A KÖZÖNSÉGET NEM SZABAD KIZÁRNI

Háttérinterjú Szálka Zsuzsannával kortárs zenéről, ismeretterjesztésről, művész és közönség kapcsolatáról

Nevéről legtöbbünknek talán az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál ugrik be elsőnek, de szabadúszó kulturális menedzserként Szálka Zsuzsanna számos hazai és határokon átívelő klasszikuszenei projektben vállal aktív szerepet. A CEU mellett meghívott előadóként más egyetemeken is oktatja a kultúramenedzsment fortélyait.

PRAE.HU: Mit takar a kulturális menedzsment fogalma?

Én egész pontosan kulturális projektmenedzser vagyok, ez azt jelenti, hogy részt veszek a kreatív koncepció kialakításában, majd a szervezésben és a lebonyolításban is. Nem mondom meg, milyen darabokat játsszanak el a művészek, arra viszont jobban rálátok, hogy az adott program milyen közönséget és hogyan érhet el. Minden esetben közösen gondolkodom a művészekkel, illetve szorosan együttműködöm az adott projekt vagy fesztivál művészeti vezetőjével; az a lényeg, hogy optimálisan kiegészítsük egymást a projekt résztvevőivel. Alapvetően az a dolgom, hogy a projekt szálait másként, teljesebben átlássam és összefogjam, miközben a művészek a tartalom létrehozására koncentrálnak, ugyanakkor persze tudnom kell kommunikálni feléjük a felmerülő kérdéseket és megoldásokat. Szerintem akkor igazán jó egy projekt, ha a művész jól érzi magát benne, mégis tágul egy kicsit az addigi komfortzónája.

PRAE.HU: Hogyan tudod felmérni, hogy az adott projekt milyen közönségre számíthat?

Egyrészt sok helyen dolgoztam: voltam már a MÜPA nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa, a Zeneakadémia rendezvényszervezési vezetője, a Kórusok Éjszakája alapító menedzsere, míg jelenleg az Ördögkatlan Fesztivál kamarazenei kurátora, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál igazgatója, nem olyan régóta pedig a Magyar Zene Háza szakmai koordinációért felelős vezetője vagyok. Mindez sokféle tapasztalattal és művészeti-intézményi kapcsolat kiépülésével járt. Emellett rengeteg előadásra járok, heti 2-3 kulturális esemény mindig benne van a naptáramban, amire elmegyek, tehát közönségként is aktívan jelen vagyok a művészeti életben. Szeretek beszélgetni az emberekkel, ebből is kiderül, kit mi érdekel vagy inspirál. Az Ördögkatlan például alapvetően nem a klasszikus zene közönségét célozza meg, de most már tudom, mit találnak relevánsnak, mi motiválhatja őket arra, hogy eljöjjenek akár egy komolyzenei koncertre is.

Egyetemen, különféle kurzusokon azt szoktam tanítani, hogy amikor egy projekten dolgozunk, előbb ki kell találni, mi az, ami minket, a projekt létrehozóit lelkesít, azután pedig fel kell mérni, mire mutatkozik igény vagy érdeklődés. Ennek a kettőnek kéz a kézben kell haladnia a megvalósítás során. A sikeres projekt titka, hogy a létrehozók, a résztvevők és a közönség is inspirációt nyerjen belőle.

PRAE.HU: Mi az, amit jól csinálunk Magyarországon, és mi az, amiben viszont külföldi gyakorlatokról kellene példát vennünk?

Nagyon eredeti ötletek merülnek fel a művészek részéről, kreatív elképzelések terén egyáltalán nincs elmaradásunk más országokhoz képest. Az viszont feladat lenne, hogy tágítsuk a közönség látókörét. Az érdeklődést célzottan progresszív irányba kellene terelni itthon, hogy sokkal többen és nagyobb mértékben legyenek fogékonyak a kortárs zenére.

Az is probléma, hogy a hazai oktatásban nagyon kevés a kulturálismenedzser-képzés. Sokféle kurzus indul itt-ott, de többségük esetében jobban fel kellene mérni, pontosan minek van igazán haszna és mire van kereslet, mert némelyik képzés egy idő után elhal. A legjobb talán a MOME Design- és művészetmenedzsment MA képzése, amely több éve stabilan működik. Viszont ebben sem mindegy, hogy melyik országhoz viszonyítjuk magunkat: Ausztriában például szintén nem fényes a helyzet. Hollandiában és Angliában tudok nagyon jó képzésekről. Rendkívül nehéz területről beszélünk, ahol esettanulmányok elemzésén keresztül kell gyakorlati ismereteket átadni. A CEU-n nemcsak példákat nézünk meg, hanem a kulturális projektmenedzsment kurzus végén a diákoknak végig is kell küzdeniük magukat azon a folyamaton, amely az alapötlet megszületésétől a tapsig tart – legyen szó akár a számi kultúráról, a ghánai öltözködés szimbólumrendszeréről vagy az iszlám örökség bemutatásáról Budapesten és Bécsben.

