Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


Van színház, amelyik bezárással, más online közvetítéssel vészelné át a szigorítást

Körkép a járványügyi szabályok miatt kényszerhelyzetbe került színházakról.

A kedd este bejelentett, majd szerdán bevezetett járványügyi intézkedések alaposan korlátozták a kulturális és sportrendezvények látogathatóságát. Ennek értelmében mostantól minden néző között két széket üresen kell hagyni a nézőtéren, akkor is, ha egy háztartásból érkeztek, és akkor is, ha már eleve több jegy kelt el egy adott előadásra, mint amennyit a friss szabályozás megenged. A pár hónapja újranyitó mozik és színházak ezzel még az eddigieknél is nehezebb helyzetbe kerültek, mivel nem maradt idejük felkészülni az új körülményekre.

Az egyik napról a másikra hatályba lépett döntést ugyanis nem előzte meg egyeztetés vagy tájékoztatás. A Cinema City mozihálózat részéről azt nyilatkozták lapunknak, hogy természetesen betartják, ám életszerűtlennek tartják a szabályozást, különös tekintettel az egy háztartásban élők kötelező szétültetésére. A kész tények elé állított színházak pedig először türelmet kértek nézőiktől, majd az elmúlt két nap folyamán sorra álltak elő a szélsebesen kidolgozott kényszermegoldásokkal. Nem mindenki ugyanazt a stratégiát választotta.
Van játszóhely, amelyik duplázott előadásszámmal igyekszik biztosítani, hogy mindenki megnézhesse az előadást, amire jegyet váltott, más streaminggel próbálkozik, vagy épp a nézőkkel szavaztatta meg a legigazságosabb módszert, és akad már olyan színház is, amelyik inkább bezár, amíg nem javul a helyzet.

Az alábbiakban színházankénti bontásban találják a legfontosabb tudnivalókat.

Belvárosi Színház

Az Orlai Produkciós Iroda lépte eddig a legdrasztikusabbat, mikor bejelentették, hogy nézőik és kollégáik egészsége érdekében 2020. november 9-től a járványhelyzet biztonságos enyhüléséig nem tartják meg a Belvárosi Színházba meghirdetett előadásaikat. A 6.-i és 7.-i előadásokat az új előírásoknak megfelelően, távolságtartással kialakított nézőtérrel játsszák, a későbbre meghirdetett előadásokat pótlásáról pedig majd az intézkedések feloldása után tudnak tájékoztatást adni.

Fájdalmas volt a teljes bezárásra vonatkozó döntés, de úgy érezzük, hogy hitelünk a szakma, munkatársaink és közönségünk felé csak úgy tud megmaradni, ha az egészség védelmét tartjuk elsődlegesnek


Örkény Színház

Az évadot eleve félházzal indító Örkény Színházba sem léphet be mostantól néző, az előadások ennek ellenére nem maradnak el, csak mától a járvány elültéig streamelt formában követhetjük az előadásokat. A nézőtérre megváltott jegyeket visszaváltják. Az otthonról, bármely online eszközről elérhető streamelt előadásaik számát megnövelik, stream-repertoárukat pedug folyamatosan bővítik. Ahogy a Facebookon fogalmaznak:

Maguk az előadások átalakulnak némiképp, hogy egymást se veszélyeztessük. Kizárólag élő előadást tervezünk közvetíteni. Felvétel csak akkor jön szóba, ha mi magunk sem léphetünk az épületbe. Reméljük, hogy odáig nem jutunk el.

Vígszínház

A Vígszínház sem áll le, ám mivel a már meghirdetett előadásokra vásárolt jegyek száma meghaladja a csökkentett nézőtéri befogadóképességet, regisztrációhoz köti a részvételt a jegytulajdonosok számára. A rendelkezésre álló jegyeket a visszajelzés sorrendjében tudják befoglalni, a lemaradók pedig átfoglalhatják, visszaválthatják, illetve ajándékutalványra is cserélhetik jegyeiket. Ezt a módszert már sikeresen tesztelték is szerda este a Pesti Színházban megtartott előadáson, így hasonlóan terveznek eljárni a továbbiakban is.

