A dehir.hu a "Hogy szeret a másik"-ról

Göttinger Pál: ki vagyunk éhezve a hús-vér közönségre


Debrecen - Az angol humor kedvelői számára kihagyhatatlan brit vígjáték, a Hogy szeret a másik című produkció érkezik a Nagyerdei Szabadtéri Színpadra.

Az angol humor kedvelői számára kihagyhatatlan klasszikus brit vígjáték, a Hogy szeret a másik című produkció július 24-én érkezik Debrecenbe. A bohózat, amelyet Göttinger Pál rendez, egyúttal országos premier is lesz a Nagyerdei Szabadtéri Színpad deszkáin, miután a tavaszra tervezett győri és budapesti bemutatót a járványhelyzet miatt kénytelen volt elhalasztani a társulat. A közelgő debreceni előadás kapcsán az előkészületekről, a színészi játékról és a mindig érvényes üzenetről kérdeztük a Junior Prima-díjas rendezőt.

Dehir.hu: Néhány nap múlva itt a bemutató. Hogyan haladnak a próbákkal, várják már a találkozást a közönséggel?

Göttinger Pál: Szerencsére már volt alkalmunk egy zártkörű főpróbát tartani egy budapesti próbateremben, tehát aránylag jól állunk. Bízom abban, hogy sikerül könnyed, játékos és valóban szórakoztató estét varázsolni a Nagyerdei Szabadtéri közönségének, amit a társulattal együtt már nagyon várunk. Miután sokan március óta nem láttunk élő nézőt, ki vagyunk éhezve a hús-vér közönségre, különösen a debreceni nézőkre. Így annak a kihívásnak is, hogy egy kamaradarabot az eredeti elgondolásnál jóval nagyobb méretű debreceni színpadra kell alkalmazni, örömmel igyekszünk megfelelni. A csapat emiatt pár nappal korábban is érkezik a helyszínre, hogy "belakjuk" a színpadot, otthonossá tegyük az egészet, hogy aztán a legjobb formáját hozza a produkció.

Dehir.hu: Az előadás három pár egyre szövevényesebbé váló titkos szerelmi kapcsolatairól szól. Mi adja a történet erejét, érdekességét?

Göttinger Pál: Ennek a darabnak a műfaja bohózat, ami a vígjátékon belül is egy nagyon szigorú kategória, a maga műfaji kötöttségeivel. A Hogy szeret a másik egy hatvanas években íródott angol darab, a szerzője Alan Ayckbourn. A bohózat már akkor is nagyon közismert (és kissé elcsépelt) műfaj volt, ezért az író csavart egyet a máskor szigorú műfaji kereteken. Persze itt is megcsalások és a megszégyenülés elkerülésére irányuló rafinált cselvetések állnak a középpontban, de a szerző ravaszságának köszönhetően mégis mást kapunk, mint a közismert bohózatoknál. A szereplők egy térben, de a cselekmény szerint két külön helyszínen játszódó jeleneteket játszanak egymás mellett, így a nézőnek kell mozaikokból összerakni az egyébként igen fordulatos és vicces cselekmény egészét. Mikor ez megvan, tovább tekeri: a szereplőknek bizonyos jelentekben már két külön napot is el kell játszani, gyakran mondatonként ugrálva az időpontok és helyszínek között. Ez jó nagy agymunkát igényel az egyébként remek színészgárdától, igen szórakoztató és virtuóz is. Rendezőként öröm volt nézni őket – nézőként is annak ígérkezik.

Dehir.hu: Ahogy ön is fogalmazott, remek a szereposztás. Ötvös András, Grisnik Petra, Pataki Ferenc, Ullmann Mónika, Nagy Dániel Viktor és Edvi Henrietta. Ők mennyire élvezték a próbákat?

Göttinger Pál: Valóban élvezetes, de azért megfeszített munka van mögöttünk. A koronavírus-helyzet, majd az azt követő karantén ugyanis kettévágta a próbafolyamatot. Márciusban mindössze 10 napot tudtunk próbálni, az elmúlt hetekben pedig a megszokottnál jóval kevesebb idő alatt kellett befejezni a munkát. Szerencsére a darab annyira engedékenyen adta magát, hogy a színészek hamar otthonosan és élvezettel kezdtek el játszani benne. A bohózati karakterek is hamar elkezdtek működni, a kicsit balfék férj, a kicsit lelkiismeretlen szerető, a kicsit őrlődő feleség. Ezek őstípusai a műfajnak, amely a könnyű szórakoztatás mellett valójában az emberi alávalóságot taglalja. Azt, hogy az ember meddig merészkedik el, hogy megússza a megszégyenülést, mit enged meg magának, hogyan terrorizálja a körülötte lévőket. Ha jól végezzük a dolgunkat, akkor előbújik a karikatúra mögül az igazi ember – ilyenkor a néző már voltaképp önmagát nézi és önmagán nevet. Ez a darab persze nem társadalmi dráma, nem is arra való, de a sima térdcsapkodásnál azért többet ígér. 

Dehir.hu: Mi van a tarsolyban, mivel készül a közeljövőre nézve?

Göttinger Pál: Három előadás bemutatójára is készülök, mert bár a karantén hónapjai alatt egy idő után már próbálhattunk, de nézők előtt eddig nem játszhattunk. Így most azon fogunk dolgozni, hogy ezeket végre a közönség is láthassa. Az egyik ez az Orlai-féle előadás, a másik kettő pedig a Kőszegi Várszínház produkciója. Ezek az elkövetkező hetek feladványai. Aztán pedig szerzőként és rendezőként is dolgozni fogok Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban, és remélhetőleg az Operabeavató-sorozat is újraindulhat Budapesten és Szegeden is. És közben már születőfélben van a rákövetkező évad terve is, rendezői és színészi feladatokkal, új kihívásokkal és célokkal.

A "Hogy szeret a másik" című színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség között létrejött megállapodás alapján kerül színre. 

Időpont: 2020. július 24., péntek 20.30. Esőnap: július 25. Az előadás hossza (egy szünettel): kb. 120 perc. Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad, Debrecen, Nagyerdő. Kapunyitás: 20.00.