Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló


Bordás Barbara
Erdős Attila
Göttinger Pál

Budapesti Vonósok Kamarazenekar
Koncertmester: Pilz János 
Művészeti vezető: Botvay Károly

A Pergolesi igazából egy ragadványnév – szó szerinti jelentése: Pergola városából származó, pergolai –, az 1700-as évek első felében élő itáliai barokk zenész valójában Giovanni Battista Draghi néven született. Összesen huszonhat évet élt, tuberkulózisban halt meg. Legtöbbször a La serva padrona című szórakoztató, vidám színpadi darabját játsszák – az olasz címet általában így magyarítják: Az úrhatnám szolgáló. A rövid, mindössze negyvenperces kompozíciót 1733-ban mutatták be, Nápolyban. Műfaja intermezzo (közjáték), hiszen a kor gyakorlatának megfelelően egy opera seria (komoly opera) szüneteiben adták elő. Az úrhatnám szolgálót Pergolesi egy másik művének, az Il prigionier superbo (A büszke fogoly) című komoly operájának két szünetében mutatták be először, ezért tagolódik két felvonásra a könnyed színpadi darab. A bonyolult cselekményű opera seriával szemben a szórakoztató közjáték azonnal sikert aratott, és önálló darabként is elkezdték játszani.

Az úrhatnám szolgáló cselekménye egy agyafúrt szobalány és egy idősödő úr között bontakozik ki. Igazi kamaradarabról van szó, összesen három szereplő lép színre: Uberto, az idős úr; Serpina, a szobalány; valamint Vespone, a szolga – ez utóbbi egy néma szerep. A két rövid felvonás – zenei szempontból – két–három áriából, és egy-egy záróduettből épül fel, nyitány nincs.

Az idei Haydn Fesztiválon Göttinger Pál rendezi Pergolesi vidám zenés színpadi darabját; az 1983-as születésű színházi szakember főleg kortárs szerzők drámáit állítja színpadra, de már többször rendezett operát is. A furfangos szobalányt alakító Bordás Barbara – klasszikus zenei iskolázottsággal – főleg operett- és musical-szerepeket énekel, jelentős tapasztalatot szerezve a zenés színpad világában. Az idős urat egy fiatal operista, Erdős Attila játssza ezen az estén.


Az úrhatnám szolgáló - próbafotók Grisnik Petrától