44. heti premierajánló - Deszkavízió

Dante: Pokol / Orlai Produkciós Iroda – Katona József Színház/ rendező: Kocsis Gergely, Török Tamara / november 3. 19:15

Dante hétszáz évvel ezelőtt, 1321-ben, a halála évében fejezte be az Isteni színjátékot. Az Orlai Produkciós Iroda és a Katona József Színház koprodukciójában érkező előadás Dante misztikus utazásának azt a részét mutatja be, amelyben a Poklot járja végig Vergilius vezetésével, és olyan bűnösökkel találkozik, akik nemcsak saját korukra hatottak, hanem életük és haláluk számos tanulságot tartogat az utókor számára is. Mértéktelenek, csalók, megtévedt szerelmesek, tolvajok, gyilkosok, öngyilkosok, jósok, hízelgők, nyerészkedők, viszályszítók, árulók jelennek meg burjánzó összevisszaságban a pokolbeli tájakon, köztük Dante politikai ellenfelei is, akik akár a mi kortársaink is lehetnének. Nádasdy Ádám 2016-ban fordította újra az Isteni színjátékot, munkája pedig megváltoztatta viszonyunkat a vitathatatlanul fontos, ám némiképp megközelíthetetlen remekműhöz. Attól, hogy nem archaizálva, irodalmiasan, hanem mai, élő nyelven és érthetően szól hozzánk, közel került a mához Dante világa, a dantei utazás pedig egyszerre lett megrendítő és szórakoztató. A Gyabronka József előadásában érkező produkció ezt az új magyar változatot veszi alapul.

Finálé / Csokonai Színház – FÜGE Produkció – Jurányi Ház / rendező: Pass Andrea / november 3. 19:00

Pass Andrea új drámájának ősbemutatójára készül a debreceni Csokonai Színház és a FÜGE Produkció, a premiert a Jurányi Házban tartják. Az írónő, aki egyben az előadás rendezője is, valós, 21. századi szereplőket állít színpadra. A történetet egy tökéletességre, szépségre törekvő youtuber videói és egy sebezhetősége miatt híressé váló TikTok-szereplő ihlették. A “médiahősök” egy olyan különös univerzumot alkotnak, amely egy mitikus világra emlékeztetheti a nézőket. A Finálé pixeljei a Sodrás utcai legendás sztárpedagógus, Káldi Helga bukása és tanítványa, a kilenc éves Pál Berci rejtélyes halála köré szerveződnek. A mozaikokat olykor különös, máskor középszerű közszereplők tologatják kedvük szerint, miközben könyörtelenül peregnek az idő TikTok másodpercei, megalkotva az örök jelen szédületét. Főszerepben a Jászai-díjas Ráckevei Anna lesz látható, mellette Gelányi Imre, Herczeg Tamás, Mercs János, Réti Adrienn, Tolnai Hella, Wessely Zsófia és Vilmányi Benett tűnik fel a színpadon.

Dido és Aeneas / Szegedi Nemzeti Színház – Kisszínház/ rendező: Göttinger Pál / november 5. 19:00

Újabb operabemutatóra készül a Szegedi Nemzeti Színház: ezúttal a Kisszínház ad otthont Henry Purcell Dido és Aeneas című művének, amelyet Göttinger Pál állít színpadra. A cselekmény a trójai háború utáni Karthágóban veszi kezdetét, ahol egy kibontakozó gyönyörű szerelmi történetet zúznak ketté gonosz túlvilági hatalmak. A zenetörténet egyik legemlékezetesebb búcsú áriája, villódzó kórusok, varázslók, matrózok és nagyszabású táncjelenetek tarkítják az operát. Purcell életteli barokk muzsikája tölti meg szenvedéllyel ezt a végzetes szerelmet. Mind a mai napig ez a legnépszerűbb angol opera. Didót Máthé Beáta, Aenaest pedig Szélpál Szilveszter alakítja, mellettük – néhány karakter esetében kettős szereposztásban – Ferenczy Orsolya, Horák Renáta, Varga Anna, Fáy Luca Boróka, Réti Attila, Kónya Krisztina, Vajda Júlia, Dobrotka Szilvia, Bita Boglárka, Szabó Dóra Cintia, Bónus Gábor és Bagdi Zoltán lépnek színpadra.

A mi utcánk / Pécsi Nemzeti Színház / rendező: Szabó Attila / november 6. 19:00

A MOST FESZT 2021 szakmai zsűrije A legjobb monodráma előadás díját ítélte oda A mi utcánk című produkciónak, amelyet jövő héten láthat először a Pécsi Nemzeti Színház közönsége. Az előadás egyetlen szereplőjét a Jászai Mari-díjas Köles Ferenc alakítja, aki bevezet minket a múlt századi magyar vidék egy utcácskájába. Az itt lakók a szomorú magyar valóság egy jellegzetes társadalmi csoportjába tartoznak, akik a panelrengeteg szűk ketreceiből kényszerültek vissza az elhagyott faluba, a városba pedig már csak a segélyért járnak. Köles Ferenc azokról az emberekről mesél, akik még tudják, mitől lesz hirtelen csend a kocsmában. Mi maradt nekik? A kocsma, a kannás bor, a mámor, a pultra könyöklő hülyeség, Béres szomszéd lánya, Dorogi lova, amint üvegből issza a sört.

Egérfogó / Vörösmarty Színház / rendező: Horváth Csaba / november 6. 19:00

A székesfehérvári Vörösmarty Színház Agatha Christie egyik szórakoztató regénye, az Egérfogó adaptációjával fejeli meg az év végét: ebben a két felvonásból álló, „mindenki gyanús” típusú krimiben egy isten háta mögötti vidéki panzióban járunk a dermesztő téli hidegben, viszont így is sorra érkeznek a meghívott – és hívatlan – vendégek, mivel a hely most nyitja meg kapuit a fiatal Ralston-házaspár jóvoltából. Csakhogy odakint nem csupán a hóvihar tombol, hanem egy gyilkos is. De vajon ki lehet a jelenlévők közül a tettes? Horváth Csaba rendezésének, valamint a teátrum művészeinek (Ballér Bianka, Kovács Tamás, Imre Krisztián, Varga Mária, Kuna Károly, Varga Gabriella, Kozáry Ferenc, Krisztik Csaba) játékán keresztül lehetünk részesei a kellemesen borzongató eseményeknek, amiket a krimi koronázatlan királynője szállít nekünk Mészöly Dezső fordításában.