Balatoni nyári színház szabadtéren

Szombaton kezdődik a Szabadtéri Színházak Találkozója, amelyet egyszerre két balatoni helyszínen, Balatonbogláron és Alsóörsön tartanak meg. Június 17-én nyit és 25-ig tart az egyedülálló szabadtéri kulturális fesztivál, amely összekapcsolja az északi és a déli partot. A közönség kilenc nap alatt tizenhárom kultelőadást, sikerprodukciót láthat, amelyekben fellép többek között Borovics Tamás, Eperjes Károly, Kálid Artúr, Ladányi Júlia, Mester Viktória, Mohai Tamás, Peremartoni Krisztina, Radnay Csilla, Pál András, Poroszlay Kristóf, Szemenyei János és Vizi Dávid.

A Szabadtéri Színházak Szövetségének kiemelt nyári eseménye, amelynek a Kultkikötő a házigazdája, a Veszprém – Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg. A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult. Jelenlegi tagjai: Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Várszínház, Kultkikötő (Balaton), Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg), Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Zsámbéki Nyári Színház.

– Szenvedélyes színházcsinálók szakmai szervezete a miénk 14 tagintézménnyel az ország különféle részeiből – mondta Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke, a Kőszegi Várszínház igazgatója. – Azzal a céllal hoztuk létre a Szabadtéri Színházak Találkozóját, hogy a saját nyári előadásaink eljussanak máshová is, közös rendezvényen kerüljenek fókuszba, így e produkciók hosszabb ideig fennmaradhatnak. Az idei a második találkozó a Kultkikötő két helyszínén: Balatonbogláron és a természetbe ékelt Alsóörsi Amfiteátrumban. Köszönjük, hogy befogadott minket ez a kulturális értékekben gazdag térség, s ígérjük, igényes színházi tartalommal és innovatív szemlélettel mi is hozzájárulunk a kreatív régió sikeréhez.

Nyitóelőadások szabadtéren

Június 17-én, a Furcsa pár női változatának balatonboglári nyitóelőadása előtt a Színház a tölgyek alatt című kiállítás nyílik meg a Balatonboglári Kultkikötőben. A tárlaton az idén 85 esztendős Margitszigeti Szabadtéri Színpad történetéből láthatók fotók, plakátok, egyéb színháztörténeti dokumentumok. Az északi part is tart színházi nyitónapot: szintén június 17-én az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban Bella Máté és Karafiáth Orsolya díjnyertes komédiáját, a Macskadémont játssza a Szentendrei Teátrum remek zenékkel, Gergye Krisztián rendezésében és Szemenyei János „démonikus macskaalakításával”.

– A költészetet is beemeltük a Szabadtéri Színházak Találkozójának programjába. Fontosnak tartjuk a költőket megszólaltató színházi alkalmakat nyáron is – fogalmazott Nagy Viktor, a Kultkikötő igazgatója.

A Szabadtéri Színházak Találkozójának idei, Balaton-parti programjait június 17. és 25. között rendezik meg.

Egy szabad szellem története – a szabad ég alatt

Az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban a huszadik század magyar irodalmának egyik legkülönösebb alakját, Faludy Györgyöt idézi meg a kultikussá vált Tenyérvonalak című előadás június 22-én a Szegedi Szabadtéri Játékok vendégprodukciójaként Balogh Esperes Ákos szerkesztésében. Mint írják: aki ismeri Faludy életművét, annak azért lehet élmény, aki nem, annak a felfedezés örömét is kínálja az előadás Borovics Tamással és Poroszlay Kristóffal. Június 23-án egy másik szabad szellem alakját hozza egészen közel a közönséghez a Szénakutyák című előadás, amely „képzeletbeli dokumentumjáték Weöres Sándor macskájáról”. Macskaszempontból láttatja a költészetet, az irodalmat, a világot, Weöres Sándort, aki 76 évesen halt meg, bár sosem öregedett meg. Kálid Artúr egyszemélyes „macskaremeklése”, Göttinger Pál darabja és rendezése a Kőszegi Várszínház vendégjátékaként a Balatonboglári Kultkikötőben lesz látható június 23-án.

Balatonboglári és alsóörsi kultelőadások

Június 24-én, ugyancsak a Balatonboglári Kultkikötőben tekinthető meg Az eszméimet nem cserélem című darab a Városmajor százéves története kapcsán. Az előadás, amely titkos irodalmi mulatság, zenés revü, képes irodalomkönyv – a Városmajori Szabadtéri Színpad vendégprodukciója, melyet Horváth János Antal rendező és Nyáry Krisztián irodalmár írtak meg közösen. A virágárus Majoros néni, a Városmajor parkjának állandó tartozéka igen jól ismeri a kortárs költőket, írókat. Neki mondják el ugyanis titkaikat Ady Endre és Nemes Nagy Ágnes, Karinthy Frigyes és József Attila, Polcz Alaine és Babits Mihály, Molnár Ferenc és Kosztolányi Dezső. Majoros néni kíváncsian hallgatja őket, olykor beleolvas a parkban felejtett kéziratokba.

A Kőszegi Várszínház és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat közös produkciója június 22-én lesz Balatonbogláron, a Káosz című darabot adják elő Csábi Anna rendezésében. A darabot Mika Myllyaho finn drámaíró, színész írta, aki 2010 óta a Finn Nemzeti Színház igazgatója is. Egy trilógiájának középső műve ez, és három nő különös történetén keresztül végül is sikeresen elmossa a határokat a sajnálat és a humor, az együttérzés és a megvetés, a tragédia és a felhőtlen nevetés között. Részt vesz a szabadtéri fesztiválon az idén hatvanesztendős Gyulai Várszínház De mi lett a nővel? című produkcióval június 18-án Balatonbogláron, az Esztergomi Várszínház Isten komédiása című előadással június 23-án Alsóörsön és a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház a Meseautóval június 25-én, szintén Alsóörsön.