A BOHÉMÉLET ELSŐRANGÚ SZÍNDARAB IS

Dinyés Dániel-interjú

A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában ízekre szedő beszélgetős koncertsorozat ezúttal Puccini Bohémélet című remekművét elemzi a Magyar Zene Házában. Az első rész már le is ment szeptemberben, sőt az október 25-i másodikra és a november 28-i harmadikra is elfogyott már az összes jegy, így aztán igazán érdemes sietni a jegyvásárlással, annak, aki nem szeretne lemaradni a további előadásokról.

Hogyan legyen a zene és a színház mindenkié? Az Operabeavató csapata azt vallja, hogy ezen két terület egyesülése, azaz az opera, bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni. A nézőket az előadásokon az ötletgazda Dinyés Dániel vezeti be a zene rejtelmeibe, míg az operai próbafolyamatba Göttinger Pál rendező enged betekintést. Mindennek középpontjában az improvizáció áll, a néző előtt próbált jelenetek garantálják a szórakozást. A minden alkalommal egyedi és megismételhetetlen beavatókhoz a hazai operajátszás legelismertebb művészei társulnak. Az Operabeavatókon minden megtörténik, aminek egy hagyományos előadás során nem lenne szabad megtörténnie. A Delta Produkció rendhagyó sorozata évek óta telt ház előtt bizonyít. Az előző évadban a Bánk Bán volt terítéken a Magyar Zene Házában futó szériában, ezúttal pedig a Bohéméletről tudhatunk meg mindent nyolc részen át 2023-24 során. Az ötletgazdát, Dinyés Dánielt kérdeztük.

Milyen tapasztalatokkal zártátok az előző évadot?

Az előző évad remek volt. Igazi otthonra talált ez a formátuma az Operabeavatónak itt, a Magyar Zene Házában. A közönségünk is megszerette ezt a helyet velünk együtt. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, nem csak a tartalomra, de a helyszínre vonatkozóan is.

Miért a Bohéméletre esett a választás az új évadban?

A Bohémélet ugyanolyan könnyen és jól elemezhető, mint egy Mozart-opera. Adja magát az anyag, és ugyanúgy, mint Mozartnál, a jól hallgatható felszín alatt elképesztő mélységben zajlanak a drámák. Mindegyik szereplője egytől egyig élő karakter, nincsenek sémák és közhelyek. Ugyanaz a hatásmechanizmusa, mint a Figarónak. A hétköznapi embereket, „szomszédjainkat” látjuk a színpadon, ami miatt nagyon könnyű rádöbbeni, hogy ez velünk is megtörténhet, akár meg is történt már. Ugyanígy tudtunk szeretni, ugyanilyen barátaink, vicces és tragikus élethelyzeteink vannak. A köznapiságában rejlik a művészi varázsa ennek a műnek.

Milyen izgalmak várhatók a következő sorozatban?

Az évadban a „beavató” formátum minden előnye igazán fel tud majd ragyogni! Tele leszünk együttes jelenetekkel, amikor négy vagy öt ember bolondozik a színpadon, vagy épp állítja meg a levegőt egy drámai összhatás kedvéért. Mivel ez az opera egyben első rangú színdarab is, így rendezőileg épp ugyanolyan élvezetes, mint zeneileg. A beavatós „elmolyolás” legfényesebb perceit, óráit élhetjük meg, hiszen bármilyen irányból közelítünk a darabhoz, ugyanolyan élvezetes a próbálása. A szokásos improvizációs jelenlét most a legbátrabb formájában mutatkozhat meg, aminek okán csillagos és felhőtlen estékre számít a csapatunk.