Színházi előadás, nótaklub és kiállítás is várja az érdeklődőket

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Október 25-én, szerdán 17 órától Szappanos Gábor történész tart előadást a Himnusz 1844 és 1989 közötti történetéről az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. A részvétel díjtalan. Október 28-án, szombaton 10 és 18 óra között „középkori edzést” és fegyverbemutatót tart a várban a Kerecsényi László Íjász Egyesület. Az eseményen várbelépővel lehet részt venni. Október 28-án, szombaton 14.30-tól Bábaság, szülés és a nők a középkorban címmel Beke Szilvia, a Gál Ferenc Egyetem dékánhelyettese tart előadást a várban. A programon várbelépővel lehet részt venni. November 3-án, pénteken 13 órától Szappanos Gábor történész a himnuszok történetéről tart előadást az Erkel Ferenc Emlékházban. A programon belépőjeggyel lehet részt venni. November 4-én és 11-én, szombaton 11 órától solymászbemutatót tartanak a várban. A programon várbelépővel lehet részt venni. November 4-én, szombaton 14 és 15 órától Orvoslás és gyógyászat a középkorban címmel tartanak előadást a várban. A programon várbelépővel lehet részt venni. November 7-én, kedden 11.30-tól Szappanos Gábor történész a középkori és újkori oktatási formákkal ismerteti meg az érdeklődőket az Erkel Ferenc Emlékházban. A programon belépőjeggyel lehet részt venni. November 8-án, szerdán 11 órától Cseresznyés János történész, az Erkel Ferenc Múzeum gyűjteménykezelője mutatja be a pedagógusoknak, hogy a várban milyen múzeumpedagógiai és digitális lehetőségek segítik a történelemtanítást. A részvétel díjtalan. November 8-án, szerdán 17 órától Temesváry János, a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc NKft. műszaki vezetője a múzeumi digitalizáció formáiról és alkalmazási módjairól tart előadást az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. A részvétel díjtalan.

Művelődési ház

Október 26-án, csütörtökön 17 órától a Dankó Klub várja az érdeklődőket az Erkel Ferenc Művelődési Központban. Magyarnótákat, operett- és örökzöld slágereket ad elő a Madách Színház két művésze, Simon Boglárka és Jenei Gábor, valamint Szilágyi Sándor, Tabáni István, Hankó József prímás és zenekara. Az est háziasszonya: Budai Beatrix. A részvétel ingyenes, de a regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a 06-70/387-0936-os telefonszámon, a dankoradio@mtva.hu e-mail-címen vagy a helyszínen lehet. Október 27-én, pénteken 17 órakor 814°C – tűzzománc darabok címmel a Békés Megyei Képzőművészeti Szabadiskola Egyesületnek nyílik kiállítása a művelődési ház földszinti galériájában. Október 30-án, hétfőn 19 órától Kiss Ádám Világvégre című önálló estjére várják az érdeklődőket az Erkel Ferenc Művelődési Központba.

Tájvízház

November 24-ig látogatható a Békéscsabai Ásványgyűjtő Kör Kincsek a talpunk alatt című kiállítása a Tájvízház belépőjével.

Kamaraterem

Október 28-án, szombaton 19 órától a Tíz kicsi bűnjel – egy szerelem története című zenés estet viszik színre a Gyulai Várszínház kamaratermében. Jegyár: 2900 forint. November 9-én, csütörtökön 19 órától Légrádi Gergely Fekete-fehér című darabját mutatják be Göttinger Pál szereplésével. Jegyár: 2900 forint. November 14-én, kedden 19 órától a Shirley Valentine-t mutatják be Balsai Móni szereplésével. Jegyár: 3900 forint.

Almásy-kastély

Október 28-án, november 4-én, 11-én és 18-án, szombaton 18.30-tól A kastély gyertyafényben című programon vehetnek részt az érdeklődők. Előzetesen regisztrálni a tárlatvezetés napján 12 óráig lehet a 06-66/650-218-as telefonszámon vagy személyesen az ajándékboltban. A jegyek 4100 forintba kerülnek. A kastély valamennyi nyitvatartási napján 13, 14, 15, 16 és 17 órától vehetők igénybe a szabadulószobák. Előzetesen regisztrálni a 06-66/650-218-as számon vagy személyesen az ajándékboltban lehet. A részvétel 2200 forint. Október végéig látható Az Úton Erzsébet királynéval című tárlat az időszaki kiállítótérben. A teljes árú jegy 2200 forintba kerül, a teljes árú csoportos jegy 2100 forintba.

