A Váci Dunakanyar Színház előadásai - 2023






Egy őrült naplója

2023. OKTÓBER 27. PÉNTEK, 19:00

Gogol Egy őrült naplója című „pétervári elbeszélését” állítja színpadra Bodó Viktor monodráma formájában.

A történet főszereplőjét, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza, aki nem először kap főszerepet Bodó-előadásban, rá épült a Katona József Színház-beli híres Ledarálnakeltűntem is amely érdekes párhuzamként szintén egy kiszolgáltatott kisember kényszerű ámokfutását mutatta be.

Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készül. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője”, a környezetet és atmoszférát megteremtő loop lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés ma is ugyanolyan aktuális.

Szereplő:
Keresztes Tamás (Axentyij Ivanovics Popriscsin)

Leenane szépe

2023. NOVEMBER 4. SZOMBAT, 19:00

Fekete komédia

A NÉZŐMŰVÉSZETI KFT ELŐADÁSA

FORDÍTOTTA: UPOR LÁSZLÓ

Valahol az Isten háta mögött éldegél anya és lánya, módszeresen gyilkolva egymás idegrendszerét, időtlen idők óta.

És mindez jó eséllyel folyna még így a végtelenségig, hacsak a Dooley testvérek nem kavarnák fel, a már amúgy is lábszagú, állóvizüket… Martin McDonagh ír drámaíró neve ma már főleg kultikus filmjei miatt csenghet ismerősen (In Bruges/Erőszakik, Három óriásplakát Ebbing határában) A hazánkban korábban Piszkavas címen is játszott első színdarabja, hasonlóan filmjeihez, egyszerre mulatságos és mélyen megrázó, groteszk történet.

Az előadás elnyerte a 2023-as Vidor Fesztivál legjobb kamarszínházi előadásnak járó Pierrot-díjat

Szereplők 
MAG............................... MUCSI ZOLTÁN
MAUREEN..................... HAY ANNA
PATO.............................. KOVÁCS KRISZTIÁN
RAY................................ KATONA LÁSZLÓ

Alkotók 
DÍSZLET: JUHÁSZ NÓRA
DÍSZLET KIVITELEZÉS: JÁTÉKNAP CSAPAT
JELMEZ: PIRITYI EMESE
ZENE: KRISZTIK CSABA
DRAMATURG: GYULAY ESZTER
FÉNY: ILYÉS RÓBERT LEÓ
ASSZISZTENS: KÓTI ESZTER
A RENDEZŐ MUNKATÁRSA: SZŐNYI FRANCISKA

RENDEZŐ: KOVÁCS LEHEL

Micimackó meséi

2023. NOVEMBER 9. CSÜTÖRTÖK, 10:00

– gyermekmusical –

Pesti Művész Színház Fogi Gyermekszínház előadása

E bájos mesét bizonyára minden kisgyermek ismeri már, de most végre színpadon is életre kel e csodás történet, melyben találkozhatunk Micimackóval, Malackával és a Százholdas Pagony többi lakójával.

Szereposztás 
Micimackó......................... Bodrogi Attila / Fogarassy András
Róbert Gida....................... Boros Ádám / Vinyarszki János
Malacka............................. Fogarassy Bernadett / Gerencsér Alexandra
Füles.................................. Fogarassy András / Fekete István
Tigris, Nyuszi..................... Lénárt László / Bárkány Miklós
Kanga................................ Szabó Zsuzsa / Balázs Andrea
Zsebibaba.......................... Fogarassy Gergő

Alkotók 
Díszlet: Halász G. Péter
Rendező: Nádházy Péter

A Nulladik Perc

2023. NOVEMBER 17. PÉNTEK, 19:00

Egy új korszak hajnala két részben. Játszódik Párizsban, az 1900-as világkiállítás idején, áprilisban.

