Magyarországi bemutató a Kőszegi Várszínház műsorán

A Kőszegi Várszínház a nyári szezonban csaknem 50 produkcióval várja a közönséget: július 13. és 23. között idén is megrendezik a Köz-Játék Fesztivált, amelyet egy magyarországi bemutatóval, a Rózsavölgyi Szalonnal koprodukcióban készülő Miért pont kivi? című előadással nyitnak. A kőszegi fesztivál négy helyszínen zajlik: a nagyszínpadi előadások mellett lesznek gyerek- és zenei programok, a Festetics palota udvarán pedig kamaraszínházi produkciók váltják egymást, amelyekben fellép többek között Grisnik Petra, Klem Viktor, Pál András és Rozs Tamás.

Az idei nyár egyik leginkább várt produkciója minden bizonnyal a Laetitia Colombani Miért pont kivi? című művének magyarországi bemutatója lesz, amelyet a Kőszegi Várszínház a Rózsavölgyi Szalonnal közösen hoz létre. A Párizsban is csak nemrég bemutatott francia darabot Őze Áron rendezi, a főszerepben több neves színművésszel. „Jó csapat állt össze. A darab szenzációs humorú, mintha csak a színészeinkre írta volna a francia szerző. Schneider Zoltán darabbeli pszichológusa Takács Katalin lesz, aki épp a tavalyi, 40. jubileumi nyarunkon nyerte el a közönségtől az első Hollósi Frigyes-díjat a Pukk-alakításáért. Visszahívtuk őt. Visszatér a Miért pont kivi? előadással Varga Ádám is, aki Kőszegen született, itt végezte a gimnáziumot, így hát rokonok, iskolatársak, barátok, szomszédok előtt lép fel a Kőszegi Várszínházban” – mondta el Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója.


GRISNIK PETRA A VERA CÍMŰ ELŐADÁSBAN (FOTÓ: KŐSZEGI VÁRSZÍNHÁZ)

A Miért pont kivi? a július 13-án kezdődő 10 napos Köz-Játék Fesztivál nyitóprogramja is lesz egyben, a fesztivált tavaly rendeztek meg először, a szabadtéri színház fennállásának 40. évfordulóján. A várszínházi nagyszínpadi produkciók mellett most is lesznek zenei műsorok, a gyerekek pedig a szombathelyi Mesebolt Bábszínház programjain vehetnek részt a kőszegi Zwinger udvarán. A kamaraszínházi előadásoknak a Festetics palota udvara ad helyet, ahol július 16-án Pál András és Rozs Tamás új közös estje látható Most, mikor a vers újra divatba jött címmel. Fellép még többek között Klem Viktor A nagybőgő című egyszemélyes előadásával, és Grisnik Petra a Verával, amely a Kőszegi Várszínház saját produkciója Grecsó Krisztián kultregénye alapján. A Rózsavölgyi Szalonnal való koprodukción kívül közös előadást (Szarvaskirály) hoztak létre a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszínész hallgatóival. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatával Mika Myllyaho Káosz című darabját mutatták be nemrég Csábi Anna rendezésében, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház pedig állandó együttműködő partnere a Kőszegi Várszínháznak.