Raktárra „termel” a szegedi színház: négy konyhakész bemutatóval várják majd, hogy levonuljon a járvány

A Black comedy című vígjáték próbáit holnap kezdik el a szegedi színházban. A „k2-es fiúk”, Benkó Bence és Fábián Péter Lúdas Matyi újragondolásuk után Peter Shaffer darabjával térnek vissza Szegedre. Az évadban ez már a negyedik darab, amit készre próbálnak, de nem tudnak bemutatni a járvány miatt.

November eleje óta a kormány rendelete értelmében ismét bezárt a szegedi színház. Tavaly a 12-ből mindössze 4 hónapon át tudtak a háromtagozatú teátrum művészei közönség előtt játszani.
Két játszóhelyen összesen így is 165 előadást láthatott a közönség, ám a nézettségük gyakorlatilag nem csökkent, 84 százalék volt.

Ez a körülményekhez képest különösen jó eredménynek mondható, ami azt is jelenti, hogy a lázméréssel, a távolságtartással és a kötelező maszkviseléssel járó kellemetlenségek sem riasztották el a közönséget a színházba járástól. Ám mindezek miatt a bevételkiesés elérte a 150 millió forintot.

Csak kevesen kérték vissza a jegyük vagy bérletük árát

A járvány miatt ugyanis több darab bemutatója és a tavaszi produkciókat pótló előadásaik is elmaradtak. A színház vezetése úgy döntött, letörli a táblát, hogy a járvány után tiszta lappal kezdhessenek.

A nézőknek december 15-ig lehetett nyilatkozniuk a fel nem használt jegyeik és bérlethányadaik sorsáról: lemondhattak a visszatérítésről a színház javára, vagy a jegyeket, bérleteket visszaválthatták, esetleg úgynevezett szabadjegyre válthatták át, amelyeket idén december 31-ig a színház bármelyik előadására felhasználhatnak.

– A már rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a nézőinknek mindössze egyötöde kérte vissza a befizetett összeget, ötszázan utalványra váltották át, és a háromnegyedük vagy arról nyilatkozott, hogy lemond a javunkra, vagy nem jelzett vissza a megadott határidőig, és így a jogszabály szerint lemondott a befizetett összegről – mondta el Barnák László főigazgató.

Már a negyedik darabot próbálják bemutató nélkül

A járvány miatt módosítani kellett az évad tervét, de még így is több bemutató elmaradt. A közönség ugyan nem mehet be a színház patinás épületébe, de a művészek próbálnak, készülnek arra az időszakra, amikor ismét publikum előtt játszhatnak majd.

Az eredeti terv szerint tavaly november 20-án mutatták volna be Szegeden Méhes László rendezésében a legsikeresebb magyar musicalt, A padlást. A Sztevanovity Dusán ötletéből, Presser Gábor zenéjével és Horváth Péter írói közreműködésével született darab elkészült, a házi főpróbát november végén közönség nélkül meg is tartották, de bemutatni már nem tudták, a járvány végéig Csipkerózsika álmát alussza, akár csak a 39 lépcsőfok című Hitchcock-krimi, amivel a sokszereplős a Chicago című musicalt szerették volna helyettesíteni: kisebb legyen a kockázata annak, hogy valamelyik résztvevő betegsége miatt elmarad az előadás.

Mindkettőt december 18-án kellett volna bemutatni, de a járvány itt is közbeszólt. Az előadást Horgas Ádám főrendező állította színpadra, akár csak az 1984-et, ami az év legsikeresebb előadásának indult, ám nem sokkal a bemutató után a járvány miatt ennek is félbeszakadt a játszása.

A színház vezetése most igyekszik minél több új előadást készre próbálni, így, ha feloldják a járvány miatti zárlatot, azonnal több bemutatóval és előadással is be tudják majd csalogatni a közönséget, amire azért is nagy szükség van, mert az évadot bérletek nélkül hirdették meg, így most a jegyekből befolyó összeg az egyetlen bevételük. Ennek a filozófiának jegyében kezdték el két kisopera próbáit is december elsején.

– Az egyik szívre, a másik az agyra támad! – mondta Göttinger Pál rendező a két különleges kisoperáról a próbák kezdetén.

A két mű születése között háromszáz év telt el. A Dido és Aeneas, a XVII. században alkotó angol mester, Henry Purcell főműve, egyben a barokk opera egyik legszebb gyöngyszeme, míg a másik az 1970-es években született, egyfelvonásos stílusbravúr, a Négyhangú opera. A két zenei különlegességet egy estén láthatják majd a nézők, ha elvonul járvány és újra megnyílhatnak a színházak a nézők előtt.

Kedden délelőtt pedig megkezdik Peter Shaffer Black comedy című vígjátékának próbáit is, amit az eredeti műsorterv szerint február 19-én mutatna be a társulat Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében. A „k2-es fiúk” egy tavalyi nagysikerű Lúdas Matyi újragondolás után térnek most vissza a szegedi deszkákhoz.

Bíznak benne, hogy még ebben az évadban kinyithatnak

– Bízunk benne, hogy optimális esetben az idei évadban még kinyithatunk, és akkor szeretnénk minél több új és érdekes előadással megjelenni. Egyrészt ezért, másrészt a szerződéses kötelezettségeink miatt is dolgozunk, próbálunk. Eredetileg 14 új produkciót terveztünk az évadra, legalább a felét szeretnénk meg is valósítani, még akkor is, ha csak később tudjuk majd bemutatni.

Barnák László elmondta, az új darabok mellett a Sirályt, az 1984-et, a már korábban tervezett továbbjátszásaikat és a Szöktetés a szerájbólt is mindenképpen szeretnénk bemutatni, de a Szegedi Kortárs Balett is elkészült a Blue című kétrészes bemutatójával, így azt is szeretnék mihamarabb műsorra tűzni.

– A nyitást a művészeink is sürgetnék, hiszen alkotó emberek lévén nagyon nehezen élik meg, hogy napról napra dolgoznak, próbálnak, de nem állhatnak a közönség elé.

A színház vezetői úgy vélik, hogy semmi sem helyettesítheti a személyes színházi élmény varázsát, de a tavaszi tapasztalatok azt mutatták, hogy a nézőik igénylik a kapcsolatot a teátrummal, ha másként nem lehet, akkor a számítógépen keresztül.

– Folytatunk tárgyalásokat különféle platformokkal, hogy élő és meglévő előadásokat online értékesíthessünk. Mi is úgy látjuk, nagyon elhúzódtak a korlátozások, és ezért szeretnénk valamilyen formában színházi élményhez juttatni a nézőinket – mondta a főigazgató.

Rafai Gábor