„Most meg még majd maguk akarják nekem elmagyarázni, hogy mi a szerelem, nézzenek oda. Én azt itt mindenkinél jobban tudom. Amikor az a mogorva uszályos megjelent a rakparton azzal a kicsike feleségével, azonnal mondtam is a kikötő népének, rakodóknak, orgazdáknak, gyilkosoknak, veteránoknak, képzőművészeknek, hogy ez a nyomorult kis gerlepár a védelmem alatt áll, én az ő boldogságukat nem hagyom, mert itt magas színvonalú szerelemről van szó, és én azonnal felismerem az ilyet, mert jegyszedő voltam az operában, és ki vagyok képezve. Sajnálom, hogy végül vérontás lett belőle, ráadásul itt ez a világkiállítás is, nyakunkon a 20. század, és azt sem kéne félvállról venni, meg nekem még fel is kéne mosnom, húslevesem is oda van téve, szóval végeztünk itt, vitéz urak?” (Pötyi néni rendőrségi vallomásának részlete, Párizs, 1900. április)

Szereplők 
Udvaros Dorottya (Mme Pie, kikötői asszonyság)
Grisnik Petra (Pötyi mama, hajléktalan nő)
László Lili (Georgette, Marcel felesége)
Pataki Ferenc (Marcel, a Belleville nevű uszály tulajdonosa és kapitánya)
Rohonyi Barnabás (Henry, rakodómunkás)
Ficzere Béla (Môle, rakodómunkás, háborús veterán)

Alkotók 
Író: Göttinger Pál
Dramaturg: Nagy András
Díszlettervező: Ondraschek Péter
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Plakáttervező: Csáfordi László
A rendező munkatársa: Perényi Luca
Rendező: Göttinger Pál
Producer: Orlai Tibor

Előadás hossza: 2 óra 15 perc szünettel

Egy Este Máté Péter Dalaival

2023. NOVEMBER 19. VASÁRNAP, 17:00

Máté Péter legszebb dalait gyűjtötte egy csokorba Beszkid József és Toldi Tamás azzal a céllal, hogy ápolják a Művész emlékét, munkásságát.

A zenészlegenda, Máté Péter, legszebb dalait gyűjtötte egy csokorba Beszkid József és Toldi Tamás (többszörös arany és platinalemezes szerző, előadóművész, Vác város művészeti díjasa) azzal a céllal, hogy ápolják a Művész emlékét, munkásságát.

Műsorukat, már bemutatták az ország több pontján is és a közönség, minden alkalommal, odaadó tapssal jutalmazta meg a produkciót. A szólistákat, mindig kiváló zenészek kísérik, ami magas nívót garantál.

A műsor időtartama, kb. 90 perc.

Lélegezz

2023. NOVEMBER 26. VASÁRNAP, 15:00

A Nő és a Férfi. A Férfi gyereket szeretne. A Nő nem. Vagyis inkább igen. Mert végülis ez lenne az élet értelme és célja.

De várjunk csak! Mekkora lesz egy újszülött ökológiai lábnyoma? Nem a túlnépesedett bolygót kéne inkább megmenteni? Utódok helyett fákat ültetni?

Pálos Hanna és Vizi Dávid zsigeri összjátéka egyetlen hömpölygő párbeszédben meséli el a gyerekvállalás dilemmáiba belebonyolódó Nő és Férfi szélsőséges és felkavaró történetét.

A Katona József Színház előadása

Szereplők: 
Pálos Hanna(N) Vizi Dávid(F)
Író: Duncan Macmillan
Fordító: Tóth Krisztina
Dramaturg: Török Tamara
Díszlet- és jelmeztervező: Füzér Anni
Fénytervező: Balázs Krisztián
Asszisztens-súgó: Héricz Anna
Rendező: Forgács Péter

Előadás hossza: 1óra 20perc szünet nélkül

Vackor

2023. NOVEMBER 30. CSÜTÖRTÖK, 10:00

bábelőadás kicsiknek

Aranyszamár Bábszínház előadása

Vackor, a piszén pisze kölyökmackó iskolás, ám nem érzi jól magát. Az osztálytársai csak ritkán barátkoznak vele és szegény gyakran ügyetlenkedik az órákon.

