Ősbemutatók a Kőszegi Várszínház jubileumi évadában

A 40 éves Kőszegi Várszínház július 1-jén tartja újabb ősbemutatóját. Őze Áron rendezésében, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal együttműködésben mutatják be a Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék című darabot.

A Kőszegi Várszínház 1982-ben nyílt meg az 1532-es ostrom – Jurisics Miklós kőszegi várkapitány vezetésével a város visszaverte a török haderőt – 450. évfordulóján. Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék című „víg farsangi atrocitás”-a szintén ekkor játszódik. A szerzők Kőszegi Várszínház felkérésére írták a darabot, az előadás a Bartók Színházzal koprodukcióban jön létre, és a ősztől dunaújvárosi repertoárra kerül. Alberti Zsófia, Fekete Linda, Ágoston Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Göttinger Pál, Jegercsik Csaba, Vízkeleti Zsolt látható a produkcióban.

Közben már próbálják Kőszegen a Szentivánéji álmot Nádasdy Ádám fordításában, Hegedűs D. Géza rendezésében. Shakespeare művének július 14-én lesz a premierje, játszik benne Takács Katalin, Hegedűs D. Géza, Epres Attila, Bányai Kelemen Barna, Parti Nóra, Waskovics Andrea, Tóth Zsófi, Kálid Artúr, Némedi Árpád, Molnár Róbert. Ezzel a produkcióval nyit a Kőszegi Várszínház 10 napos fesztiválja, amely összefogja az ünnepi nyár közepét.

1982. július 17-én a színháznyitó előadás Páskándi Géza Az ígéret ostroma, avagy félhold és telihold című darabja volt, Jurisics Miklós kapitányt Bánffy György alakította. Az idei jubileumi nyáron, ugyancsak július 17-én a Kőszegi Várszínház „stand up felolvasószínház” újszerű keretei között megidézi az egykori előadást – szintén a dunaújvárosi színházzal közösen, Csiby Gergely rendezésében. Jurisics Őze Áron lesz, s játszik benne – többek között – a kőszegi születésű Varga Ádám is.

A fesztivál idején, július 19-én ismét ősbemutatót tart a Kőszegi Várszínház: a Szénakutyák – képzeletbeli dokumentumjáték Weöres Sándor macskájáról című darabot Kálid Artúr adja elő. Göttinger Pál rendezőként, szerzőként is jegyzi a művet, amelyet Weöres Sándor műveinek és élete dokumentumainak a felhasználásával írt. Másnap Morgan Lloyd Malcolm Darázs című darabjának az bemutatója lesz Ördög Tamás rendezésében, Sodró Elizával, Kiss-Végh Emőkéve.

A kőszegi születésű Gergye Krisztián táncművész, koreográfus pedig már elindította 40 napos „emlékinstallációs” projektjét, amelyet egy rendkívül különleges táncperformansszal zár.