Városi könyvtár

Október 26-án, csütörtökön 17 órakor nyitják meg a Boróka Magyar–Székely Kulturális Közhasznú Egyesület és a József Dezső Alkotókör közös kiállítását a Mogyoróssy János Városi Könyvtár földszinti előadótermében. A kiállított alkotások Petőfi Sándor valamelyik verséhez kapcsolódnak. A tárlatot Fodor György nyitja meg, az Erkel Ferenc-gimnázium diákjai pedig legkedvesebb Petőfi-verseiket mondják el. Október 17. és 20. között mindennap, valamint október 31-én 11-től 12 óráig vezetett könyvtárbemutató sétát tartanak. Részvételi díj: 1 500 forint.

Gyulai Várfürdő

Október 28-án, november 4-én, 11-én és 18-án, szombaton 20 és 24 óra között éjszakai wellness lesz a Gyulai Várfürdőben. Belépés a téli főbejáraton. A jegyek 2500 forintba kerülnek. Október 30-án, hétfőn 20 és 24 óra között éjszakai élményfürdőzést tartanak az AquaPalotában. Belépés a téli főbejáraton. A jegyek 3 000 forintba kerülnek.

Gyulai vár

Október 28-án, november 4-én, 11-én és 18-án, szombaton 19.30-tól gyertyafényes tárlatvezetést tartanak a gyulai várban. Előzetesen regisztrálni a tárlatvezetés napján 12 óráig lehet a 06-66/650-218-as számon vagy személyesen az Almásy-kastély ajándékboltjában. Jegyek 4100 forintért válthatók. A vár valamennyi nyitvatartási napján 13, 14, 15, 16 és 17 órától igénybe vehető a vár szabadulószobája. Előzetesen regisztrálni a 06-66/650-218-as számon vagy személyesen az ajándékboltban lehet. A részvétel 2200 forint.

Steigervald-tanya

Október 27-én, pénteken 17 órától a „Gyulai Kolbászszínház” Kolbászshow a javából című produkciójára várják az érdeklődőket a Steigervald-tanyán. A társulat tagjai: Brindás János, mesterszakács, ételfelelős, Hajduk Zoltán, ötletgazda, kolbászfelelős, Hunyadvári József, szóvivő, humorfelelős. A jegyár vacsorával 8 990 forint.

Kohán Képtár

Október 31-ig látható a KöröspArt Galéria Nők ecsettel (1896–1952) című kiállítása.

La Sposa Caffe

Október 28-án, szombaton 18 órától Bartóki-Gönczy Balázs egyetemi docenssel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának tudományos dékánhelyettesével, a Világűrjog és Politika Kutatóintézet vezetőjével beszélget Fodor György középiskolai pedagógus.

Gyulai Törvényszék

Október 26-án, csütörtökön az igazságszolgáltatás európai napjához kapcsolódóan várja a diákokat a Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság a Béke sugárút 38. szám alatti épületben. A résztvevők körbejárhatják a törvényszék épületét, megismerhetik a történetét, és előadást hallhatnak a bírósági szervezetről, a bíróság munkájáról, az ítélkezésről, annak területeiről. Fakultatív programként választhatják a csoportok a távmeghallgató rendszer megismerését, emellett jogi activityben, perszimuláción vehetnek részt.

Erkel-megemlékezés

November 3-án, pénteken Erkel Ferenc zeneszerző születésének 213. évfordulója alkalmából programokkal várja az érdeklődőket a gyulai önkormányzat és az Erkel Ferenc Társaság. 16.30-kor koszorúkat helyeznek el az Erkel-emlékház falán. 17.30-tól ünnepi beszédet mond a gyulai városháza dísztermében Görgényi Ernő polgármester, majd átadják az Erkel ösztöndíjakat, és hangversenyt adnak Blaga Krisztina énekművész, Kassai István Liszt-díjas zongoraművész, Klenyán Csaba Liszt-díjas klarinétművész és a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar közreműködésével. Az est házigazdája Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke. A rendezvényt koszorúzás zárja az Erkel téren.