Tanító nénije hiába kedves, ő az erdőbe vágyakozik. Egy nap, mikor egyedül ücsörög a teremben míg társai az udvaron fogócskáznak kiszagolja, hogy a padtársa nagymamája vajas-mézes kiflit csomagolt az unokájának tízóraira. Vackor sajnos nem bír ellenállni a kísértésnek és fölfalja az uzsonnásdobozból az összes finomságot. A finom falatok után igazi dőzsölésbe kezd: mind egy szálig megeszi a társainak csomagolt szendvicseket, gyümölcsöket. Mikor észbe kap, már késő – igazi pusztítást végzett a tanteremben. Szégyenében és ijedtében elszalad, nem mer szembesülni az osztálytársai – és leginkább a Tanító néni – haragjával.

Vackor a nagyvárosba menekül, ahol riadtan próbálja megtalálni a helyét. A járókelők mogorvák, s mivel a közlekedési szabályokat sem ismeri, ügyetlenkedésével komoly dugót okoz, amit csak egy rendőr segítségével tudnak megoldani. Az igazoltatás groteszk szituációja elől elmenekül és egy parkban talál menedéket. Mikor végre egy kis nyugalomra lel az ismerős környezetben, sajnos ismét a korgó gyomra miatt kerül bajba: étvágyát a fagylaltárus portékájának kifosztásával csillapítja. Most azonban nem sikerül elmenekülnie, letartóztatják és bizony börtönbe kerül. A rácsok mögött már-már végképp kétségbe esne, mikor egyszer csak szabadon engedik. Kiderül, hogy a fagylaltárus kérte meg a rendőröket, hogy engedjék szabadon. A jóságos bácsi üzletet ajánl a megszeppent mackónak: ha segít neki a fagylaltárulásban míg meg nem térül az okozott kár, megtanítja a finomságok elkészítésére. Vackor boldogan és lelkesen tanul, sokat segít a bácsinak, lassan a parkban is igen megszeretik a vevők. Kis idő elteltével igazán összebarátkoznak jótevőjével, a fagylalt üzlet felvirágzik. Itt az idő, hogy hazainduljon, és otthon is szembenézzen tettei következményeivel.

Mikor hazaér valóban bajba kerül: a sok igazolatlan hiányzás miatt vizsgáznia kell írásból és matematikából. Amikor azonban minden feltett kérdésre helyesen válaszol, mindenkit lenyűgöz. Vackor elmeséli kalandjait a nagyvárosban, osztálytársait pedig fagylaltfőzéssel engeszteli ki. Ő lesz a legnépszerűbb kölyökmackó az iskolában.

Egy életem - Mucsi Zoltán

2023. DECEMBER 1. PÉNTEK, 19:00

Az Egy életem sorozatban híres művészek mesélnek az életükről, a számukra meghatározó pillanatokról és történetekről a Momkult színpadán. A forgatókönyvet itt valóban az élet írja.

„Én a világbékét várom ettől az estétől és hogy az emberiség jobbá válik. Meg, hogy megoldás születik végre a klímaválságra. De ha ezeknek csak kis része valósul meg a történeteimen keresztül, akkor sem leszek csalódott.” – mondta Mucsi Zoltán.

Rendező-producer: Lévai Balázs
Dramaturg: Gyulay Eszter

Grincs, aki elrabolta a karácsonyt

2023. DECEMBER 7. CSÜTÖRTÖK, 10:00

A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről...

