„Az első reakcióm az volt, hogy sikítottam egyet” – elcsukló hangon vallott Udvaros Dorottya a Nemzet Színésze cím okozta öröméről

A Nemzeti Színház művészét június 26-án választották tagjaik közé a Nemzet Színészei, a májusban elhunyt Máthé Erzsi helyére. Az RTL készített rövid riportot a Kossuth-díjas színésznővel.

Hála, boldogság, büszkeség – foglalta össze Udvaros Dorottya a benne kavargó érzéseket, amelyek azután kerítették hatalmukba, hogy megtudta: őt választották a Nemzet Színészei maguk közé a májusban, életének 96. évében elhunyt Máthé Erzsi helyére.

Herendi Gábor rendező az RTL Valami Amerika című sorozatának forgatásán köszöntötte a Kossuth-díjas színésznőt, akivel ezután a Fókusz stábja készített riportot. A frissen megválasztott Nemzet Színésze elmondta, meghatottan fogadta azt a szeretetáradatot, ami a bejelentés után feléje irányult – nézőktől és kollégáktól egyaránt. „Nehéz ezeket a jelzőket megtalálni, amikor az embert ilyen megtiszteltetés éri, hogy ilyen színészkollégák döntenek úgy, hogy őt választják maguk közé.

Ez nagyon nagy dolog, nagyon nagy esemény nekem.”

Udvaros Dorottyát külön örömmel tölti el, hogy az elismerést aktív színészi korszakában kapta: egy hete volt az legutóbbi színházi bemutatója az Orlai Produkció A nulladik perc című előadásában, amelyben egy agyafúrt, sokat megélt zsibárus asszony, Madame Pie szerepében látható. Kiss Lóránt, a Revizor kritikusa szerint Udvaros karaktere az előadás igazi mozgatórugója és gerince. „Fegyelmezetten, fokról fokra építi fel a kezdetben gondtalannak tűnő asszonyt, akiről szépen lassan kiderül, hogy mindent elvesztett, és most már a túlélés, a békés élet reménye hajtja át a párizsi alvilágon, ugyanakkor bölcs és törődő, amolyan pozitív Kurázsi mama, aki biztos benne, hogy az emberi történelem szükségszerűen az egyre jobb élet megteremtése felé tart.”