Háromnapos imprófesztivállal zárta évadát a Momentán Társulat

Bogyóként ugrándozott Kovács András Péter, rögtönzött dalra fakadt Ember Márk, láthattuk a 90 éves Szentesi Évát, és több kortárs költő elmosolyodott… Többek között ilyen volt a második Momentán Fesztivál. Képes beszámoló.

Jobbnál jobb vendégek, lelkes közönség, csodálatos idő. Nagyjából így tudnánk összefoglalni a 2022-es Momentán Fesztivált, ahol mindennap workshopokkal és minimum három improvizációs előadással vártuk a közönséget.

Téged is a nagymamád küldött?

Játékos impróworkshoppal indítottuk a fesztivált, majd ingyenes alkoholprevenciós előadással vártuk fiatal nézőinket. A Smashed alkoholprevenciós programot alapvetően iskolai osztályoknak, diákoknak szoktuk játszani, ám a fesztiválon kivételesen teljesen nyitott volt bárki számára, így érkeztek családok, tanárok, gyerekek. Az előadást követő interaktív beszélgetés során kiderült, hogy egyik 14-15 év körüli nézőnket a nagymamája büntetésből küldte a programra, egy átbulizott éjszaka miatt. Elmesélte, hogy semmi kedve nem volt részt venni, de annyira tetszett neki az előadás és az impró, hogy nemcsak ajánlani fogja, de szívesen jön gyerektáborba, heti kamaszimpróra. És ez még csak péntek délután hatkor volt… Ezután következett a beszélgetés Várady Zsuzsi vezetésével, ahol Tóth Barnabásé és Váradi Gergelyé volt a főszerep.

Almaszedő olimpia a la Momentán

„Ezen a hétvégén egy nagyon fontos filmes rendezvény is volt, így eredetileg nem tudtam volna részt venni a Momentán Fesztiválon, de nagyon örülök, hogy végül a pénteki napon ezt választottam.” – mondta Tóth Barnabás, Momentán-alapító, filmrendező. „Váradi Gerivel, az új filmem főszereplőjével beszélgettünk, Várady Zsuzsi csodálatos moderálásával. Nagyon élveztem, bemutattam részleteket a Mesterjátszmából, impróztunk Gerivel, izgalmas volt."

"És az este második felében pedig igazi öröm volt a Dumaszínházasokkal egy színpadon állni és játszani. KAP-pal például egy jelenetben Bogyó és Babóca voltunk, egy távolugró versenyre készültünk. Zseniálisan imprózik, nincs benne manír.”

Kovács András Péter mellett Beliczai Balázs volt a péntek esti előadás vendége, aki szintén megmutatta imprótudását és humorát. Volt almaszedő olimpia, búvárharang, Aldi pénztár, történet egy nyugdíjas kiskutyáról, aki a levesben végezte… Mint már oly sokszor, ismét megfogadtuk, hogy a Dumaszínházat nem csak ötévente hívjuk majd el egy-egy előadás erejéig. De ez a jövő zenéje. 

Jövőbelátó gonosz, szerelem, irodalom. Ilyen volt a szombat.

Grecsó Zoltán indította a második napot egy testet és lelket megmozgató táncművészeti workshoppal. Zolit újra és újra visszahívjuk, mert ő is az improvizáció mestere, csak egy egész más műfajban, mint a Momentán Társulat. Nálunk legközelebb Kapolcson, az első hétvégén találkozhattok vele a Momentán Udvarban.

A szombatunk ezután az irodalomé és a színházé volt: Kemény István és Kemény Zsófi voltak vendégeink egy felolvasós-beszélgetős-imprós előadáson, ahol volt szó többek között arról, mi volt a legdurvább élményük életükben, hány szöveget írtak már egymásnak, Zsófi vállalná-e irodalomórák megtartását, és hogy miért nem járna István soha egy pozitív gondolkodás trénerhez.

