A Szegedre látogató Miklósa Erikának is tetszett A kalóz

Dinyés Dániel hívására eljött Szegedre megnézni A kalóz című Verdi-opera előadását Miklósa Erika, akinek annyira tetszett a produkció, hogy posztolt is róla. Sokan úgy vélik, Orbánék a Kossuth-díjas szopránnal a bolondját járatták a furcsa operaházi pályázat kapcsán, talán erre utalhatnak meglepő megjegyzései.

Otthon voltam ma, Szegeden. Dinyés Dániel hívott, hallgassam és nézzem meg a tehetséges csapatát a Szegedi Nemzeti Színházban, Verdi ritkán játszott operájában, A kalózban. Nincsenek könnyű napjaim mostanában, pontosabban a nagy felismerések ideje jött el. Ami végül is letisztult helyzetekhez és kapcsolatokhoz vezethet – írta csütörtökön késő este Facebook-posztjában Miklósa Erika.

Szóval csak Dani kedvéért autóztam Szegedre. És nagyon jót tett a lelkemnek az egész. Dinyés Dániel és a csapata – lenyűgöztek. Ott akartam lenni köztük, a színpadon. Imádtam őket. Nagyon becsülöm azokat az embereket, akik felkarolnak tehetségeket, és tudom, hogy a tehetségekről való gondoskodás nagyon erős lelki és mentális törődés is. Túl a művészi fejlesztésen. Danikám, végtelenül hálás vagyok ezért a meghívásért. Visszanyertem a kedvemet.

És hát Szeged is visszaadta a kedvemet. Nekem a „szakmai szülőföldem”. Gregor József, akivel barátok voltunk, és nagyon hiányzik az életemből, hiányoznak a tanácsai, annak idején azt mondta nekem: „Az embernek lehet két szülővárosa is. Az egyik, ahol tényleg megszületett. A másikat meg ő választja meg magának, mondjuk azért, mert onnan indult a szakmai pályája. Ne felejtsd el soha, hogy a tiéd valójában Szegedről indult."

Soha nem felejtem el, hogy Szegeden „képeztek” operaénekessé – zárta Facebook-posztját Miklósa Erika, akinek sokan szurkoltak a szakmából, amikor elindult a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára kiírt pályázaton. Mint megírtuk, Csák János, a szaktárca minisztere végül nem a felkért szakmai zsűri által javasolt három jelölt közül választott – Miklósát is támogatta a szakértői grémium – hanem újabb öt évre a szakma által nem javasolt Ókovács Szilvesztert nevezte ki. A meghökkentő döntés nagy vihart kavart a Magyar Állami Viperaháznak csúfolt nemzeti dalszínházban, ahonnan tegnap jött a hír amit a Telex is feldolgozott: a régi-új főigazgató kirúgta Kesselyák Gergely első karmestert, aki ugyancsak pályázott és akit Ókováccsal szemben ugyancsak javasolt a szakmai zsűri.

Végül kiderült: nem igazi kirúgásról van szó, vagyis Kesselyák továbbra is dirigálhatna, csak már nem ő lesz az első karmester.

„Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot: két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban. A magam részéről szeretném, ha aláírná, karmesteri tudására számítunk, mert ez egy szakmai kérdés, de ahhoz vissza kell jönnie az Index irodáiból. Az ügy nyilvános része ezzel részemről lezárva, az újságírókat szeretettel várjuk előadásainkon” – írta Ókovács Szilveszter a Mandinernek küldött közleményében. A főigazgató úgy gondolja, Kesselyák állhat az Indexen kiszivárgott operaházi információk hátterében.