Kőszegi manőverek – A várszínház nem adja alább: színre viszik a nyarat

Ölbei Lívia

A Kőszegi Várszínház nem adja alább: már az idei nagybemutatóra készül. Visszatér Göttinger Pál, ezúttal elsősorban szerzői minőségben. Pócza Zoltán igazgatót kérdeztük, akik azt mondja: öt saját bemutatónál most sem adják lejjebb. Különben is: „Ha nem emeled föl a fejedet, lenn marad örökre.” Covid-időkben ez az első számú szabály.

Fölszállt a füst: a Kőszegi Várszínház idei – prózai! – nagybemutatóját Göttinger Pál írja, a színpadon is feltűnik. Ősbemutató lesz ismét: a Manőver középpontjában egy svéd halászfalu újságjának főszerkesztőváltása áll, körülötte a kisváros sok pletykájával és titkával. A rendező Horváth Illés. A színészek között „régi kőszegiek” – Pogány Judit, Göttinger Pál – és új arcok – Pálmai Anna, Tenki Dalma, Jenővári Miklós, Gémes Antos – is vannak. A júniusi bemutatót illetően természetesen még sok a bizonytalanság, de a stáb összeállt és elkezdődhet a közös munka: egy újabb nagyszínpadi ősbemutató létrehozására. „És akkor színre visszük a nyarat!” – szól a régi szlogen, olyan, mint egy nagy lélegzetvétel.

De mi lesz a múlt nyáron létrehozott öt saját, illetve koprodukciós – és egytől egyig izgalmas – várszínházi bemutatóval? Emlékszünk (csak kettőt kiemelve): Az Öreghíd alatt című musicalt mindössze egyszer láthatta élőben a közönség; a Vera című monodráma azóta az E.színház reper­toárján hozzáférhető.

Pócza Zoltán azt mondja, a kényszerhelyzet inspirációt is hozott: Az Öreghíd alatt című Göttinger-musicalt – szintén ősbemutató, ahogyan a Vera is – az idei szezonban szeretnék műsoron tartani. ­Vagyis ezúttal voltaképpen két saját nagybemutató várható: egy zenés (Az Öreghíd alatt, amely a brexitet viszi színre) és egy prózai (a Manőver). És ezt a vetésforgót a továbbiakban is megtartanák: minden nyáron két nagybemutató, közülük az egyik átkerül a következő szezonba is.

A Göttinger Pállal való együttműködés pedig azért is gyümölcsöző, mert már a második vadonatúj színdarab születik a várszínház felkérésére, ráadásul a szerző a szerepeket hús-vér színészekre szabja. És lekerül a várszínház válláról a darabválasztás terhe; Gelencsér Ildikó művészeti titkár tudna erről beszélni. A Vera sikere nyomán újabb monodrámába is szeretnének belevágni – és persze élnek a régi koprodukciós kapcsolatok.

Pócza Zoltán – úgy is, mint a szabadtéri színházak szövetségének elnöke – kiemeli: hálás a kulturális kormányzatnak a támogatásért, hogy hagyták az intézményeket dolgozni. Úgyhogy készül a kőszegi Manőver, várják a pályázati kiírásokat.