SZERETHETŐ, SZELÍD ÉS JÁTÉKOS – A NULLADIK PERC BEMUTATÓJÁRA KÉSZÜL AZ ORLAI PRODUKCIÓ

Az Orlai Produkcióval rendezőként nyolcadik alkalommal dolgozik, íróként azonban most, A nulladik perccel debütál Göttinger Pál, aki egy szívfacsaró, ám rendkívül mulatságos történetet visz színre Udvaros Dorottyával, László Lilivel, Grisnik Petrával, Pataki Ferenccel, Rohonyi Barnabással és Ficzere Bélával. A bemutató június 16-án lesz a Belvárosi Színházban.

Az idő 1900, a helyszín pedig Párizs, ahol a Szajna partján teherszállító bárkák sorakoznak kikötve. Itt, a hajókon és a rakparton él Marcel, a Belleville nevű uszály tulajdonosa és kapitánya, felesége, Georgette, Madame Pie, a kikötői asszonyság, Henry, egy fiatal és Môle, egy idősebb rakodómunkás, aki megjárta a háborút is, és Pötyi mama, a száz és körüli hajléktalan nő. A történet egy szerelmi háromszög, amelynek hátterében ott a világkiállítás, a metró, a mozgójárda, az Elektromosság palotája és egy Puccini-opera…

Az új korszak hajnalán pezseg, változik a világ minden társadalmi rendű és rangú ember körül, új találmányok, hihetetlennek hangzó események tartanak izgalomban mindenkit. A problémák mindennaposak, de valahogy mégis határtalan az emberek optimizmusa, jövőbe vetett hite.

„A nulladik perc egy parafrázis, a kiindulópont Puccini A köpeny című operája volt, a szerepneveket úgy is hagytam. Egyszerű a története, a világ által össze nem illőnek gondolt pár – Marcel és Georgette – megküzd azzal, valóban egymásnak valók-e. Eleve úgy élnek, hogy összezárnak, nagyon egyek, de amikor ez sebet kap, nem tudják, mi történjen utána. Az őket egymás karjába lökő ősbizalom lenullázódik, és új időszámítás kezdődik. Meg lehet-e bocsátani a hűtlenséget? Nagy téma, sokan megírták, de Puccini egyfelvonásos operája igazi remekmű. Az a pillanat, amikor a nő (miután kínnal és óvatosan ugyan, de szembesítette a férje azzal, hogy mindent tud) jó éjt kíván, bemegy a kabinba, de még visszaszól: várlak. És ébren marad azt lesve, jön-e a férje. Ez a várakozás tulajdonképpen a mi darabunk középpontja. Ha bejön, abból is mindent lehet tudni, ha nem, abból is. Bár csak néhány óráról van szó, minden bizonnyal a nő életének leghosszabb várakozása ez. Olyan fantasztikus bizalomtörténet, ami megéri az újramesélést. A bizalom nagyon fontos alaptémám, a rajta ejtett seb, az árulás számomra a legnagyobb bűn. Puccini műve tragédia, de én szerettem volna ezt könnyű kézzel venni” – fogalmazott Göttinger Pál.

Udvaros Dorottyával a korábbi nagy sikerek, a Férfi és Nő, A Bandy-lányok, az Őszi szonáta és A kétely, valamint az idei évadban a 150. előadását ünneplő A szív hídjai után új szerepben találkozhat az Orlai Produkciós Iroda közönsége. A kikötői asszonyság, Madame Pie karaktere kifejetezzen rá íródott. „Orlai Tiborral nagyon régi a kapcsolatunk, erős közöttünk a bizalmi viszony, és tudom, hogy ha egy darabajánlattal megkeres, az számomra valóban érdekes feladat lehet – idézte fel Udvaros Dorottya az előzményeket. – Ezúttal egy szinopszissal keresett meg, és azzal, hogy ebből a szinopszisból a szereplőkhöz képest íródik tovább a darab. Izgalmasnak, ígéretesnek tűnt az anyag, és úgy gondoltam, egy ilyen munkában szívesen veszek részt. Ami pedig elkészült, az egy nagyon szerethető történet. Remek a darab humora, miközben próbál komoly dolgokról is beszélni, tehát egy igazi sírós-nevetős előadás lehet belőle.”

„Kifejezetten szeretem a történet melodramatikusságát és Marcel komolyságát – árulta el a színművész. – Izgalmas, hogy elmerülhetünk egy optimizmussal teli korban, hiszen az 1900-as év Párizsában az emberek derűsek és reménykedőek, társadalmi osztálytól függetlenül mindenki nagy várakozással tekint az új század elé. Bíznak a találmányokban, a felfedezésekben, hiszik, hogy olyan jövő elé néznek, amelyben az életük jobb lesz. Sok korabeli felvételt néztünk, fotókat és filmeket. Egészen elképesztő, hogy százhúsz évvel ezelőtt micsoda épületeket húztak fel, milyen technikai újdonságokat használtak az elektromosságtól a mozgójárdáig.”

A nulladik perc dramaturgja Nagy András, Ondraschek Péter tervezi a díszletet, Cselényi Nóra a jelmezeket. Az előadásban László Lilit, Udvaros Dorottyát, Grisnik Petrát, Pataki Ferencet, Rohonyi Barnabást és Ficzere Bélát láthatja a közönség.

A nulladik perc bemutatója június 16-án lesz, ezt követően június 17-én 18-án látható a produkció a Belvárosi Színházban, ahol a nyári fesztiválmeghívások (Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválja, Nagyerdei Szabadéri Színpad, Ördögkatlan Fesztivál) után ősztől ismét várja a nézőket. Az előadáshoz készült műsorfüzet ide kattintva böngészhető.