Katona József Színház

A Katonában nagy hangsúlyt fektettek a demokratikus elvekre: megszavaztatták nézőiket, hogy melyik előadáshoz folyamodjanak. Végül az nyert, hogy amennyiben az előadás nézőszáma a megengedettnél magasabb, a jegyvásárlás időpontját alapul véve a vásárlók első egyharmada élvez elsőbbséget. A színház kollégái mindenkivel egyenként felveszik a kapcsolatot, és arról is értesítik őket, hogy milyen más időpontokra tudják beváltani, vagy hogyan tudják visszaváltani a jegyeket.

Természetesen igyekszünk az előadásainkat megtartani, akár további időpontok kitűzésével, akár úgy, hogy más helyszínre tesszük át az előadást. Sajnos azonban bizonyos előadások esetén nem tudjuk betartani az új előírásokat, ezért lesz olyan produkciónk, ami elmarad. Minden előadásról, illetve arról, hogy az előadással kapcsolatban mely megoldásokat alkalmazunk, e-mailben tájékoztatjuk jeggyel rendelkező nézőinket

– írják a Facebookon.

Átrium

Az Átrium még keresi a tartós megoldást, de közleményük értelmében a november 7-ére meghirdetett Isteni végjáték című előadást például duplán játsszák aznap, hogy minden jegyet váltó néző beférjen az új szabályok betartásával is. A tao két évvel ezelőtti eltörlésével is rosszul járó színház hangsúlyozza a rendelet sokkoló hirtelenségét, és a mentőöv eddigi hiányát is:

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy a színházak befogadási korlátozásával kapcsolatban semmiféle előzetes egyeztetés vagy információcsere nem zajlott, így felkészülni sem tudtunk a bejelentéstől számított néhány órán belül életbe léptetett szabályozásra, ahogy a kieső bevétellel kapcsolatos állami kompenzációról vagy egyéb kormányzati segítségről sincs semmi hír. Ilyen körülmények között is szeretnénk előadásainknak legalább egy részét megtartani.

Centrál Színház

A Centrál Színház arról ír a Facebookon, hogy majd minden előadásukat érinti az új szabályozás. Az Átriumhoz hasonlóan ők is széksorszámok alapján jelöli ki, hogy mely nézőket tudják beengedni az eredetileg meghirdetett napon, és kiket kérnek arra, hogy foglalják át jegyüket egy újabb időpontra. Efféle logisztikai megoldással több vidéki társulat is él, például a Szegedi Nemzeti Színház, amely az Orwell disztópiáján alapuló 1984 eheti előadásaira jelölte ki, hogy mely jegyek tulajdonosai jöhetnek, a többieket pedig majd később meghirdetett időpontokra várják.

Győri Nemzeti Színház

A Győri Nemzeti Színház inkább a tabula rasa módszeréhez folyamodott: november 8-án ugyan megtartják a két meghirdetett Elisabeth előadást, ám korábban megvásárolt jegyek nem érvényesek, visszaválthatóak, esetleg későbbi időpontra cserélhetőek. A törléssel együtt megkezdték a jegyek értékesítését a csökkentett nézőszámú, új ülésrendes nézőtérre.
Csiky Gergely Színház

Van, ahol az alkotói kreativitást is megmozgatták a korlátozások, a kaposvári Csiky Gergely Színházban például a magyar kultúra nagyjainak kartonbábuival preparálták ki a szellős nézőteret.

Kollégáink reggel óta azon fáradoztak, hogy létrehozzák azt a nézőteret, amely a legutolsó határozat szerint lehetővé teszi a színházlátogatást. Felkészültünk!!!
Nézőterünket újra hazai és a világirodalom legnagyobbjai, valamint a magyar színművészóriások foglalták el, akik közé Önök is helyet foglalhatnak.


forrás:  https://24.hu/


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed