5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

Eltemettük a 2020-as évet, de január elsejével sem változott meg az életünk gyökerestül, a kultúrafogyasztási és szórakozási lehetőségeink nagy része még mindig a négy fal közé szorul, és bár soha nem gondoltunk arra, hogy színházi előadást a kanapéról nézünk, de ha épp most ilyen a színház, akkor így nézzük. Viszont ez minden színházrajongó számára különleges lehetőség, mert bejuthatunk olyan előadásokra, amelyekre nagyon régóta nem kaptunk jegyet, újranézhetünk olyan produkciókat, amiket már évekkel ezelőtt levettek a repertoárról és például pestiként utazás nélkül eljuthatunk vidéki színházakba, vidékiként pedig a budapestiekbe. Összeszedtünk pár olyan előadást, ahol kortárs magyar szövegekkel és egy-egy zseniális színésszel találkozhatunk. És ne felejtsük el, hogy ezzel is támogatjuk a színházak életben maradását. 

A színházi és a filmes befogadói élmény közti legszembetűnőbb különbség az, hogy hogyan irányítják a néző figyelmét. Amíg a filmekben az operatőr egyértelművé teszi a néző számára az adott pillanat fókuszpontját a kameraállással, addig a színházban mindig magunk választhatjuk azt meg. Azoknak, akik a leginkább tartanak attól, hogy a felvételről sugárzott előadás nem adja vissza a színház itt és most élményét, mutatunk pár kiváló monodrámát kezdésnek. 

Bereményi Géza - Mácsai Pál: Azt meséld el, Pista! 
Mikor? Január 24. 20:00
Ár? 3800 Ft

Idén 20 éve Mácsai Pál kiült az Örkény Színház teljesen üres színpadára egy székbe - és ezt az előadást 20 éve nem lehet levenni a repertoárról. Mácsai Örkény István bőrébe bújva mesél a polgári jólétben eltöltött gyerekkoráról, a piarista gimnáziumról, munkaszolgálatról és hazatérésről, a házasságairól, örök szenvedélyéről, az írásról és a gyógyszerészetről, amit édesapjától kapott örökül. Mácsai a 20 év alatt teljesen összeforrt a szöveggel és az életúttal, amit Örkény bejárt. Aki még nem látta, az mindenképp nézze meg, pont annyira fog jól esni, mint amikor karácsonykor a legjobbfej nagybátyánk beül a fotelbe, és mi csak belefeledkezve hallgatjuk a néhol hihetetlen, néhol pedig teljesen hétköznapi történeteit. Aki viszont már régebben látta, az adjon neki még egy esélyt és próbáljon meg belelátni a színész-rendező fejébe, hogy mi minden változhatott, telítődhetett és alakulhatott benne ennyi év alatt. 

Fekete Ádám: Levél anyámhoz 
Hol? Trafó
Mikor? Január 15. 20:00
Ár? 3000 Ft

„Egész életünk mintha egy anyánkhoz írott levél volna. Van, aki dicsőséges kudarcot vall, más csúfosan diadalmaskodik. Így készülünk, készülődünk, megtorpanunk és túlrohanunk, félbemaradunk, évtizedekre akár, más levelekbe gabalyodunk, olyan levelekbe, amiket más leveleknek gondolunk, holott valójában egyáltalán nem más levelek. Át- meg áttördeljük magunkat, lelkendezve korrigáljuk. Szépen megkerüljük, amit megcéloztunk”

Több színházzal ellentétben a Trafó úgy döntött, hogy nem közvetít színházi térben futó előadásokat online, helyette létrehoz újakat, amik kifejezetten erre a helyzetre jönnek létre. Viszont csak is élőben, hogy ha már kiesett az „itt”, legalább ragaszkodjunk a „mosthoz”. Az egyik első ilyen produkcióban Fekete Ádámot láthatjuk, akit ismerünk színészként, rendezőként, dramaturgként és drámaíróként is. Belekukkanthatunk, hogyan ír új történeteket és szövegeket Fekete Ádám. Aki látott már tőle előadást, az valószínűleg érti, miért nagyon exkluzív ez az élmény, aki még nem találkozott vele, annak annyit mondhatok, hogy kényszeresen be akar majd mindent pótolni ezután, amiben akár csak egy kiskanálnyi Fekete Ádám is fellelhető.

Textúra (Rendezte: Székely Kriszta)
Mikor? Bármikor megnézhető
Ár? 2990 Ft

Idén csak a nagyon szerencsések láthatták a Szépművészeti Múzeumban Székely Kriszta Textúráját, ugyanis a harmadik meghirdetett alkalmat már le kellett fújni a Covid miatt. A névsor remek: Balla Zsófia, Berta Ádám, Harag Anita, Háy János, Lövétei Lázár László, Száraz Miklós György, Szécsi Noémi és Terék Anna, Czakó Julianna, Dankó István, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Péterfy Bori, Szabó Zoltán, Tasnádi Bence és Vizi Dávid. Ebben az esetben nem szívesen mond le az ember az esti múzeumban mászkálás és a felfedezés élményéről, de van előnye is annak, hogy megnézhetjük online, mert több év tapasztalata alapján állítom, nagyon kimerítő az összes előadást végignézni egymás után. A körülbelül 10 perces performanszok rettentő sűrűek. A Textúra online verziója viszont megállítható és újrakezdhető, ráadásul kétszer is megnézheted egy héten belül.

Péterfy-Novák Éva - Paczolay Béla: Egyasszony 
Mikor? Január 30. 19:00
Ár? 3900 Ft

Péterfy-Novák Éva nagysikerű blogjából és könyvéből Tasnádi István alkalmazta színpadra az Egyasszonyt, amit Tenki Réka megformálásban láthatunk a Jurányi színpadán 2015 óta. Az eredetileg is elég plasztikus szöveget és a torkunkat lassan, de erőteljesen szorongató történetet még tovább mélyíti az elmúlt évek egyik legerősebb színészi alakítás, amiért a színésznő el is nyerte 2016-ban a Színikritikusok Díját a legjo bb női főszereplő kategóriában és a legjobb alakítás különdíját a tatabányai MOST Feszten. Ennek az előadásnak a befogadásához lehet, hogy még jót is tesz, hogy otthon egyedül, vagy csak a közvetlen hozzátartozóink társaságában nézhetjük meg, mert valószínűleg nem mindenkinek komfortos másik száz emberrel együtt kisírnia magát a nézőtéren, az Egyasszony pedig többedjére nézve is egy nagyon erős és pontos gyomron rúgás.

Grecsó Krisztián - Göttinger Pál: Vera 
Mikor? Bármikor megnézhető
Ár? 1990 Ft

Az Egyasszonyhoz hasonlóan Grecsó Krisztián regénye is egy 80-as évekbeli családról, de még inkább a titkairól szól egy negyedikes kislány szorongásain és felismerésein keresztül. A regényt a Verát játszó színésznő, Grisnik Petra dolgozta át, akit a sok lehetséges szál közül leginkább az örökbefogadás körüli nyomozás és az első szerelem megtapasztalása érdekelt. Erről mesél nekünk a Kőszegi Várszínházból, ráadásul akkor, amikor csak szeretnénk, ugyanis ezt az előadást is bármikor megnézhetjük, akár kétszer is!