjaival már régóta résztvevője a fesztiválnak, és ez idén sem lesz másképp. A lapszámbemutatókkal – és egy kortárs dalszövegekből készült különleges Pannon Tükör-kiadvány bemutatójával – egybekötött beszélgetéseket Nagygéci Kovács József, a lap szerkesztője vezeti.

A folyóirat pódiumbeszélgetésének vendége lesz például Kukorelly Endre is. „A József Attila díjas költő, írót kritikusként is ismerhetik az olvasók, de civil akciók kezdeményezője is, ő a Magyar Íróválogatott szövetségi kapitánya, a hajléktalan emberek lakhatását szervező Nyugodt Szív Alapítvány ötletgazdája, és az idén először odaítélt Baumgarten-emlékdíjat is ő alapította. A beszélgetésben mindezek szóba kerülnek majd, de nem feledkezünk meg a Pálya avagy Nyugi, dagi, nem csak a foci van a világon (Kalligram, 2018) és a Cé cé cé pé avagy Lassúdad haladás a kommunizmus felé (Kalligram, 2019) című könyvekről sem.”

Visky Andrással szintén Nagygéci beszélget majd, akit legutóbbi könyvéről (Nevezd csak szeretetnek; Jelenkor, 2017), legutóbb bemutatott darabjáról (Pornó – feleségem története, Kolozsvári Állami Magyar Színház-Gyulai Várszínház, rendezte: Árkosi Árpád, 2020), tehát elsősorban irodalomról és színházról kérdezi majd.

A pódiumbeszélgetés-sorozat vendége lesz továbbá Molnár Krisztina Rita, Szeifert Natália, és Bödőcs Tibor is.

Zenés irodalmi programban sem lesz hiány idén. Augusztus 4-én Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs formációja, a Szívárnyék Pilinszky-estjét hallgathatják meg az érdeklődők, augusztus 5-én pedig Csemer Boglárka (Boggie) és Szabó T. Anna közös zenés-irodalmi estje lesz hallható.

Ízelítő a további programokból:

Színházi előadások: Nézőművészeti Kft.: Kartonpapa / Eleven éjszaka / Utazás a koponyám körül / Piszkosak / Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém, Vecsei Miklós – Beck Zoli estje, Bodor Johanna: Nem baj majd megértem, Bödőcs Tibor: Meg sem kínáltak, Orlai produkció: Egy német sors, Látókép: Egy százalék indián, Háy János: Elem, Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz, Stefanovics Angéla: Csáó, K2: Rosencrantz és… / Béke, Grecsó Krisztián: Vera, Ördögkatlan: Mulatság, a „Csikófuttató” színházi előadásai…

Gyerek- és családi programok: Rutkai Bori Banda, Bóbita Bábszínház: A madarak nyelve, Simorág Táncirkusz: Tükörmese, Apacuka Zenekar, Pécsi Pagony…

Koncertek: A jobbik részem (Bereményi Géza – Járai Márk estje), Frenk, Kollár-Klemencz László, Beshodroom, Tudósok, Szabó Balázs Bandája, Wombo, Galaxisok, Kiscsillag, Idegen zenekar, Péterfy Bori és a Love Band, 30Y, Esti Kornél, Hagyományok háza, Ferenczi György és az első pesti rackák, Pál István Szalonna, Romano Drom, Tompos Kátya, Csoóri Sándor: Párbeszéd sötétben, VAN Filmzenekar, Cseh Tamás: Váróterem, Boebeck, Mácsai Pál – Lukács Miklós: Az élet értelme, Slam poetry, Rozs 60

Komolyzene: Szent Efrém Kórus – Háy János közös estje, Mozart: Requiem, Mezítlábas opera, Jadviga és Psyché, Instant Opera Workshop, Operabeavatók, Ifjúsági koncertek…

Az Ördögkatlan Fesztivál honlapján, valamint a fesztivál Facebook oldalán a teljes és részletes program végigböngészhető, valamint minden hasznos információ (szállásokról, utazásról) megtalálható.