Egy zenekar, egy fesztivál, három nap a zene jegyében

Egy csodálatos zenekar, három nap, négy koncert, több zenés kastélytúra, családi délután és kulisszatitkokat feltáró beszélgetések – mindez az Esterházy-kastély termeiben és udvarán – röviden így foglalhatnánk össze az előttünk álló hétvége nagyszabású zenei rendezvénye, a XXV. Haydn Fesztivál programjait. A részletekről Horváth Dorinát, a Jókai Mór Művelődési Központ szakmai vezetőjét kérdeztük. 

– Aki az elmúlt évben itt volt a fesztiválon, az biztosan felkapta már a fejét a hír hallatán és már készülődik a programokra. Én biztosan így tennék, ha nem a szervezői oldalon állnék, hiszen ez Pápa város kulturális életében egy egyedülálló komolyzenei fesztivál, melyre korábban nem nagyon volt példa – mondta Horváth Dorina, akitől azt is megtudtuk, a fesztivál nyitó programja pénteken este egy komolyzenei koncert lesz, melyen Pálfalvi Tamás trombitaművészt és a Budapesti Vonósokat hallhatja a közönség. Szombaton 18 órakor Pápa Város Fúvószenekara ad koncertet, majd 20 órától a Hot Jazz Band és a Budapesti Vonósok komoly- és könnyűzene találkozását hozó közös koncertjét hallhatják a zenekedvelők a kastély udvarán. A szervezők vasárnap estére Pergolesi Az úrhatnám szolgáló című vígoperáját kínálják a közönségnek kellemes nyáresti kikapcsolódásul. 

A JMK szakmai vezetője arról is szólt, hogy szombaton és vasárnap több alkalommal is lesz lehetőség zenés kastélytúrán részt venni, melynek során a tárlatvezetéseken a Budapesti Vonósokból alakult kis kamarazenekarok közreműködnek, ezzel még egyedibbé varázsolva az Élő kastély tárlatvezetést. Emellett a fesztivál programkínálatában szombaton szerepel egy beszélgetés Bényei Tamással, a Hot Jazz Band alapító tagjával, Botvay Károllyal, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar alapító tagjával, valamint Pilz Jánossal, a Budapesti Vonósok koncertmesterével. – Vasárnap egy exkluzív programot kínálunk, melyre támogatói jeggyel lehet belépni. Ennek keretében egy kulisszak mögötti beszélgetésen Göttinger Pál, a vasárnap esti operaelőadás rendezője beszél a hallgatóságnak az előadással kapcsolatos kulisszatitkokról. 

Horváth Dorinától megtudtuk, szombaton és vasárnap rossz idő esetén a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében tartják meg a koncerteket.