Második alkalommal került színre egy most formálódó, máris kedvenc előadásunk, a Színházrendezők Viadala, ahol olyan legendás darabok születtek, mint egy shakespeare-i királydráma földig érő hajú, jövőbelátó gonosz királynővel, musical egy magyar közért munkatársainak nehéz sorsáról. De a közönség tetszését egy improvizált Csehov-dráma nyerte el, ahol volt bagoly, szamovár, ivászat, vonat, csalódás és szerelem. Ezután Molnár Levente merész impróelőadásában volt vendégünk Ember Márk. Az általában kétszemélyes előadás most zenészünkkel, Kovács Adriánnal bővült, így a három szakmából érkező művészek energiájából született a rögtönzött műsor.

Márk egy ponton dalra is fakadt, az előadás után pedig elmondta: már gyermekkorától követi a Momentán Társulatot, rengeteg előadáson és workshopon vett részt, sőt: anno a Momentán című tévéműsorban kamaszként a közönség tagjai között volt. És lételeme az improvizáció.

Metálmatek, pornóipar, mi kell még?

Végül elérkezett a vasárnap is, az évadunk utolsó napja, ahol ismét nem maradhatott el az impróworkshop. Lelkes résztvevőink kapcsolódtak, játszottak, nevettek, hogy lélekben is felkészülhessenek a nap további részére: az évad utolsó RögvEstje vidám hangulatban telt, műsorvezetőnk ezúttal Göttinger Pál vendégművészünk volt, akinek jelenléte feldobta a játékokat. A csodás zeneszámok rögtönzőművészei, Pirisi László és Szőke Szandra a re:Verze előadást egy közönséggel közös énekléssel kezdték. Többek között a Barbie Girl című klasszikus zengett fel. Ezután felhangoztak a nézők ötletei alapján születtek dalok: matek érettségi metál stílusban, gumicukor összetevők dalba szedve, és az idei nyár leginkább várt programjai, élményei a 90-es évek pop nótájaként. Kellően felhevítették a közönséget az évad utolsó Fröccs előadására, melynek témája a szexualitás volt.

Almási Kitti pszichológussal interaktív módon, a közönség kérdéseit beépítve jártuk körbe, vajon hogyan viszonyulunk az intimitáshoz, a szexhez, önmagunkhoz. Felmerült, hogy a negatív visszajelzések mellett/helyett érdemes kiemelni, mi az, amit jól csinál a másik, hogy ne csorbítsuk az önbizalmát. De játszottak jeleneteket a pornóipar hatásairól, a tabusításról, a szülői mintákról is. A szókimondás és kemény kérdések a második imprófesztiválunk utolsó vendégénél sem maradtak el: Szentesi Éva író, rákellenes aktivista volt a Főhősünk, aki évek óta nyíltan és őszintén beszél az egészségi állapotával kapcsolatban – és minden mással kapcsolatban is. Méltó lezárása volt az évadunknak ez az előadás, ez a hétvége.

Természetesen nem felejtjük el, hogy megköszönjük a vendégeink mellett nektek is: hogy jöttetek, részt vettetek, kérdeztetek! Felemelő és feltöltő volt ez a három nap. Jó, hogy velünk voltatok nemcsak a fent felsorolt programokon, hanem azokon kívül is, és az Impró előtt berendezett rögtönzött oázisunkban sütkéreztetek, eszmét cseréltetek, kikapcsolódtatok, találkoztatok egymással, a vendégekkel, a társulattal.

Beszámolónkat Szentesi Éva kedves szavaival zárjuk, amiket ezúton is köszönünk: „Olyan tehetséges és szeretetteljes emberek, hogy az csoda. Megtisztelő volt a színpadukon állni.”

Jövőre találkozunk a Momentán Fesztiválon, szeptembertől a színházunkban, és ha addig sem bírjátok Momentán nélkül, akkor a Művészetek Völgyében 10 napig megtaláltok július 22-31. között!

Szép nyarat, jó pihenést mindenkinek!