HARMÓNIÁBAN EGYMÁSSAL – A NULLADIK PERC

Az Orlai Produkció neve összeforrt a kortárs drámákkal, ezért tűnt úgy, hogy 19-re lapot húznak egy olyan darabbal, amely kortárs, sőt ősbemutató, de egy klasszikus, a 19–20. század hajnalán játszódó kosztümös történet. Minden kétségen felül mondhatjuk: bejött nekik a kockázatos lépés, hiszen A nulladik perc, az 1900-as párizsi világkiállítás idején játszódó Göttinger Pál-darab (amit maga a szerző állított színpadra) pontosan megragadja azt a jövőbe vetett hitet, amire manapság oly nagy szükségünk van.

Ez az időpillanat ugyanis egyszerre a vég és a kezdet. Mindenki maga mögött akarja hagyni a háborúk borzalmait, a nélkülözést, és derűs, feltétel nélküli optimizmussal szemléli a változó, ám békés világot, benne az új találmányokat a mozgójárdától a hangosfilmig. A darab célja azonban egyáltalán nem a történelmi ismeretterjesztés, fókuszában egy örök, kortalan és általános, teljességgel magánéleti kérdés vizsgálata áll. Göttingert az érdekli, lehetséges-e az újrakezdés egy fájdalommal és csalódással terhelt kapcsolatban, és azt mutatja meg, hogyan találhat vissza egy, a világ által össze nem illőnek gondolt, ám egymáshoz őszintén és mélyen kapcsolódó házaspár, amelynek tagjai a közösen átélt traumák miatt távolodtak el egymástól. És teszi mindezt úgy, hogy miközben nem spórol a fájdalmas ráismerésekkel, mégis megtalálja a humornak azt az arányát, amellyel szelídíti, bizakodóra árnyalja hőseink jövőképét.

Aki megnézi A nulladik percet – Puccini Köpenyének friss és egyéni hangú parafrázisát –, amellett, hogy két órára kiszakad a jelenből, a manapság oly ritkán tapasztalható szeretet- és örömteli együttjátszásnak is tanúja lehet. Madame Pie szerepében Udvaros Dorottya sugárzik: tökéletesen átadja a sokat tapasztalt asszony bölcsességét, higgadtságát és optimizmusát, miközben sejteti, a derűhöz személyes tragédiákon át vezetett az út. Nagyot játszik a nemrégiben Junior Prima díjat kapott László Lili a női főszerepben, aki eddig nem jegyezte meg a fiatal színésznő nevét, ez után az érett és érzékeny alakítás után biztosan megjegyzi. Grisnik Petra, Pataki Ferenc, Rohonyi Barnabás, Ficzere Béla játéka szintén pontos és magas színvonalú. Színes, és ami a legfontosabb: hús-vér karaktereket mutatnak be. Küzdelmes sorsokat látunk, de az a naiv lelkesedés, ami mindannyiukat jellemzi, nekünk is erőt adhat.