5 ok, hogy miért érdemes ellátogatni a Völgy Momentán udvarába

A Momentán Társulat idén ünnepli 20. születésnapját, Kapolcson pedig immáron 8 éve a fesztiválozók egyik kedvelt helyszíne a Momentán Udvar. Ez idén sem lesz másként, a társulat július 21-30. között ezúttal is izgalmas programokkal készül a Művészetek Völgyében.

2003-ban adta első improvizációs színházi estjét a baráti közösségből kialakult társulat, állandó tagjai mellett rengeteg vendégelőadó segítségével dolgozik, és mára meghaladta a 2500 előadásszámot. Saját színházat alapítottak 2010 októberében Budapest szívében, emellett 8. éve tér vissza a kapolcsi nyárba és szórakoztat, tanít különböző programokkal, workshopokkal, előadásokkal a társaság.

1. Ha érdekel a kortárs színjátszás

Egy színházi előadást sok minden befolyásol. Az ember hozzáállása, hangulata, az időjárás, a világ pillanatnyi helyzete. Ezek mellett a Momentán Udvar előadásit maga a néző is alakíthatja, saját ötleteivel, megszólalásaival, kérdéseivel vagy akár válaszaival is. Ezek olyan interaktív előadások, ahol a rendező és a színész szerepébe is belebújhatnak egy kis időre. Valamint olyan beszélgetéseken vehetnek részt, ahol a szakmai körökben felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak, legyen az színház, film vagy a szinkronizálás mestersége.

2. Együtt ünnepelnél egy újabb mérföldkövet a társulattal

Sok minden áll már a közösség mögött, az első előadás, aztán a századik, majd az ezredik, a kétezredik és 2021-ben tartották a 2500. előadásukat. A Covid ideje alatt, ott voltak az elsők között, akik streamelt előadásokat tartottak. Kezdetben kisebb színházak fogadták be ötleteiket, egészen 2010-ig, amikor IMPRO néven megnyitották saját színházukat.

A Művészetek Völgye fesztiválhoz csatlakozva, színesítették saját és a látogatók mindennapjait július utolsó heteiben, és végül eljött 2015 amikorra saját udvarral kezdték meg a szezont. Idén így már nyolcadik éve vannak jelen saját udvarral ezeken a csodás napokon, töretlen odafigyeléssel és szeretettel készülnek minden programra.

3. Meg akarod ismerni az improvizáció művészetét

Manapság, az emberek elfelejtik értékelni a pillanat varázsát. Mindig csak a telefon képernyője, a fényképek, a koncerteken készült videók, amiket de jó lesz majd visszanézni egyszer, de lehet, hogy soha nem nézzük vissza őket. Az improvizáció varázsa, a pillanatban rejlik. A megélésben és a megismételhetetlenségben, mint a színház maga.


“Az improvizáció számunkra nemcsak színházi forma, hanem világszemlélet: figyelemre és a pillanat megélésére tanít.”

Újra megtanulhatunk figyelni, és élvezni az élet adta lehetőségeket. Nem kell egyedül csinálnunk segítséget is kapunk ezekhez a folyamatokhoz a workshopokon és programokon keresztül.

4. Szeretnél közösségben alkotni valami megismételhetetlent

Olyan emberekkel ismerkedhetünk és nevethetünk együtt mint, Kovács András Péter, Puskás-Dallos Péter, Fodor Tamás. Megismerkedhetünk az éjszaka hőseivel is improvizált interjúk keretében. Itt minden pillanat csak egyszer történik meg, ismételni lehetetlen.

5. Jól akarod érezni magadat egy új baráti közösségben

A Momentán Udvarban megérezheted az igazi Művészetek Völgye hangulatot. Baráti beszélgetések, együtt nevetések, hangos koccintások. Immár 20 éve! Ünnepeljük együtt a társulattal Kapolcson ezt a csodás kerek második évtizedet és egy új kezdetét.