LEZÁRTA IDEI – RENDHAGYÓ – ÉVADÁT A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ

Az egymásra halmozódó, rendkívüli gazdasági nehézségek ellenére sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház. A mai évadzáró társulati ülésen Barnák László főigazgató hangsúlyozta, a társulat ereje a csapatmunkában rejlik, hiszen az itt dolgozók a folyamatos nyomás ellenére is képesek hatékonyan együttműködni, példaértékűen alkotni.

Dr. Binszki József, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere az évadzáró társulati ülés kezdetén kiemelte, hogy sok csodálatos előadást láthat a közönség a teátrumban, számára pedig a legnagyobb élmény az idei évadban a Kakukkfészek volt, amelynek köszönhetően az ő szemében McMurphy Többé nem Jack Nicholson, hanem Szegezdi Róbert.

Az egyre emelkedő infláció, energetikai válság, bezárások okozta nehézségek rányomták a bélyegüket az évadra, a társulat azonban mindennek ellenére kiemelkedő munkát végzett, magas színvonalon teljesített, a befektetett munkát pedig telt házakkal, gyakran szűnni nem akaró álló tapssal köszönték meg a nézők, illetve – egyben kifejezve bizalmukat – azzal, hogy már több mint háromezren váltottak bérletet a következő évadra – mondta Barnák László főigazgató.

A gazdasági kihívások ellenére pályázati forrásnak köszönhetően lehetőség nyílt az intézmény informatikai rendszere és lámpaparkja fejlesztésére, ami azonban igazán impozáns az évadban, az a színház művészeti statisztikája:

A Szegedi Kortárs Balett összesen 58 előadást táncolt idén 14 623 néző előtt, külföldi turnékon vett részt Temesvártól New Yorkig, valamint a 10. Színházi Olimpia keretében vendégül látta az Olaszországban nagy népszerűségnek örvendő MM Contemporary Dance Company csapatát.

Kállai Ákos vezetésével és a színház művészeinek közreműködésével a Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér interaktív tantermi előadásai, workshopjai, színházpedagógiai foglalkozásai 5237 gyerek és felnőtt résztvevővel zajlottak az évadban, jövőre pedig folytatódik a nagy sikerű sorozat.

A Nagyszínházban idén 90 saját és 9 egyéb előadást láthattak a szegediek 77%-os látogatottsággal, a Kisszínházban pedig 101 saját és 6 egyéb produkció várta a nézőket. A látogatottság itt a bezárások ellenére 7%-kal emelkedett a tavalyihoz képest, így 89%-ot ért el.

Az összesen 207 előadást a kedvezőtlen gazdasági változások és a kéthónapos bezárás mellett is 73 000 néző látogatta jeggyel, illetve bérlettel. Ez átlagban 80 %-os nézettséget jelent (miközben több kisszínházi és nagyszínházi produkció is 95% feletti látogatottságot ért el) és 264 millió forintos bevételt eredményezett.

Az idei évadban a drámatagozat művészei olyan rendezőkkel dolgozhattak együtt, akik visszatérő alkotókként egy korábban megkezdett úton haladtak tovább a társulattal (Bezerédi Zoltán, Juronics Tamás, Vidovszky György, Szikszai Rémusz, Barnák László) vagy éppen újonnan meghívottként magukkal hoztak egy új szemléletet, módszert és ezzel ösztönözték a színészeket (Novák Eszter, Koltai M. Gábor), a közönség pedig gyakran álló ovációval hálálta meg a befektetett munkát.

Szegeden egyre több cég csatlakozik a teátrum mecénás programjához, ami tükrözi a színház városban betöltött szerepének erősödését. Barnák László kiemelte a Pick Szeged Zrt. támogatását a bezárás alatt, amikor a cég külső próbahelyszín biztosításával segítette a színház munkáját. Ez a példamutató hozzáállás, a céges kultúra kitágítása a Szegedi Nemzeti Színház támogatásával, a dolgozók kulturális élményhez juttatása egyaránt gyümölcsöző, pozitív kapcsolódás az intézmények számára.

