Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

Tizennégy bemutatóval készül a nyíregyházi színház

Az évad első bérletes bemutatója a nagyszínpadon Neil Simon, Cy Coleman és Dorothy Fields musical-vígjátéka, a Édes Charity lesz Horváth Illés rendezésében.

Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című darabját Keresztes Attila, egy másik Neil Simon-művet, a Napsugár fiúkat Mészáros Tibor, William Shakespeare klasszikusát, a Szentivánéji álom című vígjátékot Szőcs Artúr, míg Isobel Lennart, Jule Styne, Bob Merrill legendás musicaljét, a Funny Girlt Szente Vajk rendezi.

A Móricz Zsigmond Színház Krúdy-kamarájában Halasi Dániel Martin McDonagh színművét, A kriplit állítja színpadra, Raymond Queneau virtuóz művét, a Stílusgyakorlatokat Olt Tamás hozza el a nyíregyházi közönségnek. Kovács D. Dániel Viktor Pelevin művét, A rovarok élete című orosz regényt gondozza majd a színpadon, Göttinger Pál, a színház korábbi főrendezője pedig saját darabját, a Bogáncsvirágot mutatja be a társulat segítségével.

A gyerekeket a Dargay Attila rajzfilmje alapján színpadra állított Szaffival és a Szálinger Balázs által jegyzett Csillagszemű juhásszal várják a nagyszínpadon, Horváth Illés és Vidovszky György rendezésében. Varga Péter két előadást, Veres András A púpos lovacska és Mosonyi Alíz Szekrénymesék című mesejátékainak feldolgozását, Sediánszky Nóra pedig a Bartók Béla és Balázs Béla táncjátéka alapján írt művét, A fából faragott királyfit állítja színpadra a nyíregyházi színház következő évadában.