Nyár – Szabadtér – Költészet: érzelmi szabadsághármas a Balaton-parton

A költészetet is beemelte nyári fesztiválprogramjai közé a Szabadtéri Színházak Találkozója, amelyet június 17. és 25. között rendeznek meg a Kultkikötő balatonboglári és alsóörsi helyszínein. A szervezők fontosnak tartják a költőket megszólaltató színházi alkalmakat – nyáron is. Kultikus előadások láthatók, és még Nyáry Krisztián darabját is műsorra tűzik.

Az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban a huszadik század magyar irodalmának egyik legkülönösebb alakját – aki majdnem minden borzalmat átélt, ami a múlt századba belesűrűsödött –, Faludy Györgyöt idézi meg a kultikussá vált Tenyérvonalak című előadás. Aki ismeri Faludy életművét, annak azért lehet élmény, aki nem, annak a felfedezés örömét is kínálja az előadás Borovics Tamással és Poroszlay Kristóffal.

„A Tenyérvonalak azt a Faludyt állítja elénk, aki csupán költő szeretett volna lenni. Persze, csupán nem lehet költőnek lenni. Ám az legalábbis kérdés, hogy ezért mennyire kell pokolra menni. Szándéka ellenére regényhősnek kijáró élet jutott neki, mert mindennapjaiba minduntalan belépett a történelem. Az előadás is bizonyság rá: a pokol neki házhoz jött” – vélekedik az előadásról Bod Péter publicista. Vámos Miklós író pedig egyszer arról mesélt, mi mindent volt szerencséje megtudni a világ dolgairól Faludy Györgytől. Például, hogy

az ifjú Albert Einstein Faludy-frizurát hordott, de zoknit nem, hogy minél jobban hasonlítson a költőre.

Vagy azt, hogy egy cérnavékony fénypászma is életben tarthatja az embert, ahogy Faludy Györgyöt a recski, ablaktalan magánzárkájának kulcslyukán át „meleget adó” fény. A Tenyérvonalak – a Szegedi Szabadtéri Játékok vendégprodukciója – az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban kerül színre június 22-én, csütörtökön, 20.30-kor. Egy szabad szellem története – a szabad ég alatt.

Másnap, június 23-án egy másik szabad szellem alakját hozza egészen közel a közönséghez a Szénakutyák című előadás, amely „képzeletbeli dokumentumjáték Weöres Sándor macskájáról”. Macskaszempontból láttatja a költészetet, az irodalmat, a világot, Weöres Sándort, aki

76 évesen halt meg, bár sosem öregedett meg.

Kálid Artúr egyszemélyes „macskaremeklése”, Göttinger Pál darabja és rendezése – a Kőszegi Várszínház vendégjátékaként – a Balatonboglári Kultkikötőben látható június 23-án.