Dinyés Dániel, leköszönő zenei vezető elmondta, az itt töltött három év alatt rengeteget tanult az operatagozattól. A vidéki színházak közül kiemelkedően, 9 új operaprodukciót hoztak létre Szegeden, ami egyedülálló teljesítmény. Úgy véli, példaértékű az itt folyó munka, büszkék lehetnek rá a szegediek, ugyanis országszerte pozitív visszajelzéseket kapott a produkciókkal kapcsolatban, és Budapestről is sokan utaznak a napfény városába, hogy megtekintsék az előadásokat.

A 2022/23-as évadban az operatagozatban Tötös Roland játszott a legtöbbet, a drámatagozatban pedig Krausz Gergő, akit 4 premierben és 4 továbbjátszásban láthatott a szegedi közönség.

Jubileumi jutalmat kapott Kissné Dobó Katalin raktárkezelő 30 év, Krizsán István műszaki igazgató 40 év, Tóth Ágnes öltöztetőtár vezető 40 év, Bereczky Szilvia énekkari tag 40 év és Szabó Károly telepvezető 40 év munkaviszony után.

A Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagjai az alábbi díjakban részesültek az idei évadban:

Szeged Megyei Jogú Város díjai a Magyar Kultúra Napján:
Réti Attila – Kölcsey-érem
Czene Zoltán – Kölcsey-érem
Borovics Tamás – Szeged Kultúrájáért díj

Örökös Tagság-díj:
A jelenlegi örökös tagok egyöntetű hozzájárulásával Krizsán István műszaki igazgató a Szegedi Nemzeti Színházban végzett több évtizedes odaadó munkásságáért, szakmai munkája elismeréseként a Szegedi Nemzeti Színház Örökös Mestere címet adományozta a teátrum.

Szeged MJV művészeti díjai (a társulat szavazatai alapján):

Énekkari Nívódíj (az énekkar szavazatai alapján): Horák Renáta énekkari művész
Vaszy Viktor-díj (az operatársulat szavazatai alapján): Ferenczy Orsolya magánénekes
Imre Zoltán-díj (a Kortárs Balett szavazatai alapján): Bocsi Petra balettművész
Makó Lajos-díj (a drámai tagozat szavazatai alapján): Czene Zoltán rendezőasszisztens
Tánckari nívódíj (a tánckar szavazatai alapján): Szabados Tímea táncművész
A Szegedi Nemzeti Színház által adományozott Varga Mátyás-díj (a műszaki munkatársaink szavazatai alapján): Pozsár Gábor anyagbeszerző, gépkocsivezető

A Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait a hallgatók és az oktatók szavazatai alapján Sziládi Hajna, Gömöri Krisztián és Borovics Tamás kapta, és megköszönték a tánckar egész évados munkáját, teljesítményét is.

Bár a Szegedi Nemzeti Színházban hivatalosan véget ért az évad, a munka nem áll le, ugyanis szinte az összes dolgozó folytatja tevékenységét a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A fesztiválra gyorsan fogynak a jegyek, több előadás már most telt házas. Készülnek a díszletek és a jelmezek, a színház művészeit pedig a Dóm téren a Holdvilágos éjszakán című operett-opera gálán, a Chicago című musicalben, az újszegedi színpadon pedig az idei évad egyik legsikeresebb produkciójában, az Egy csók és más semmiben láthatja a Játékok közönsége.

A 2023/24-es évadra az előbérletezési időszak a végéhez közelít. Azok a nézők, akik tavalyi árakon szeretnék biztosítani helyeiket a teátrum előadásaira szeptembertől, június 24-ig, szombatig, válthatják meg bérleteiket a Stefánia 6. szám alatti jegyirodában, hogy a következő évadban is a Szegedi Nemzeti Színház legyen a nap fénypontja.