“ELŐSZEZONBAN IS NAGYON KERESIK A KULTÚRÁT A NYARALÓK” – SIKERREL ZAJLOTT A SZABADTÉRI SZÍNHÁZAK TALÁLKOZÓJA

A Szabadtéri Színházak Találkozóját idén második alkalommal rendezték meg június 17. és 25. között. A Kultkikötő balatoni helyszínein – Balatonbogláron és Alsóörsön – 13 emblematikus produkciót láthatott a közönség a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez tartozó színházak kínálatából. Nagyszínpadi és kamaraprodukciók érkeztek a Balaton partjára Szentendréről, Szegedről, Zalaegerszegről, Kőszegről, Gyuláról, Egerből, Szarvasról, a budapesti Városmajorból. Sikerrel zajlott a programsorozat. Pócza Zoltán, a szakmai szervezet elnöke hangsúlyozta: „Ez az egyhetes rendezvény felvezette a szabadtéri színházak nyári szezonját.”

Nagy Viktor, a Kultkikötő igazgatója elmondta: „Mint házigazdák örömmel szerveztük a Szabadtéri Színházak Találkozóját és adtunk teret a rendezvénynek a Kultkikötő balatoni helyszínein, a déli és az északi parton is. Ez az időszak előszezon a Balatonon. Ennek ellenére keresik a nyaralók a kulturális rendezvényeket, a helyiek pedig várják az újdonságokat. A Találkozó ugyan véget ért, de mindegyik szabadtéri színház – így a Kultkikötő is – beleveti magát a saját nyári rendezvényei megvalósításába.”

Az idei Szabadtéri Színházak Találkozója – a Szabadtéri Színházak Szövetségének kiemelt nyári eseménye – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Területfejlesztési Miniszter Hivatalának államtitkára nyitotta meg egy hete a Találkozót, s beszédében kiemelte: „Megérkezett a színházi évad 2023 nyarán a Balaton partjára. És úgy érkezett meg, hogy részévé vált a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros 2023-as ünnepségeknek. Akkor, amikor megpályázta Veszprém az EKF címet, az volt a kiindulási alap, hogy ne csupán egy város legyen a kultúra fővárosa, hanem egy egész régió osztozzon ebben a lehetőségben, és így csatlakozott az egész Bakony-Balaton régió, 117 önkormányzat, 117 település. Ezt ünnepeljük itt is. Nagyon fontos, hogy legyünk elkötelezettek a kultúra mellett, mert a kultúra az, amely megerősít bennünket a nehézségekben is.”

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke – egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója – így fogalmaz: „Szenvedélyes színházcsinálók szakmai szervezete a miénk 14 tagintézménnyel az ország különféle részeiből. Azzal a céllal hoztuk létre a Szabadtéri Színházak Találkozóját, hogy a saját nyári előadásaink eljussanak máshova is, közös rendezvényen kerüljenek fókuszba, így e produkciók hosszabb ideig fennmaradhatnak. Tavaly a Városmajor adott helyszínt a Találkozóhoz, idén a Kultkikötő: Balatonbogláron és a természetbe ékelt Alsóörsi Amfiteátrumban összesen 13 előadást mutattunk be, gyerekeknek és felnőtteknek szólókat egyaránt. Emellett Színház a tölgyek alatt címmel szabadtéri kiállítás nyílt az idén 85 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad indulásáról Balatonbogláron. Köszönjük, hogy befogadott minket ez a kulturális értékekben gazdag térség, s bízunk benne, hogy igényes színházi tartalommal és innovatív szemlélettel mi is hozzájárultunk a kreatív régió sikeréhez.”

A szakmai szervezet elnöke hozzátette: „Magyarországon évről évre egyre többen választanak nyári úticélt annak alapján, hogy megnézik, van-e a közelben szabadtéri színház, esetleg valamilyen fesztivál, ahova családdal együtt is mehetnek, akár több generáció közösen. A szabadtéri színházak nyári kínálatához a legtöbb esetben már egy-egy saját fesztivál is hozzátartozik.”

Arról, hogy jövőre hol rendezik meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját, melyik tagintézmény helyszínein, a Szabadtéri Színházak Szövetségének őszi közgyűlésén döntenek.

*

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult. Már egy évvel korábban Gedeon József, a Gyulai Várszínház akkori igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház akkori vezetője felvetették: a „szabadtérieknek” speciális a működésük, jó lenne egy külön szervezet, amely összefogná őket és a problémáikat, és szükséges az érdekképviselet. Alapelveik között megfogalmazták, mit tekintenek szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is.

A Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai: Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Várszínház, Kultkikötő (Balaton), Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg), Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Zsámbéki Nyári Színház.