Szerelmi történetekben merülhetünk el a Nagyerdőn

Debrecen - A Mezítláb a parkban és A nulladik perc, az Orlai Produkció két vendégjátéka várja a közönséget a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon július elején.

Neil Simon, a komédia mestere a Mezítláb a parkbannal robbant be a köztudatba, és vált hamarosan a vígjátékok királyává. Paul és Corie friss házasok, a fiú konzervatív, ambiciózus ügyvéd, a lány romantikus és igazi szabad lélek. Az első, tökéletes közös lakást ő találta egy régi ház legfelső emeletén, ahol senki sem zavarhatja őket. Vagy ez csak illúzió? Kacagtatóan fordulatos, vérre menő játszmák kezdődnek azért, hogy mindketten otthon érezhessék magukat közös életükben.

Az író, Neil Simon könnyű kézzel, kiváló dramaturgiai érzékkel bonyolítja a cselekmény szálait. Jelenetről jelenetre elhelyezi a kínálkozó poénokat, úgy, hogy az egész játék pörgős, üdítő szózuhatag, a vígjátéki helyzetek csattanóival, csillogásával.

A darabban László Lilit, Rohonyi Barnabást, Kerekes Évát, Epres Attilát és Ficzere Bélát láthatja a közönség július 2-án 20.30-tól a Nagyerdei Szabadtéri Játékok sorozatában.

Udvaros Dorottya főszereplésével július 4-én érkezik a Nagyerdei Színpadra A nulladik perc. Az 1900-as párizsi világkiállítás idején vagyunk, egy korszak végén, egy új kezdetén. Változik, pezseg a világ, új technológiák, új találmányok jelennek meg – mozgójárda, metró, trolibusz, hangosfilm, lift, robbanómotor. Erre az optimista és hittel teli alaphelyzetre épít Göttinger Pál darabja, fókuszban a kérdéssel: vajon megbocsátható-e a hűtlenség?

Az író, rendező Göttinger a leghatásosabb ajánlót mondja egy interjúban a darabról: „A nulladik perc egy parafrázis, a kiindulópont Puccini A köpeny című operája volt, a szerepneveket úgy is hagytam. Egyszerű a története, a világ által össze nem illőnek gondolt pár – Marcel és Georgette – megküzd azzal, valóban egymásnak valók-e. Eleve úgy élnek, hogy összezárnak, nagyon egyek, de amikor ez sebet kap, nem tudják, mi történjen utána. Az őket egymás karjába lökő ősbizalom lenullázódik, és új időszámítás kezdődik. Meg lehet-e bocsátani a hűtlenséget? Nagy téma, sokan megírták, de Puccini egyfelvonásos operája igazi remekmű. Az a pillanat, amikor a nő (miután kínnal és óvatosan ugyan, de szembesítette a férje azzal, hogy mindent tud) jó éjt kíván, bemegy a kabinba, de még visszaszól: várlak. És ébren marad azt lesve, jön-e a férje. Ez a várakozás tulajdonképpen a mi darabunk középpontja. Ha bejön, abból is mindent lehet tudni, ha nem, abból is. Bár csak néhány óráról van szó, minden bizonnyal a nő életének leghosszabb várakozása ez. Olyan fantasztikus bizalomtörténet, ami megéri az újramesélést.”

A nulladik perc című produkciót július 4-én 20.30-tól nézhetik meg az érdeklődők a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon.