Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


A pandémia a mi világháborúnk

Interjú Orlai Tiborral

A pandémia, akár a többi színházat, az Orlai Produkciót is súlyosan érintette. Megkezdődtek a próbák, vannak bemutatók, mennek a régebbi előadások, de ott a levegőben: mi lesz, merre tovább. Színházról, határátlépésekről, a következő évadról is beszélgettünk Orlai Tiborral.

A színészek írták saját történeteikből a Határátlépések című előadást, ezzel indul a hosszú szünet után az Orlai Produkció. A te életedet mennyiben határozzák meg a határátlépések?

Sok határátlépés volt az életemben. A szakmában és a magánéletében is akkor tudsz sikeres és boldog lenni, ha képes vagy a saját határaidon mozogni, állandóan feszegetni, időnként átlépni azt. A komfortzónában maradni biztonságos, de azt a pluszt veszítjük el, amiért érdemes élni. Nekem talán a legnagyobb határátlépés az volt, amikor a sikeres orvosi műszer területről át mertem nyergelni a színház és a kultúra területére.

Az elmúlt évek bemutatói között nagyon sok olyan előadás van, amely feszegeti a határokat, tabutémákat dolgoz fel. Az Orlai Produkció életében mit jelent a határátlépés?

Volt egy sikeres ösvény, ami a minőségi szórakoztató színházi mezsgyét jelentette, de évek óta egyre több rétegszínházi előadást is merünk csinálni, ami jelentős határátlépés volt. Az, hogy hónapokig zárva voltunk, nem volt jegybevételünk, minket is nehéz helyzetbe hoz, a színészeknek minimális a jövedelme, az új darabokat a jegybevétel visszaforgatásából tudjuk finanszírozni. Ennek ellenére három kortárs magyar előadással indítjuk el az évadot. A Határátlépések a Second life alkotóinak egy újabb darabja, a színészek igaz történeteiből indul ki. A Second life-ban több fikciós elem volt, a Határátlépéseknél a történelem és a sors olyan mértékben kúszott az előadás alá, hogy ezek mind igaz történetek magánéletről, a szakmáról, társadalmi kérdésekről. A karantén időszakban kezdtük el próbálni, még zoomon, bizonytalan volt, lesz-e majd lehetőségünk a megszokott módon dolgozni. Kezdünk igazodni a kor adta helyzethez, és abban próbálunk színházat csinálni. Szinte mindent újra kellett tervezni, miközben semmire sem volt biztos válaszunk, a „mi lesz, ha” lehetőségre több variációt kidolgoztunk. A biztonság, a tervezhetőség alapjaiban rengett meg.

Ez a biztonság már két éve a tao megvonásával meginoghatott.

Igen, de az gazdasági szempontból érintette a színházakat. Most az alapjai rengtek meg. Hogy mikor játszhatunk megint a színházakban, mennyire kell a játszás stílusát átalakítani? A bizonytalanság most is fennáll, hisz a vírus második hulláma itt kering körülöttünk. Az első hullámot – drámai következmények nélkül – megúsztuk, de hogy milyen lesz a következő, csupa kérdőjel. Számolnunk kell a közönség reakcióival is, egy része nagyon örül, hogy végre újraindul a színház, sokan még kivárnak. S nekünk tudnunk kell korrekt, megértő, empatikus válaszokat adni.

Egy magánszínház sok tekintetben máshogy működik, mint az állami fenntartásúak. Gondolom, egészen máshonnan is tervez.

Teljesen máshonnan tervezünk, abban is látszik a különbség, hogy most szeptember-októberben megpróbáljuk pótolni, vidékre vinni az elmaradt előadásainkat, s az új bemutatóinkat hozzuk be a budapesti kőszínházi játszóhelyeinkre.

Az előadásaitok nagyjából a felét vidéken játsszátok, ez elég jelentős lábat jelent.

