Kampány indult a független színházi dolgozók megsegítésére

A múlt héten meghosszabbított kényszerszünet három hónapot vesz el a színházaktól. Egyre nagyobb a bizonytalanság az újranyitással kapcsolatban és továbbra is állami segítség nélkül maradnak a szakmában a háttérdolgozók, akik tavaly is csak a FESZ Segélyalaphoz fordulhattak áthidaló támogatásért, miután az elmaradt előadások miatt kiesett több havi bevételük. A Segélyalap év eleji adománygyűjtő kampányát ezúttal nagykövetek is segítik.

A járvány második hulláma a tavaszihoz hasonló helyzetet teremt a független színházakban: nincs előadás, nincs bevétel, és a tartalékok is elfogytak. A kormány a tiltó intézkedés hatályát 2021. február 1-ig meghosszabbította, így az előadó-művészeti területen dolgozó szabadúszók és vállalkozók már harmadik hónapja nem tudnak szakmájukban dolgozni. A streamelés segít fenntartani a kapcsolatot a nézőkkel, de nem ad munkát a művészek és a háttérdolgozók többségének.

Ha összefog a szakma és a színházba járó közösség, újabb 60 háttérdolgozónak nyújthatnak átmeneti segítséget a kényszerszünet alatt is. 2021. január 11-22. között a FESZ Segélyalap munkáját egy rendkívüli akcióval egy teljes csapat segíti: 19 nagykövet csatlakozik egyéni kampánnyal a közösségi oldalakon, hogy minimum 2 millió forinttal bővítsék a Segélyalap támogatási keretét.

Több mint 10 napig kampányolnak az egész országban, előadóművészek, színházi szakemberek köztük több független társulat vezetője is vállalta a gyűjtést, de a színház iránt elkötelezett civil is bekapcsolódott a kampányba: Balla Richie, Balog József, Borbás Gergő, Csillik Szilvia Márta, az Escargo társulat, az FAQ Színház, Gáspár Anna, Gáspár Máté, Gergye Krisztián, Hód Adrienn, Juhász Kata, Kovács Bálint, Kőszegi Mari, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, Szántó Péter, Takács Gábor, Urbanovits Krisztina, Várady Zsuzsi, Venyige Sándor.

Az adománygyűjtéshez csatlakozó nagykövetek listája elérhető a Segélyalap oldalán ide kattintva. A kampány a magyar kultúra napján, január 22-én adománygyűjtő esttel zárul, amelyet online közvetítenek. A programban részt vesznek magyar előadóművészek, társulatok vezetői és a nagykövetek is bejelentkeznek. Regisztráció ide kattintva lehetséges.

A befolyt bevételekből áthidaló szociális támogatást osztanak szét a független színházi területen dolgozó, a színházak novemberi bezárása óta munka nélkül maradt kollégáknak, akik védőháló nélkül várják, hogy újrainduljon a normális működés. Rihay-Kovács Zita, a FESZ ügyvezetőjének az előző évek kulturális statisztikai adatokat alapul vevő becslése szerint a független színházi területen területen dolgozók közel 88%-a vállalkozóként dolgozik, az ő megélhetésük november óta bizonytalanná vált.

A Segélyalaphoz nemcsak a független területen tevékenykedő előadóművészek, alkotók fordulhatnak, segítenek a háttérszakmák dolgozóinak: technikusoknak, kellékeseknek, díszítőknek, öltöztetőknek, dramaturgoknak, és minden színházi szakmában dolgozónak, mert nélkülük nincs színház.