Bevilágít a sötétbe - Pénteken ősbemutató a Weöres Sándor Színházban

A nagyszínpadi és közismert Óz, a csodák csodája után pénteken este a Márkus Emília-teremben tart premiert – sőt: ősbemutatót – a szombathelyi Weöres Sándor Színház. Az Énis, teis a metoo-tól az emberi kapcsolatok alapkérdéseihez vezet.

ÖLBEI LÍVIA

Amiről nem lehet beszélni, arról – írni kell, színházat csinálni kell. Az ez idáig prózaíróként ismert Légrádi Gergely Énis, teis című színművéből Göttinger Pál rendezett elő­adást a Weöres Sándor Színházban.

Két házaspár, egy újságíró, egy gyakornok, egy ügyvéd jelenik meg a színen. A szálak a múltba vezetnek: mi történt a próba után a fiatal táncosnő, Csonka Szilvia és a koreográfus, Horváth Ákos között tizenöt évvel ezelőtt? Milyen hatással van ez a kibeszéletlen (kibeszélhetetlen?) „valami” a jelenlegi életükre? A házasságukra? Mit lehet – és kell – tenni, ha a múlt egyszer csak betör az életükbe (az életünkbe); például a sajtó által? A mentor: Kelemen Zoltán, a gyakornok: Nagy-Bakonyi Boglárka.

Hányféle az abúzus? Hányféle a valóság? Hol van ebben a mi felelősségünk? Együtt és külön-külön?

Ahogyan az ajánló mondja: „Hogyan fonódik össze hatalom és intimitás? Hogyan lehet tovább élni az abúzus traumájával? Létezhet-e hierarchia nélküli emberi kapcsolat? Ha a közvetlen környezetünkben testi-lelki erőszakot látunk (vagy fordítva: ha egy zaklató környezetéhez tartozunk, és ő ott él velünk-mellettünk évtizedekig) – mit tehetünk? Légrádi Gergely új darabját, mely az emberi és családi kapcsolatoknak ezt a sok szégyen és elhallgatás miatt szinte teljesen feltérképezetlen tartományát vizsgálja, Göttinger Pál állította színpadra.” Jelmeztervező: Cselényi Nóra, díszlettervező: Ondraschek Péter, kellékes: Takács Viktória, világosító: Boros Dániel, súgó: Zsohár Amália, ügyelő: Bors Gyula, rendezőasszisztens: Papp-Iones­cu Dóra.

Az ősbemutató október 13-án 19 órakor kezdődik, előtte – 18 órakor – Mészáros Zsolt fotóiból nyílik kiállítás az aulában, Lombhullástól rügyfakadásig címmel, a 2022–23-as évad előadásképeiből válogatva. Mészáros Zsolt (Sadness) a kezdetektől a Weöres Sándor Színház fotósa. Hagyomány, hogy az új évadban az előző évad elő­adásfotóiból nyílik tárlata a színház aulájában. A tárlaton a Sirály, Az eltört korsó, Az inishmore-i hadnagy, a Koldus­opera, a Kivilágos-kivirradtig, az Egy kanál víz, a Bolha a fülbe, a Kutyabaj és a Nagyapám, Frank Sinatra pillanataival szembesülhetünk.