Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Meet Zsuzsanna Szálka, a Hungarian international cultural manager© Gábor Valuska

Zsuzsanna Szálka is an international cultural manager and lecturer in cultural management. She has been the co-ordinator of CEU Culture Hub, the director of Átlátszó Hang New Music Festival, Budapest, programme advisor to the House of Music in Hungary, music curator of Ördögkatlan Festival and the founder and festival manager of the Night of Choirs Budapest. She has been a recurring visiting lecturer on cultural institutions in the Cultural Heritage Studies Programme of CEU since 2014, and a guest lecturer on cultural management at universities in Budapest, Pécs and Lviv. Between 2014-2017 she was the head of concert management of the Liszt Academy of Music. Between 2007 and 2013 she worked as manager of International Affairs at Müpa, Budapest. More recently, Zsuzsanna was also project manager of MusicaFemina International (2018-2020) and Play It Loud (2021-2023), two EU projects with the aim of raising awareness about gender balance in the music sector, with the help of its internatio

A Szombathelyi TV az Öreghídról
Az ír-észak-ír határon egy kis falu kocsmája a helyszíne Az Öreghíd alatt című darabnak, amely a kőszegi várszínház idei nagyszínpadi produkciója. A történet hőseinek megszokott életét alaposan felforgatja a brexit híre, amely kettévághatja a falut. Az iszogatós, beszélgetős estén egy hurrikán, tragédiák sora, és a helyi maffia főnökasszonyának megjelenése alapjaiban változtatja meg az életüket.

Göttinger Pál – rendező
„100 évnyi meló volt abban, hogy ott ne lőjenek, ne robbantsanak, és akkor a semmiből jön egy ilyen bürokratikusnak tűnő marhaság, hogy bedől, amiért az emberek tényleg ontották a vérüket. Ez volt az alaphelyzet, ami érdekelt engem, aztán egy csomó más feladvány is volt vele, mert a szerelmes történetet meg egy időtlen történetet is szerettem volna, ami az aktualitásba nem tapad annyira bele.”

A darab írója Göttinger Pál, aki rendezője és egyik meghatározó karaktere is az előadásnak. Epres Attila évtizedek óta visszatérő szereplője a várszínház produkcióinak, idén a vak hajléktalant alakította. Az idős Pötyi néni szerepében pedig Grisnik Petrát láthatta a közönség.

"Eszünkbe jut a szagod és minden jó szavad közülünk való testvérünk az öreg híd alatt."

Nagyszínpadi produkciót egyetlen ősbemutatón láthatta csak a közönség. Az idei évad nem csak a koronavírus-járvány miatt lett egészen különleges.

Pócza Zoltán – igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
„Amikor a darabra készültünk, akkor a szerző már a színészekre írta a szerepeket, tudtuk, hogy kik fognak játszani benne. A dalok is úgy születtek, hogy az adott színésznek az énekhangjára, habitusára születtek meg a zenék, és remélem, hogy ez is ennek a darabnak az előnye lesz, amit idén csak vasárnap egy alkalommal tudunk játszani, aztán majd jövő évben tervezzük többször, egy hosszabb sorozatban.”

A kőszegi várszínház idei programsorozata augusztus 22-éig várja a közönséget.