Bizonyos értelemben játszási kényszerünk van, hiszen ha az új bemutatókba befektetett tőke nem térül meg, az új előadások létrehozását kockáztatjuk. Ezért fontosak nagyon a vidéki vendégjátékok. Minél többször játszunk egy előadást, ha kicsi is az árrés, de a befektetett tőkét csökkent. Amikor elindult a pandémia, ijesztő volt, hogy egyáltalán nem lehetett látni, hogyan tudnak majd újraindulni a vidéki előadásaink. Úgy tűnik, a biztonsági előírások betartásával ott tudjuk folytatni, ahol abbahagytuk. Számunkra nagyon fontos a biztonság, így amikor június elején elindultak a próbák, a Produkció minden próbáló és háttérben dolgozó tagjánál megcsináltattuk a szerológiai vizsgálatot. Szerencsére mindenki negatív volt, megnyugtató így dolgozni.

A különböző művészeti ágak gyorsabban vagy lassabban, de reflektálnak az emberiséget érintő katasztrófákra, ahogy ti is reagáltok háborúkra, a beszláni túszdrámára. Idő kell, eltávolodás, hogy beszélni lehessen ezekről vagy terápia az azonnali feldolgozás?

Ez a mi világháborúnk. Más formában, más körülmények között, de valami hasonló történés. Nem véletlen, hogy az évadot három olyan kortárs magyar drámával indítjuk, amelyek tágabb egyéni és társadalmi értelemben is reflektálnak korunk kihívásaira, jelenünk megpróbáltatásaira. Péterfy-Novák Éva Apád előtt ne vetkőzz című drámájának központi témája a családon belüli erőszak; a pandémia fokozottan ráirányította a figyelmet a témára, az abúzus-történetekre. Amikor tavaly ősszel bemutattuk a 23 perc című előadásunkat, itthon nem nagyon fordult elő családirtás, a bemutató óta öt történt. Nem véletlen, hogy milyen témák jelennek meg a színpadon, ennek a szele már akkor itt volt, mint ahogy az abúzus-téma is igen erősen jelen van az alapjaiban hímsoviniszta értékrendű társadalmunkban, csak igyekszünk ezt hárítani. A Határátlépések egyértelműen reflektál minden olyan helyzetre – online oktatás, színházak helyzete, család –, ami a pandémia körül alakult, velünk zajlik. Az első kőszínházi – már ősszel próbáló – bemutatónk, Pass Andrea Nyakunkon a revizor című darabja egy színház belső története napjainkban, friss és fontos előadás lesz.

A szűkülő terekben, a tabukkal teli hétköznapokban mi a felelőssége egy színházzal foglalkozó embernek, mennyire tudatosan kell tágítani ezeket a tereket a színház nyelvén?

Feladatunk, kötelességünk. Bárki megnézi az elmúlt öt év repertoárját, látja, nagyon sok szőnyeg alá söpört témával foglalkoztunk és fogunk is, ameddig tehetjük.

Egy magánszínház, amely kevésbé kötődik állami támogatáshoz, bátrabb lehet?

Addig, amíg volt a tao, úgy gondolom, a magánszínház is bátrabb lehetett, a tao megszűnésével a mindenkori kultúrpolitikának való kiszolgáltatottság érezhetőbb lett. De ez nem jogosít fel bennünket arra, hogy ne beszéljünk ezekről a kérdésekről. Az idei évad egyik bemutatója a Hamis hang, ahogy több korábbi előadásunk, a rasszizmussal foglalkozik. Olyan téma, amiről kötelességünk folyamatosan beszélni. Nem szabad a kultúrpolitika elvárásaihoz igazodni, azt az értékrendet kell a repertoárunkkal, nyilatkozatainkkal képviselnünk, amiben hiszünk. Nem aktuálpolitizálni, de az értékrendet egyértelműen tovább vinni, nyíltan felvállalni, ez a dolgunk.

Miben érződik, hogy kiszolgáltatottabbak lettetek?

