Kalandra Fül! Fesztivál 2020

Klasszikus zenei gyerek- és családi fesztivál
2020. augusztus 22-23.
Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország első klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. Ezen a két napon egy helyre gyűjtöttük a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez. A fesztivál házigazdája az Óbudai Danubia Zenekar, akik innovatív előadásaikkal az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyították, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja. Várunk mindenkit az első Kalandra Fül Fesztivál programjain a BMC-ben!

1. nap – 2020. augusztus 22., Budapest Music Center


(1093 Bp. Mátyás utca 8. )

2020. augusztus 22. 10:00

ZENESZTORIK


A zene rövid története általános iskolásoknak Kr.e. 100.000-től napjainkig.

Mi a csuda az a zene? És miért találta ki az ember, hogy zenélni akar? Mire jó, és hogy lehet, hogy a legősibb hangszerek sok tízezer évesek? Mit énekeltek a szerzetesek a középkorban, és mire táncoltak az ősemberek? Mi a közös a keringőkben és az afrikai konga zenében? Annyi mindenről tudnánk mesélni… és fogunk is! 45 percbe sűrítettük a zene százezer éves történetét, a csontfurulyától a Star Wars-ig. Lesz tánc, közös konga-parti, rizsporos paróka, és minden, ami a fúvósok csövén kifér.Minden, amit a zenetörténetről tudni akarsz, de még nem merted megkérdezni.Közreműködnek: az Orkesztika Alapítvány táncosai

Vezényel: Hámori Máté


2020. augusztus 22. 11:30
RÍMES BÁL A ZENEKARBAN

Rímekbe szedett interaktív hangszerbemutató Benjamin Britten műve nyomán

Mennyiféle hangszer csücsül egy nagyzenekarban, és mindegyik egészen mást csinál… Hogyan lesz ebből összhang, és miben különböznek egymástól a hangszerek? Melyik tud csiripelni és melyiknek „acélosan brutál” a hangja? Melyik nagytestű hangszer rejt érzékeny szívű játékost, és mire való egyáltalán a karmester?Erre a sok kérdésre ad szórakoztató választ az Óbudai Danubia Zenekar koncertje, ahol rímekbe szedve mutatja be a házigazda, Hámori Máté a zenekar hangszereit és műhelytitkait. Ráadásul még egy szerencsés hallgató karmesterként is kipróbálhatja magát a zenekar előtt!
Vezényel és mesél | Hámori Máté


2020. augusztus 22. 15:00
OPERAJÁTSZÓHÁZ DINYÉS DÁNIELLEL

Az Operajátszóház egy olyan interaktív foglalkozás, ahol a gyerekek megtanulják aktívan, játszva hallgatni az operát. Az énekesek és a zenekar közelsége szó szerint kézzel foghatóvá teszik számukra az élményt. Dinyés Dániel garantálja az aktív részvételt miközben az operák zenei mondanivalóját próbálja megvilágítani közérthetően.


2020. augusztus 22. 18:00
Jammal dzsemmel


Beatbox, azaz szájdob: Fekete János Jammal egyszemélyes nagyzenekarának hangszerei mind ott lapulnak a torkában. A zenész nemcsak mondja, de meg is mutatja, hogy szájjal minden utánozható: a kinyíló ajtó vagy a fékező autó hangja, de még akár a zuhanyzó sűrű zajai is. A pódiumon ezúttal életünk hangjai jelennek meg, azok a hangok, amelyeket már meg sem hallunk, mert annyira természetesek számunkra. De mi történik, ha nem a megszokott módon találkozunk velük? Figyeljünk csak egy kicsit: zene, mese, történet kerekedik belőlük..
A Kalandra Fül Fesztiválon egy új kísérletnek leszünk tanúi. Jammal egy teljes szimfonikus zenekarral keveri a beatbox adta lehetőségeket.

Kísérőprogramok: Dés András Dobterasza, Szeőke Kata festőkuckója, a Zeneautomaták és még sok apró meglepetés.

2. nap – 2020. augusztus 23., Budapest Music Center

(1093 Bp. Mátyás utca 8. )

2020. augusztus 23. 10:00
HANGFESTETT TÖRTÉNETEK LACKFI JÁNOSSAL

A jó meséknek dallama van, mi pedig arra vállalkozunk veletek együtt, hogy ezen a délelőttön Lackfi János legszebb / legviccesebb / legfurább történetei mögé felfessük a hozzá való zenéket. Mi hozzuk az alapokat: egy szimfonikus zenekart, sok-sok hangszert nektek is, kódszavakat és jelnyelvet – egy igazi közösségi zenés improvizációt, amiben mindenki zenekari taggá válhat. És még szolfézs sem kell hozzá… egyszóval nem érdemes kihagyni!

Szóvarázsló – hangfestő Lackfi János
Karmester – hangfestő Hámori Máté

2020. augusztus 23. 11:30
ROLL OVER BEETHOVEN

Mint tudjuk, Beethoven a zene Mozartja. Magyarul: minden klasszikus zenészek alfája és omegája, a legnagyobb lázadó, a legvagányabb rokker, aki a zenét a sarkaiból fordította ki, aki a sorssal is dacolt: pá-pá-pá-páááám!
Ezt a szuperhőst hozzuk el, szűk egy órában bemutatva, hogy hogyan is lehet egy kétszáz éves zene ma is kemény, feszes, forradalmi, pörgős és megdöbbentően érzékeny egyszerre. Lesz zongorázás, zenekari lárma, süketség-szimulátor és sok minden más. Csak erős idegzetűeknek!

Közreműködik | Szemenyei János
Házigazda-karmester és mesélő | Hámori Máté

2020. augusztus 23. 15:00
Dobszay-Meskó Ilona – Tarr Ferenc | FEHÉRLÓFIA


A Fehérlófia az egyik legismertebb és egyben legarchaikusabb magyar népmese. Évszázadok óta adódik szájról szájra, hiszen olyan sok bölcsességet, tudást rögzít, ami koroktól függetlenül érdekes és érvényes mindenki számára.
Dobszay-Meskó Ilona, kortárs zeneszerzőnő és Tarr Ferenc, szövegíró ezért is döntött úgy, hogy ebből a csodálatos meséből modern hangzású zenejátékot készít.
Céljuk egyrészt ezt az izgalmas történetet hitelesen, a mai ember számára is érdekes módon előadni, ugyanakkor céljuk az is, hogy a legfiatalabbak a darabot hallgatva kedvet kapjanak a klasszikus zene hallgatásához
Mesél | Lukácsházi Győző
Vezényel | Dobszay-Meskó Ilona

2020. augusztus 23. 18:00
Jazzikus és Klazz

MAO és AKKORD Innenonnan

Igazi kuriózum lesz a Kalandra Fül Fesztivál záró koncertje. A Modern Art Orchestra az egyik legismertebb hazai jazz big band. A nem mindennapi formáció 2005 októberében, a zenekarvezető, Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult meg a magyar jazz- és klasszikus zenei élet akkori legkiválóbb fiatal muzsikusaiból. A zenekar és vezetőjük szerint minden gyerek fogékony a zenére, és ezt időről időre be is bizonyítják. Most sem lesz másképp: a zenekar kifejezetten erre az alkalomra egyórás műsorral készül elsősorban a 8–14 éves korosztály számára, amely igénybe veszi a teljes nagyzenekart is, és amelyben rövid tételekből áll össze a program klasszikus zenei átdolgozásokból.


Kísérőprogramok: Dés András Dobterasza, Szeőke Kata festőkuckója, a Zeneautomaták és még sok apró meglepetés.

forrás: https://odz.hu/