Pesti Művész Színház Fogi Gyermekszínház előadása

A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mindenféle találmánnyal és szerkentyűvel, melyek a házigazda mindennapi kényelmét szolgálják, így a Grincs csak akkor látja szomszédait Kifalván, amikor kifogy az élelemből. Kifalva minden évben karácsonykor megzavarja hősünk magányát az évről évre egyre nagyobb, fényesebb és hangosabb ünnepléssel. Amikor a Kik bejelentik, hogy idén háromszor nagyobb lesz a karácsony, a Grincs rájön, hogy csupán egy módon biztosíthatja a csendet és a békességet: el kell lopnia a karácsonyt. Úgy dönt tehát, hogy Mikulásnak adja ki magát, sőt, terveihez csapdába ejt egy nyafka rénszarvast is, hogy legyen, aki húzza a szánját. Eközben odalent Kifalván Cindy-Lou Ki, egy kislány, akiben túlcsordul a karácsonyi vidámság, a barátaival azt tervezi, hogy csapdába ejti a karácsonyi köreit rovó Mikulást, hogy megköszönhesse neki a sok segítséget, amit túlterhelt édesanyjának nyújt. Ahogy közeledik a karácsony, félő, hogy a jószándékú terv ütközni fog a Grincs jóval ármányosabb ügyködésével...

A csemegepultos naplója

2023. DECEMBER 15. PÉNTEK, 19:00

"A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik.
Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam.”

Előadás hossza: 1óra 35perc szünet nélkül

A fiatal pesti író egy szép napon két dolgot határoz el: hogy egyedülálló lesz és hogy csemegepultos lesz. Hogy színt vigyen az életébe. Beleveti magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe. Egy darabig minden jól alakul…

Gerlóczy Márton regényét Ötvös András eleveníti meg, a kolbászok, a májasok, a kolozsvárik segítségével.

Előadja: Ötvös András

Színpadra alkalmazta: 
Lőkös Ildikó – Göttinger Pál
Dramaturg: Lőkös Ildikó
Produkciós asszisztens: Jánoska Zsuzsa
A rendező munkatársa: Schneider Jankó

Rendező: Göttinger Pál

Régi Karácsony

2023. DECEMBER 17. VASÁRNAP, 10:00

Előadásunkat ajánljuk mindenkinek, gyerekeknek, felnőtteknek, s a két kor között rekedteknek.

Aranyszamár Bábszínház előadása

A karácsonyi készülődésben, lótás-futásban, sürgés-forgásban jó néha megpihenni. Megpihenni és gondolatban, lélekben készülni az ünnepre. Lelkünket pedig mi is nyitná meg könnyebben, mint a mesék. Különösen, ha azok, lélektől lélekig ható fajtából valók.

A „Csodakalács” című népmese és Fekete István „Éjféli látogatók” című novellája épp ilyenek. Ezért mondjuk, meséljük, mutogatjuk, énekeljük, játsszuk el őket, megidézve rég volt Karácsonyokat.

Lehet, hogy ma már nem úgy ünnepelünk, mint „akkor”, s a gondjaink is mások, de a lényeg, a szeretet igénye, hiánya, parancsa ugyanaz maradt.

Előadja: 
Baranyai Anita, Érsek- Csanádi Gyöngyi
Zenész: Honyecz Ferenc
Díszlet, báb: Szalay György

Időtartam: 40-45 perc

Hogy szeret a másik

2023. DECEMBER 27. SZERDA, 19:00

Vígjáték

Három házaspár.
Két hely. Két idő.
Eközött kell ugrálni, különben baj lesz.

Három házaspár. Két hely. Két idő. Eközött kell ugrálni, különben baj lesz. Frank a főnöke Bobnak és Williamnek. Bobnak viszonya van Frank feleségével, és állandó vitái a sajátjával. William felesége viszont ok nélkül gyanakszik, hogy férje megcsalja. A titkos szerelmesek folyamatosan azt hazudják otthon, hogy William házasságának megmentésén dolgoznak. Mindenki gyanakszik
mindenkire, és egyre szövevényesebb a helyzet, csak a virtuóz egyensúlyozás képes rendet teremteni a káoszban. Vagy célravezetőbb lenne az igazság?

Szereplők:
Ötvös András, Grisnik Petra, Pataki Ferenc, Ullmann Mónika, Nagy Dániel Viktor, Edvi Henrietta

Rendező: Göttinger Pál



A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!