Pályázatokon soha nem indultunk, de a taopótlás számunkra is kulcskérdés. Szeretnénk továbbra is betartani, hogy csak a taopótlási pályázaton indulunk. Magánszínház vagyunk, ha mi ezt vállaltuk, tudomásul kell vennünk, hogy nem az állami színházak, a függetlenek számára fenntartott pályázatokból kell részesülnünk, de azt is látnunk kell, hogy ma semmilyen színház nem tud meglenni normatív ártámogatás nélkül.

Mit gondolsz mindarról, ami most az SZFE-vel történik?

Ragályi Elemér levele, ami a nyílt párbeszédet szorgalmazza, nagyon szimpatikus. Hogy legyen párbeszéd arról, mi a jó, amit érdemes továbbvinni, s mi az, amin változtatni kellene. A szakmai indokokkal szembe kell nézni, de ehhez szakmai párbeszédnek kellene kialakulnia az SZFE kérdésében is. Ha ez meg tud valósulni, az jó, de mindenfajta diktátum, ami önkényesen változtat, az nem lenne szabad, hogy 21. századi megoldás legyen.

Van az Állj bele! projektetek, ami összefügg a Színművészetivel is.

Nagyon büszke vagyok rá, a drámainstruktorokon keresztül az SZFE-vel való együttműködésből indult el. Neudold Juli-Gáspár Máté osztályából két fiatal, Csikász Ági és Nagy Zsombor nálunk volt szakmai gyakorlaton. Nagyon tehetséges emberek, fontos új gondolatokat és vérkeringést hoztak az életünkbe. Egyre több előadásunkkal próbálunk nyitni a fiatalabb közönség felé is, de ehhez borzasztóan fontos, hogy az Állj bele! projekthez hasonló közösségi színházi formák egyre nagyobb teret foglaljanak el nálunk, és a közönségünk ebben partner legyen. Ahogy arra is oda kell figyelnünk, hogy a Belvárosi Színház hagyományosabb, és a Jurányiban játszott előadásaink alternatívabb nézőit közelíteni tudjuk egymáshoz.

Gond, ha a három játszóhelynek nagyon más a célközönsége?

Egyáltalán nem, sőt jó, ha van, de nagyon fontos szempont a közönség edukálása, folyamatos új dolgokkal való szembesítése; a színházak jövője ettől függ. Ezért támogatom a független színházakat; olyan progresszív szellemet jelentenek, ami nélkülözhetetlen a színház megújulásában. Hogy a színház aktuális, hosszú távon fennmaradó szórakozási forma maradjon.

Mennyire vagy progresszív?

Annak gondolom magam, nyitott vagyok mindenféle új formára, új színházi nyelvre, sok fiatal rendező dolgozik nálunk. Kötelező a folyamatos megújulás, nem lehet a színházi szcénában maradian gondolkodni. Ha nem haladunk a korral, elmos minket az online világ. Válaszolni kell a kihívásokra.

A biztos működéshez évekre előre kell látni. Hogy lehet most tervezni?

Amiben messze előre látok, hogy az alkotói közösségünket fenn szeretném tartani, és hosszú távon meg szeretném teremteni az egzisztenciális biztonságukat. Ez fajsúlyos döntés, alapja lehet egy hosszú távú együttműködésnek. Másrészt egyre erőteljesebben olyan témákban szeretnék gondolkodni, ami a hétköznapi kérdésekre reflektál. Erre ma nagy igény van, ami nekünk is irányt mutat.

Amiről beszélsz, az egyfajta szervezeti átalakítást is jelentene.

Nem feltétlenül szervezetit, mert az alkotóközösség megmarad ebben a formában. Semmiképpen sem szeretnék egy társulati forma fele elmenni, egy 21. századi magánszínháznak nem ez a megfelelő forma. A projektalapú színházban sem hiszek. A kettő közötti átmenetben gondolkodom, ahol a színészeket is bevonó alkotói műhelymunkák jönnek létre. Azoknál az előadásoknál, ahol a színészek a saját történeteiket dolgozzák fel, jogdíjat kapnak. Ez is újfajta gondolkodás, eddig nem volt jellemző a színházi szcénában.


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed