Mesterjátszma - előzetes


EXKLUZÍV: Nálunk nézhetitek meg először a Mesterjátszma című, magyar sakkos pszichothriller előzetesét, mely Christopher Nolant idéző csavarokat ígér!
Czégé Zoltán

November 9-én mutatják be a mozikban a Besúgóból is ismert Váradi Gergely és Hajduk Károly, illetve a nagyvásznon most bemutatkozó Varga-Járó Sára főszereplésével készült Mesterjátszmát, mely az egyik legnagyobb hatású 20. századi elbeszélés alapján készült. Az Akik maradtak című háborús drámát is rendező Tóth Barnabás thrillerje pár hete közönségdíjat nyert a miskolci CineFesten, és most megérkezett hozzá az első előzetes, amit nálunk nézhettek meg először, illetve a cikk végén találtok jó sok képet a filmből.

A Mesterjátszmában fontos szerepet játszik Mácsai Pál és Péterfy Bori, valamint feltűnik benne többek között Szirtes Ági, Dietz Gusztáv, Orbán Levente, Bereményi Géza, Váry Károly, David Yengibarian és Dóra Béla is. A film forgatókönyvét Fonyódi Tiborral közösen írta a rendező Stefan Zweig 1942-ben megjelent Sakknovellája laza adaptációjaként. A tragikus sorsú Zweig neve ismerős lehet Wes Anderson rajongói számára, hiszen az osztrák író művei ihlették A Grand Budapest Hotelt, ám Tóth Barnabásék más oldalról közelítik meg a munkásságát: egy fordulatokban gazdag thrillert készítettek, mely a Mesterjátszmát forgalmazó JUNO11 Distribution ígérete szerint Christopher Nolan csavaros filmjeit idézi majd.

A Sakknovella egy feszültségekkel teli elbeszélés, mely a II. világháború idején játszódik egy New Yorkból Buenos Aires felé tartó hajón, a film viszont az 1956-os forradalom idejére helyezi át a történetet egy olyan vonatra, mely menekülőkkel a fedélzetén próbálja elhagyni Magyarországot. A fiatal pár, Márta (Varga-Járó Sára) és István (Váradi Gergely) is ezen a vonaton utazik a szabad világ felé, és útitársuk egy katolikus pap, B (Hajduk Károly), akiből a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni, hol találhatóak az egyház kincsei. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, melyen már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét.

A Mesterjátszma tehát november 9-én érkezik a mozikba, producere Szurmay János és Szabó Máté, operatőre Másik Szőke András, vágója Szalai Károly, a zeneszerzője pedig Keresztes Gábor, de sakkszakértőként Szurmay-Palotai Piroska FIDE-mester is segítette a készítők munkáját. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az Innoplay produkciójában és Romwalter Judit társproducer jóvoltából a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült.