Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

A Szombathelyi TV az Öreghídról
Az ír-észak-ír határon egy kis falu kocsmája a helyszíne Az Öreghíd alatt című darabnak, amely a kőszegi várszínház idei nagyszínpadi produkciója. A történet hőseinek megszokott életét alaposan felforgatja a brexit híre, amely kettévághatja a falut. Az iszogatós, beszélgetős estén egy hurrikán, tragédiák sora, és a helyi maffia főnökasszonyának megjelenése alapjaiban változtatja meg az életüket.

Göttinger Pál – rendező
„100 évnyi meló volt abban, hogy ott ne lőjenek, ne robbantsanak, és akkor a semmiből jön egy ilyen bürokratikusnak tűnő marhaság, hogy bedől, amiért az emberek tényleg ontották a vérüket. Ez volt az alaphelyzet, ami érdekelt engem, aztán egy csomó más feladvány is volt vele, mert a szerelmes történetet meg egy időtlen történetet is szerettem volna, ami az aktualitásba nem tapad annyira bele.”

A darab írója Göttinger Pál, aki rendezője és egyik meghatározó karaktere is az előadásnak. Epres Attila évtizedek óta visszatérő szereplője a várszínház produkcióinak, idén a vak hajléktalant alakította. Az idős Pötyi néni szerepében pedig Grisnik Petrát láthatta a közönség.

"Eszünkbe jut a szagod és minden jó szavad közülünk való testvérünk az öreg híd alatt."

Nagyszínpadi produkciót egyetlen ősbemutatón láthatta csak a közönség. Az idei évad nem csak a koronavírus-járvány miatt lett egészen különleges.

Pócza Zoltán – igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
„Amikor a darabra készültünk, akkor a szerző már a színészekre írta a szerepeket, tudtuk, hogy kik fognak játszani benne. A dalok is úgy születtek, hogy az adott színésznek az énekhangjára, habitusára születtek meg a zenék, és remélem, hogy ez is ennek a darabnak az előnye lesz, amit idén csak vasárnap egy alkalommal tudunk játszani, aztán majd jövő évben tervezzük többször, egy hosszabb sorozatban.”

A kőszegi várszínház idei programsorozata augusztus 22-éig várja a közönséget.