Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Premierek az Ördögkatlanon!

Ezen a nyáron számos színházi bemutató lesz az Ördögkatlan színházi tereiben. Protekciósan kiemelünk két Ördögkatlan Produkciót: augusztus 5-én az Amfiteátrumban először látjuk-halljuk a Másnap című koncert-színházat, melyben Cseh Tamás és Csengey Dénes 1986-ban írt dalait tisztogatja meg, énekli el Beck Zoli és Szűcs Krisztián. Stefan Zweig Sakknovella című kisregényéből írt Fekete-fehér címmel vadonatúj monodrámát Légrádi Gergely – ezt augusztus 7-én játssza az Ördögkatlan mindenese, többek között remek színésze, Göttinger Pál. Az előadást Ujj Mészáros Károly rendezte. És premierrel jelentkezik az „Orlai-művek” is: augusztus 4-én Nem baj, majd megértem címmel a Bodor Johanna önéletrajzi regényéből készült előadás látható a Mokos Pincészet színpadán, rendező: Szikszai Rémusz. Először láthatják a nézők a Tar Sándor írásaiból készült A mi utcánk című produkciót is Köles Ferenccel a főszerepben – ennek hivatalos bemutatója majd ősszel történik meg a Pécsi Nemzeti Színházban. És per

FESZ-MÁSODIK HULLÁM – ÉS TÉNYLEG MINDIG AZ UNDERGROUNDBÓL TÁPLÁLKOZIK A MAINSTREAM

2021 január 22-én, este 7 órakor az idei magyar kultúra napján a Független Előadó-művészeti Szövetség jótékonysági estet rendez, hogy felhívja a figyelmet a színházi szakmában tevékenykedő művészek, de leginkább annak háttérdolgozói mekkora bajban vannak a járványhelyzet miatt kialakult helyzetben. Az eseményt egy adománygyűjtő kampány előzi meg.

A rendszerváltozás óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Ha nemzeti tudatról konkrétan nem is, de értékekről, értékválasztásokról, valamint azok megőrzéséről annál többet beszélgetett Oláh Roland szerkesztő Gáspár Annával a FESZ, vagyis a Független Előadó-művészeti Szövetség egyik kurátorával és Borbás Gergővel a Ferencvárosban működő Itt és Most társulat művészeti vezetőjével.

A független színházak, illetve a független színházi előadóművészek jellemzően nem rendelkeznek állandó helyszínnel. De nem csak ebben különböznek a hagyományosabb, ún. kőszínházi társulatoktól, hanem például abban is, hogy nem részesülnek állandó, kiszámítható állami finanszírozással sem. Ez utóbbi tény szolgáltatja mostani beszélgetésünk apropóját.

2021 január 22-én, este 7 órakor az idei magyar kultúra napján a FESZ, jótékonysági estet rendez annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet arra az egyszerű, de annál súlyosabb problémára, hogy a színházi szakmában tevékenykedő művészek, de leginkább annak háttérdolgozói mekkora bajban vannak a járványhelyzet miatt kialakult helyzetben.

A pénteki eseményt egy adománygyűjtó kampány előzi meg.

A gyűjtés a feszsegelyalap.org címen zajlik, így ezen keresztül, valamint közvetlen banki utalással is lehet támogatni a kampányt a következő számlaszámon:

Független Előadó-művészeti Szövetség 16200106-11663151

A közlemény rovatba ezt írják: segélyalap


ill. a facebook eseményt itt lehet követni: https://fb.me/e/3JeFNEqOi