Javában próbál a visszatérésére Benedek Miklós

Már nem kell sokat várni, alig pár nap múlva visszatér a színpadra Benedek Miklós. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész tavaly december 21. óta nem szerepelt a közönség előtt, egy nyakas betegséget kellett leküzdenie, s egy ideig kórházban is ápolták.

Ám a tervek szerint pénteken este a népszerű legenda újra eljátssza Luigi Lapaglia szerepét a jutalomjátékának tartott Hárman a padon című darabban. A hosszú kényszerpihenő azért is volt szomorú, mert a fia, Benedek Tibor halála után tartott kétéves, fájdalmas szünet után ez a színdarab volt az, amellyel újra a közönség elé állt a nemrég a nemzet büszkeségei közé választott művész.

Az előadás külön ajándéka, hogy a színházszeretők két másik ikonikus sztárt is láthatnak az októberben visszatérő előadásokban: a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, szintén komoly betegség után lábadozó Gálvölgyi Jánost, illetve a Jászai Mari-díjas Egri Mártát.

– Most is próbálunk – válaszolta Benedek Miklós, amikor telefonon arról kérdeztük, hogy érzi magát, hogy ilyen elérhető közelségbe került a pénteki előadás.

A 77 éves művész augusztus végén ugyanis még küzdött egy kisebb megbetegedéssel, így akkor még csak bizakodott, hogy összeszedi magát októberre.

– Remélem, hamarosan túl leszek ezen, és októberben minden gond nélkül színpadra állhatok. Gálvölgyi Jánossal már beszéltem is, ő is készül a darabra. Elővettem a szövegkönyvet, és a hosszú nyári pihenés után most már fejben dolgozom – árulta el akkor a színész, aki ezek szerint fitt és egészséges, és a társaival belevágott a próbafolyamatba, hogy péntek este úgy térhessenek vissza a színpadra, mintha nem hagytak volna ki hosszú hónapokat.

Persze, ehhez azért még a legnagyobb rutinnal rendelkező színművészeknek is újra össze kell szokniuk a színpadon, és bár a darab az egyik kedvencük, több próbát is be kell iktatni, hogy minden mozdulat és sor újra automatikusan előjöjjön.

– Óriási dolog és megtiszteltetés számunkra, hogy három ekkora művészt láthat a közönség a színpadunkon. Bízunk benne, hogy egy újabb nagyon hosszú és sikeres soroztat kezdetét jelentik a már meghirdetett előadások – mondta Földvári Péter, az előadásnak otthont adó teátrum, a 6szín egyik vezetője.