40. évadát ünnepli a Kőszegi Várszínház

Július 1-jén tartotta újabb ősbemutatóját a Kőszegi Várszínház: Őze Áron rendezésében került színpadra a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal együttműködésben a Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék című „víg farsangi atrocitás”, amelyet a Hamlear szerzőpárosa, Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba írt. Mindeközben már intenzíven zajlik a Szentivánéji álom próbafolyamata, amelyet Hegedűs D. Géza rendez, a főbb szerepekben Takács Katalin, Hegedűs D. Géza, Epres Attila, Bányai Kelemen Barna, Parti Nóra, Waskovics Andrea, Tóth Zsófi, Kálid Artúr, Némedi Árpád és Molnár Róbert mutatkozik be. A darab július 14-i premierje nyitja a Kőszegi Várszínház 10 napos fesztiválját, amely összefogja az ünnepi nyár közepét.

A Kőszegi Várszínház 1982-ben nyílt meg az 1532-es ostrom – Jurisics Miklós kőszegi várkapitány vezetésével a város visszaverte a török haderőt – 450. évfordulóján. Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék című műve szintén ekkor játszódik. A darab a Kőszegi Várszínház felkérésére született meg, és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal koprodukcióban hozták létre, ahol ősztől repertoárszerűen is játsszák majd Alberti Zsófia, Fekete Linda, Ágoston Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Göttinger Pál, Jegercsik Csaba és Vízkeleti Zsolt szereplésével. A színház nyitóelőadása 1982. július 17-én Páskándi Géza Az ígéret ostroma, avagy félhold és telihold című darabja volt. Az idei jubileumi nyáron, ugyancsak július 17-én a Kőszegi Várszínház „stand up felolvasószínház” újszerű keretei között idézi meg az egykori előadást – szintén a dunaújvárosi színházzal közösen, Csiby Gergely rendezésében.

A fesztivál idején, július 19-én újabb ősbemutatót láthat a Kőszegi Várszínház közönsége: a Szénakutyák – képzeletbeli dokumentumjáték Weöres Sándor macskájáról című darabot Kálid Artúr adja elő, Göttinger Pál pedig rendezőként és szerzőként jegyzi a művet. Másnap, július 20-án Morgan Lloyd Malcolm Darázs című darabjának az ősbemutatója lesz Ördög Tamás rendezésében, Sodró Eliza és Kiss-Végh Emőke szereplésével.

Ezzel párhuzamosan Gergye Krisztián kőszegi születésű koreográfus, táncművész elindította 40 napos emlékezetkísérletét a Kőszegi Várszínházban. Egy héttel ezelőtt a Jurisics vár ágyúpadjához 40 festményt tett, ki, a szabadba, az ég alá, kiszolgáltatva bogárnak, esőnek, viharnak, jégnek, szélnek, napnak. A festményeket ő maga készítette a Várszínház elmúlt negyven évének fotóiról, minden évből egy-egy pillanatot ragadott ki. A 40 Gergye-festmény elkezdte 40 napos küzdelmét a föld erodáló erőivel, a művész minden nap fotókon örökíti meg a képek bomlását. A fotókból videóinstalláció készül majd, így nyomon követhető lesz a „negyvenek” nagy változása.