KŐSZEGI VÁRSZÍNHÁZ – “FÉLIDEI” HELYZETJELENTÉS A FESZTIVÁLRÓL

A Kőszegi Várszínház 2020-ben immár 39. évadát tartja. Az elmúlt közel négy évtizedben még nem volt példa az idei különleges működésre: első alkalommal tartottak májusban bemutatót, és még sosem játszottak augusztus végéig.

A Kőszegi Várszínház közleménye:

2020-ban a pandémiás helyzet tavasszal kedvezett az alkotói folyamatoknak. Grisnik Petra a bezártság ideje alatt tudta átdolgozni Grecsó Krisztián Vera című művét, melyet Ő is játszik. Göttinger Pál ekkor írta meg Az Öreghíd alatt című művét, melynek társalkotói (zene: Sebesi Tamás, Némedi Árpád, dalszöveg: Máté Zsolt) is ekkor véglegesítették a darabot. E két új mű az EMMI Előadóművészeti Többlet Támogatása révén születhetett meg.

A Vera május végi zárt bemutatója után, már több helyszínre lekötött felkérése van. Az Öreghíd alatt próbái még a karantén időszakban kezdődtek és már teljes nézőtér előtt sikerült bemutatni. A színészegyeztetések miatt a hosszabb szériás sorozat 2021-ben kerül színre.

Közben nagy sikerű vendégelőadásokkal folytattuk az évadot, melyet egy nagyon fontos közös bemutató szakított meg. Lili és a bátorság címen a Mesebolt Bábszínházzal és a Vojtina Bábszínházzal hoztunk létre egy alsó tagozatosoknak szóló premiert, melynek témája az abúzus, a felnőttek hatalommal való visszaélése. A fontos társadalmi témát feldolgozó darab után közös beszélgetésen vettek részt a szülők és gyerekek külön-külön csoportban.

A hátra lévő időben vendégelőadások sora és két újabb közös bemutató vár ránk. Gergye Krisztián kőszegi születésű kortárs táncos tavalyi előadásának anyagából készült egy kiállítás, mely az évadban megtekinthető a vár lovagtermében. A színpadon is folytatja a Levitációt: Ahol a sötétség címmel hozunk létre társulatával bemutatót.

A megalakulásának 40. évfordulóját ünneplő Soltis Lajos Színházzal közösen állítjuk színre a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi című mesedarabot. Az eljövendő színházlátogató közönség kinevelését is célzó előadás klasszikus történetet mesél el új köntösben.

Idén újra rendezünk ingyenes programsorozatot Főtéri Zenés Esték címmel, igényes szórakozást biztosítva a színházba érkező közönségnek és a hátrányos helyzetű lakosoknak. Művészeink (Göttinger Pál, Trokán Nóra, Némedi Árpád, Ullmann Mónika) is csatlakoztak a Köszönjük Magyarország programhoz, melynek eredményeképp augusztus végén 5 ingyenes előadást tartunk a védekezésben kulcsszerepet játszó polgároknak (egészségügy, katasztrófavédelem, rendőrség, közszolgáltatások biztosítói, etc.).

A Vera című mondorámát beajánlottuk a Déryné programba, remélve, hogy sok kis településre lejuthat e technikailag is egyszerű monodráma. A Déryné programban mind szabadtérre, mind zárt térben várunk előadásokat, többek közt látható lesz a Déryné Társulat saját előadása a Déryné Ifjasszony is.

Őszi-téli-tavaszi bérletsorozatunkba idén nem csak gyermekszínházi előadásokat tervezünk, hanem történetünkben először felnőtt kamaraszínházi bérletet is hirdetünk. A sok program és új bemutató nem jöhetett volna létre az EMMI Szabadtéri színházaknak kiírt pályázata és a TAO-t felváltó Előadóművészeti Többlet Támogatás nélkül. E mellett kiemelkedő támogatónk a Szerencsejáték Zrt.