46. heti premierajánló - Deszkavízió

Leonce és Léna / Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház – Ruszt József Stúdiószínház/ rendező: Kovács Lehel/ november 19. 19:00

November 19-én mutatják be a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Ruszt József Stúdiószínházában Georg Büchner Leonce és Léna című darabját. Leonce (Szemenyei János) egy padon fekve arról elmélkedik, mily nehéz az élet örökös tétlenségben. Elvégre „iszonyú semmittevés grasszál mindenütt”, és „a sok hős, zseni, tökfej, szent, bűnös, családapa velejében nem más, mint rafinált naplopó”. Barátja, Valerio (Gyuriska János) is megerősíti: „nagy az én elfoglaltságom, semmit sem csinálok”. Leonce épp eltaszítja magától az apja által neki kijelölt Rosettát (Horváth Alexandra), amikor értesül róla, hogy a frigy után a korona is a fejére szállna. Egyik lehetőség sem érdekli. Házasodni szerinte olyan, mint „utolsó cseppig kiinni egy gémeskutat”. Valami másba akar hát fogni, ezért Valerio társaságában megszökik az udvarból, hogy megtalálja igaz szerelmét, és Léna, a bánatos, elkeseredett menyasszony (Hartai Petra) nem is várat sokáig magára. A Kovács Lehel által rendezett előadásban olyan színészekkel találkozhatunk még, mint Hegedűs Zoltán (Péter, Popo birodalmának királya), Jankovics Anna (nevelőnő), Fazakas Géza (udvarmester), Csapó Virág (az államtanács elnöke) és Koller Krisztián (szolga, rendőr).

Közellenség / tatabányai Jászai Mari Színház / rendező: Vidovszky György/ november 20. 19:00

Vidovszky György rendezésben debütál majd Tasnádi István Közellenség című “zenés uszítása” a tatabányai Jászai Mari Színházban. A történet főhőse Kohlhaas Mihály, barndenburgi lókereskedő (Király Attila), aki egy csapat lóval a lipcsei vásárba tart, amikor tronkai Vencel (Mikola Gergő) megállítja, és a továbbhaladás zálogaként elveszi tőle két gyönyörű, fekete lovát, azt ígérvén, hogy visszakapja őket, ha majd Kohlhaas kiváltja az utazáshoz szükséges passzust. Miután Kohlhaas megtudja, hogy tronkai Vencel jogtalanul követelt tőle úti okmányokat, visszatér, hogy elhozza lovait, de közben a munkára befogott, kizsigerelt Kanca (Danis Lídia) és Csődör (Dévai Balázs) állapota súlyosan leromlik. Kohlhaas jogorvoslatért folyamodik, de kérvénye elvész a korrupt államgépezet útvesztőjében. Tehetetlenségében minden erejét a bosszúnak szenteli: városokat éget fel, kisebb hadsereg gyűlik köré az elégedetlenkedőkből, végül maga Luther Márton (Végh Péter) is fogadja, hogy jobb belátásra bírja, de Kohlhaas nem enged, és folytatja a küzdelmet az igazáért. Heinrich Kleist kétszáz éve írt, közismert és számos formában feldolgozott történetét ezúttal Kohlhaas lovainak (a Kancának és a Csődörnek) elbeszéléséből látjuk megelevenedni, akik egy sintértelepen várják az utolsó döfést.

1V1 / Füge Produkció – Orlai Produkciós Iroda – Jurányi Ház / rendező: Vilmányi Benett / november 20. 20:00

“1V1, azaz egy az egy ellen, mint a futballpályán. Őszinte színház: elmondom az életemet. Szórakoztató lesz. A szüleim házassági tragikomédiája, egy Pest-környéki kamaszkor jellegzetes figurái, csapattársak, barátok, edzők, tanárok, dílerek, kőművesek, dugóban ülő honpolgárok, háziasszonyok, élsport és gimnázium, mindenki megkapja a magáét, mert ez egy humorműsor. Egy érdi lokálpatrióta beszél, ti meg röhögtök. A végére meg fogjátok érteni, miért gyűlöli a jó magyar ember a zsidókat, romákat, a saját életem példáján megmutatom, hogyan legyél húszéves korodra némi megbocsátható útkeresés után meggyőződéses fasiszta” – ezekkel a gondolatokkal ajánlja első önálló színházi előadását Vilmányi Benett. A Jurányi Ház Kamaratermében debütáló, 1V1 című darabot Jean-Paul Sartre Egy vezér gyermekkora című, 1982-ben megjelent kisregénye ihlette, amely arról a rögös, szép és kevésbé szép pillanatokkal kikövezett útról mesél, amely a felcseperedésen keresztül saját identitásunk, önmagunk megtaláláshoz vezet. Az egyszemélyes zenés stand-up a Füge Produkció és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésével valósul meg.

Hárman a padon / Orlai Produkciós Iroda – Váci Dunakanyar Színház / rendező: Göttinger Pál / november 21. 15:00

A Váci Dunakanyar Színházban lesz először látható az Orlai Produkció Hárman a padon című előadása, Benedek Miklós, Gálvölgyi János és Egri Márta tolmácsolásában. Aldo Nicolaj darabja három idős ember történetét meséli el: a „vasnemzedék” utolsó néhány élő képviselőjének nyugdíjas napjait. A leélt és végigküzdött XX. század vége egy zsúfolt lakótelepen éri őket. A nő szelíd és jókedvű maradt – de a hajdan erős fiúk, akik valaha bátor katonák, aztán szorgos munkásemberek, derék családapák, büszke, öntudatos férfiak voltak – most már emlékeken merengő, rozoga, mogorva úriemberek. Ki egyedül, ki a családjától éppen csak megtűrten, de mindenképpen magányosan éldegél: lejár erre a kis térre, hogy a padon üldögélve várakozzon cél nélkül – és szót váltson azzal, aki hasonlóan járt. Nem ismerik egymást, de lassacskán, ahogy rendre összefutnak a padnál, barátok lesznek. A barátságuk pedig fokozatosan feltölti őket, a kiürültség érzetét felváltja a valahová tartozás biztonsága, az újonnan felvett szokások megnyugtató rutinja. Az előadást Göttinger Pál álmodta színre, a díszletet Ondraschek Péter, a jelmezeket pedig Cselényi Nóra tervezte.