Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Újabb Puccini operát rendez Göttinger Pál: nem a koronavírusra akarok reagálni! – mondta a közönségtalálkozón

A Szegedi Nemzeti Színház új évadának első opera bemutatóját október 22-én láthatja a közönség a nagyszínházban. Puccini Bohémélet című operáját Göttinger Pál állítja színpadra. A premier előtt, szerdán délután az alkotók közreműködésével zenés közönségtalálkozót rendeztek a Reök-palotában. Nem először állít színpadra Szegeden Puccini operát Göttinger Pál. Éppen két éve, 2019 októberében vitte színre az olasz szerző két egyfelvonásosát, A köpenyt és a Gianni Schicchit. Most ismét a huszadik század legnépszerűbb operaszerzőjének újabb darabját vette elő. A Bohémélet a rendező szerint is Giacomo Puccini életművének egyik csúcspontja, valódi drámai remekmű. A közönségtalálkozót vezető Dinyés Dániel zeneigazgató elsőként azt kérdezte Göttingertől, mennyiben különbözik a Bohémélet a korábbi két Puccini-rendezésétől. – A köpenyhez képes ez a darab sokkal ráérősebb, van idejük a szereplőknek alakulni, fejlődni. Így a Bohéméletet én elsősorban színészi darabnak tartom. Kiderült az is, Pucciniv

Örökké az Ördögkatlan védnöke marad Törőcsik Mari

Idén végre újra megrendezik augusztus 3–7 között az Ördögkatlan Fesztivált.


„Lesz! Muszáj lennie! Ezt mondtuk tavaly is, de a vírus legyőzött bennünket. Ebben az évben azonban reális esély van arra, hogy valóban megrendezzük a 14. Ördögkatlant” – írták a szervezők. Ez lesz a 14. fesztivál, ugyanis ősszel szimbolikusan elköszöntek a balszerencsét hozó 13-as számtól, elégették azt.

Időközben elvesztette a fesztivál Cseh Tamás mellett a másik védnökét, Törőcsik Marit is (rá augusztus 6-án Mozart Requiemjével fognak emlékezni), de mindketten „örökös védnökként velünk maradnak, életük-életművük példa lesz számunkra”.

A fesztiválon a járványügyi rendelkezéseket be kell tartani, így a mai állás szerint csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni a programokat.

A fesztivált így ajánlja Angelika Habpatron (Stefanovics Angéla):


Idén a Nézőművészeti Kft., Bereményi Géza, a Pannon Tükör folyóirat és Pál István Szalonna lesz a fesztivál díszvendége.

A programokat itt lehet tanulmányozni. Mindenképp kiemelendő a már említett Mozart: Requiem – In Memoriam Törőcsik Mari koncert a Pannon Filharmonikusokkal. Felállítanak egy hatalmas „Maszkperselyt” Nagyharsányban, ahová a feleslegessé vált maszkokat lehet örökre elzárni („amikor az Idő engedi azt, könnyen lehet, hogy csak jövőre, a 15. Ördögkatlanban”). Itt lehet majd először hallani azokat a dalokat, amelyeket még anno Cseh Tamás és Csengery Dénes kezdett el írni, de nem fejezték be, csak feldünnyögték kazettára, és amelyeket végül most Szűcs Krisztián és Beck Zoli adnak elő a Másnap című estjükön. A nagyharsányi templomban és a Narancsligetben pedig a Szent Efrém Kórus és Háy János produkcióját láthatjuk/hallhatjuk „Az öregtó felé” és „Kéz” címmel.

forrás: https://hvg.hu/