JÁTÉKOSSÁG, HUMOR, PROFIZMUS – 20 ÉVES A MOMENTÁN TÁRSULAT

Idén tartják háromezredik előadásukat, pedig 20 éve nem tudják, mit tesznek 5 perc múlva Miben rejlik akkor a Momentán Társulat sikere?

Játékosság, humor, profizmus. A Momentán Társulatot idén 20 éve alapították, közel 3000-szer álltak színpadra és több mint 300 000 nézőt értek el. Most hétvégén tartják 1500. RögvEst előadásukat, születésnapjukat pedig a nagyközönséggel november 19-én, egy Szülinapi Impróshow keretében ünneplik.

Baráti összejövetelekből szerveződött szakmai műhelyként indult el 2003-ban önálló útján a Momentán improvizációs színház. Az improvizálás, a játék öröme és könnyedsége mellett az alapítókban a közös nevező az igényesség, a fejlődés volt, aminek köszönhetően hamar professzionális, egyedi kulturális színfolttá váltak a magyar színházi szcéna palettáján. Mindez az előadás- és nézőszám-növekedés mellett szakmai sikereket és anyagi önállóságot is hozott a társulat számára.

A szórakoztató előadások mellett elindultak az oktatási célú vállalati együttműködések: üzleti reggelik, céges előadások, csapatépítők, tréningek kerültek a repertoárba, lehetőséget biztosítva a fejlődésre és a továbblépésre. A folyamatos megújulás igénye, amely most is hajtja a csapatot, újabb és újabb változásokat és lehetőségeket hozott magával. Ennek eredményeként jöhetett létre állandó játszóhelyük Budapesten az Ó utcában, ezért szerveznek improvizációs táborokat gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek is, és vesznek részt nyaranta önálló udvarral a Művészetek Völgye Fesztiválon Kapolcson.

„Talán a siker egyik titka, hogy az improvizáció mindig az aktualitásokra, az itt és mostra reflektál” – mondja Harsányi Bence, a Momentán egyik alapítótagja. „Figyelemre, a pillanat megélésére tanít, rugalmasságot és kreativitást igényel, hogy mindig új szempontból tudunk reagálni a minket körülvevő világra. Mindemellett az irónia, a humor is fontos módszer és eszköz – amit a nézőink is nagyon értékelnek, hiszen így mindeközben jól is érezzük magunkat.”

A hazai színházi életbe forradalmit hozó Momentán két évtizede töretlen népszerűségének másik alkotóeleme a közösségépítő erő. Az első Momentán-rajongók először elhozták a családtagjaikat, barátaikat, azóta pedig sokszor egész kollektívák, vagy több generáció együtt látogatja az előadásaikat, és adják ajándékba a jegyeket.

„Fontos a közösség, minden jelenetünk mozgatórugója maga az ember, a közönség, aki ott és akkor alkotótárs is” – teszi hozzá Várady Zsuzsi, Momentán-alapító. „Előadásainkon a közös gondolkodás, a játékosság és a felszabadító erejű nevetés megélése az, ami kortól függetlenül mindenkit összekapcsol, arra inspirálva, hogy egy pillanatra megérezzük a művészetben rejlő szabadságot és kreativitást.”

Ez a törekvés számos sikeres együttműködést hozott alkalmi és állandó vendégművészekkel, valamint szakértőkkel (például Almási Kitti, Buda László, Tari Annamária, Péterfy Bori, Mácsai Pál, Zacher Gábor, Palya Bea, Presser Gábor, Barabási-Albert László), akikkel közösen igyekeznek reflektálni a világban zajló eseményekre, jelenségekre. És ez az igény sarkallja őket arra, hogy társadalmi felelősségvállalásként olyan témákkal foglalkozzanak könnyed, szórakoztató, feldolgozható formában, mint a mentális egészség, a drog addikció, a pedagógusok helyzete, a hátrányos helyzetűek munkavállalása, és ennek mentén hívták életre Magyarországon a Smashed programot is, ami a kiskorúak alkoholfogyasztásának veszélyeire hívja fel a figyelmet.

„A non-profit szféra mellett a forprofit rendezvények, vállalati együttműködések is nagyon fontos pillérei a Momentán működésének” – mondja Kiss Gyöngyvér, a Momentán ügyvezetője. „ Egy szervezet működése, az értékesítési technikák, az előadókészség vagy a döntési helyzetekhez való viszonyulás ugyanúgy fejleszthető az alkalmazott improvizáció segítségével, mint a konfliktuskezelés, a problémamegoldási készségek és az asszertív kommunikáció. Mindez úgy történik, hogy szinte észre sem vesszük, mert jól érezzük magunkat közben.”

2023. november 19-én az Akváriumban ünnepli meg 20. születésnapját a Momentán egy Szülinapi Impróshow-val, sok zenével, díszvendégekkel és közönségtalálkozóval.

Mivel az impró egy állandóan megújuló, 21. századi műfaj, amelynek minden eleme arról szól, hogyan tud adaptálódni, változni az egyén és ezáltal a társadalom is, a Momentán következő 20 sikeres évének az alapja adott, a folyamatos megújulás és fejlődés igénye pedig töretlenül bennük van.


forrás: https://szinhaz.online