Nyáron vidékre vándorolt az Orlai-produkció Puccini-feldolgozása

A nulladik perc című előadás csavar néhányat az olasz operaklasszikus A köpeny című művén.

A huszonéves, gyógyszerészcsaládban nevelkedett Georgette (László Lili) megszökött otthonról, hogy az ötvenéves, saját bárkáján lakó folyami fuvarozó, Marcel (Pataki Ferenc) felesége legyen. A lángoló szerelem pár év alatt megkopott, a muskátlis házikó a távoli ábrándok ködébe veszett.

Georgette-nek első gyermekük halála után a szavát sem lehet venni. Azután oldódik fel valamennyire, hogy egy éjszaka intim kapcsolat szövődik a vele egykorú rakodómunkással, Henryval (Rohonyi Barnabás). A cselekmény idején, 1900-ban a világkiállítás miatt lázban égő Párizs mellett horgonyoznak. Georgette habozik, hogy szakítson-e kapitányfeleségi életmódjával. Ha lámpást gyújt éjjel, mondja Henrynak, az azt jelenti, hogy elmegy vele. Ekkor kezdődik az igazi bonyodalom.

Az operarajongó közönség már előbb gyanút fog, hogy a prózában előadott történet Puccini A köpeny című egyfelvonásosának szüzséjét idézi. Az eredetileg operarendezőnek készült, a darabot író és rendező Göttinger Pál csavart néhányat a történeten.

A kétes morálú, mégis szerethető, százéves hajléktalan, Pötyi mama (Grisnik Petra) az élete során éppúgy volt szakács, dokkmunkás, mint bérgyilkos, és takarított az operában. Karcos hangján Puccini-áriákat énekel, aztán hadarva meséli a cselekményt. Mme Pie (Udvaros Dorottya) kikötői zsibárus. Mindenkit ismer és mindenkit elfogad. Derűs, beszédes, a tanácsaiban benne foglaltatik minden élettapasztalata. Göttinger a melodrámából sok humorral varázsolt dráma nélküli szenvedélyes játékot.

Az Orlai-produkció ősztől a Belvárosi Színházban látható előadása nyáron vidékre vándorol.