PRAE.HU: Mennyire van ma benne a köztudatban a művészeti menedzsment jelentősége?

Egyre inkább, ahogy a self-management is. A művészeknek muszáj megtanulniuk bizonyos művészeten kívüli kompetenciákat, mert nagyon kevesen lesznek közülük olyanok, akiket felkarol egy ügynökség és egyengeti a pályájukat. A menedzsment a sikeres karrier egyik kulcsa. Akadnak művészek, akik hihetetlen teljesítményt nyújtanak, mégsem válnak híressé, mert nem fordítanak erre gondot. És az ellenkezője is igaz: bizonyos művészek épphogy az átlag felett vagy átlagosan teljesítenek, mégis többen ismerik őket és több meghívást kapnak, mivel remekül tudják magukat menedzselni.

PRAE.HU: A művészek szívesen fogadják a segítségedet?

Nagyon! Rengeteg megkeresést kapok, akkor sem tudnék mindent elvállalni, ha napi 48 órában csak dolgoznék. Ha nem tudom végigvinni a projektet, le szoktam ülni a művészekkel néhány ötlet megvitatására, az is sokat számít. Művészi tartalmakat persze nem tudok létrehozni helyettük, de úgy tapasztalom, hogy kifejezetten szükségük van a nem-zenészekkel folytatott közös gondolkodásra, hiszen így más perspektívákat ismerhetnek meg.

PRAE.HU: Milyen változásokat, tendenciákat figyeltél meg a pályád során?

A közönség és a velük való kapcsolat is folyamatosan alakul. Szerintem buborékokban élünk, az Átlátszó Hang is egy színes és interaktív buborék; a 2014-es indulás óta egyre nagyobb érdeklődés övezi a fesztivált (az idei online nyitókoncert nézettsége meghaladta a 12.000 főt), tehát elmondhatjuk, hogy valószínűleg hozzájárultunk a budapesti közönség formálásához, fokozatos nyitásához.

Egyre fontosabb a különféle műfajok és művészeti ágak találkozása, illetve egyre nagyobb jelentőséget kapnak az ismeretterjesztő előadások és a művészekkel való közvetlen kapcsolatteremtés lehetőségei. Az Ördögkatlan esetében például gyakori, hogy a művészek nemcsak a fellépésük erejéig, hanem egész héten velünk maradnak, a családjukkal eljönnek a gyerekprogramokra, és bárki megismerkedhet velük. Ami a crossovert illeti, Hollandiában rengeteg ilyen típusú koncertet szerveznek, de ez sokszor sajnos a minőség rovására megy. Kevés az olyan projekt, ahol az ötlet és a művészeti megvalósítás is magas színvonalú; szerintem az Oranjewoud Festival azon kevesek egyike, amelyekről példát lehetne venni.

PRAE.HU: Sokszor halljuk, hogy a kortárs művészetnek, azon belül a zenének igen nehéz a helyzete. Szerinted ez miből fakad elsősorban, és mit lehet ellene tenni?

Úgy gondolom, a zeneszerzés-oktatás szintjén is sokkal többet kellene foglalkozni zeneszerző és közönség kapcsolatával. Komponáláskor vizsgálni kellene olyan kérdéseket, hogy az adott művel mit akar mondani a szerző, és hogyan szeretne kapcsolódni a közönségéhez. Sajnálatosan gyakran fordul elő, hogy a zeneszerzői inspiráció és zsenialitás megmutatkozik a darabban, csak éppen a kapcsolatteremtés hiányzik ‒ így nehéz bárkit is megszólítani... Az Átlátszó Hangon éppen ezért minden koncert előtt tartunk egy beavató workshopot, ahol interaktív módon mutatjuk meg a közönségnek, mi is történik az adott darabban.

PRAE.HU: Ez lenne a titka annak, hogy a kortárs zenét minél szélesebb körben elismertté és hallgatottá tegyük?

Részben igen. Ha ismeretterjesztő kontextusba helyezzük a műveket, az sokat segít a megértésben, befogadásban. Az is jó módszer, ha társművészetekkel ‒ vizuális művészetekkel, színházzal, irodalommal ‒ kapcsoljuk össze a zenét. Ebben az esetben is az a döntő tényező, hogy a közönségnek mi lehet releváns, és a zeneszerző hogyan tud ahhoz kötődni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a közönség mondja meg, mit és hogyan komponáljanak a szerzők, de teljesen kizárni a hallgatóságot és magunknak komponálni vagy előadni nem a legjobb megoldás. Bár évekig énekeltem és fuvoláztam, történelem-angol szakot végeztem és európai tanulmányokat, tehát nem vagyok zenész. Ez segítség: ha számomra nem jön át a szerzők és előadók üzenete, akkor biztosan el kell gondolkodnunk a művészekkel azon, hogyan segítsünk jobban, többet a laikus közönségnek.

Tárgymutató.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház az egész város színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed