Dupla operabemutató a Kisszínházban – Fotók

Klasszikus szerelmi történet bontakozik ki a Szegedi Nemzeti Színház péntek esti bemutatójának első felvonásában.

Henry Purcell Dido és Aeneas című operáját láthatja a közönség a Kisszínházban, amelynek cselekménye a trójai háború után Karthágóban játszódik. A város királynője és a háborús hős egymás iránt érzett szenvedélye nem teljesedhet be, ugyanis a túlvilági erők gátat emelnek közéjük.

– Nagyon könnyen befogadható. Tiszta szándékú szereplők éneklenek fülbemászó dallamokat, már-már slágeres – mondta el lapunknak Göttinger Pál rendező a mű több százéves, töretlen népszerűsége kapcsán, aki korhű jelmezekkel, látványos színpadképekkel álmodta újra a darabot.


Az est második felében a kacagás kapja a főszerepet. Tom Johnson Négyhangú operája ugyanis alapvetően operaparódia, amelyben egyrészt négy operaénekes – szoprán, mezzo, tenor és bariton – vesz részt, másrészt a zeneszerző valóban négy zenei hangra írta a művet. Ízig-vérig kortárs alkotás, amelyben a legfőbb szerepet a humor kapja.

A közönség egy történet cselekménye helyett az énekesek gondolatvilágába kap bepillantást. Feltárulnak a titkos vágyak, gondolatok, bosszúságok. Göttinger Pál elárulta, minden előadás más és más lesz, ugyanis a rendezés során a fő játékszabályokat ugyan lefektette, de azok mellett ritka nagy szabadsága maradt a színészeknek a szórakoztatásra.


A produkció jelmezei beszédesek, az operaénekes-típusok karikírozott sajátosságait tükrözik, mint a szoprán törékenységét, a tenor magas feszültségét vagy éppen az alt vegyi fegyver voltát.