Van színház, amelyik bezárással, más online közvetítéssel vészelné át a szigorítást

Körkép a járványügyi szabályok miatt kényszerhelyzetbe került színházakról.

A kedd este bejelentett, majd szerdán bevezetett járványügyi intézkedések alaposan korlátozták a kulturális és sportrendezvények látogathatóságát. Ennek értelmében mostantól minden néző között két széket üresen kell hagyni a nézőtéren, akkor is, ha egy háztartásból érkeztek, és akkor is, ha már eleve több jegy kelt el egy adott előadásra, mint amennyit a friss szabályozás megenged. A pár hónapja újranyitó mozik és színházak ezzel még az eddigieknél is nehezebb helyzetbe kerültek, mivel nem maradt idejük felkészülni az új körülményekre.

Az egyik napról a másikra hatályba lépett döntést ugyanis nem előzte meg egyeztetés vagy tájékoztatás. A Cinema City mozihálózat részéről azt nyilatkozták lapunknak, hogy természetesen betartják, ám életszerűtlennek tartják a szabályozást, különös tekintettel az egy háztartásban élők kötelező szétültetésére. A kész tények elé állított színházak pedig először türelmet kértek nézőiktől, majd az elmúlt két nap folyamán sorra álltak elő a szélsebesen kidolgozott kényszermegoldásokkal. Nem mindenki ugyanazt a stratégiát választotta.
Van játszóhely, amelyik duplázott előadásszámmal igyekszik biztosítani, hogy mindenki megnézhesse az előadást, amire jegyet váltott, más streaminggel próbálkozik, vagy épp a nézőkkel szavaztatta meg a legigazságosabb módszert, és akad már olyan színház is, amelyik inkább bezár, amíg nem javul a helyzet.

Az alábbiakban színházankénti bontásban találják a legfontosabb tudnivalókat.

Belvárosi Színház

Az Orlai Produkciós Iroda lépte eddig a legdrasztikusabbat, mikor bejelentették, hogy nézőik és kollégáik egészsége érdekében 2020. november 9-től a járványhelyzet biztonságos enyhüléséig nem tartják meg a Belvárosi Színházba meghirdetett előadásaikat. A 6.-i és 7.-i előadásokat az új előírásoknak megfelelően, távolságtartással kialakított nézőtérrel játsszák, a későbbre meghirdetett előadásokat pótlásáról pedig majd az intézkedések feloldása után tudnak tájékoztatást adni.

Fájdalmas volt a teljes bezárásra vonatkozó döntés, de úgy érezzük, hogy hitelünk a szakma, munkatársaink és közönségünk felé csak úgy tud megmaradni, ha az egészség védelmét tartjuk elsődlegesnek


Örkény Színház

Az évadot eleve félházzal indító Örkény Színházba sem léphet be mostantól néző, az előadások ennek ellenére nem maradnak el, csak mától a járvány elültéig streamelt formában követhetjük az előadásokat. A nézőtérre megváltott jegyeket visszaváltják. Az otthonról, bármely online eszközről elérhető streamelt előadásaik számát megnövelik, stream-repertoárukat pedug folyamatosan bővítik. Ahogy a Facebookon fogalmaznak:

Maguk az előadások átalakulnak némiképp, hogy egymást se veszélyeztessük. Kizárólag élő előadást tervezünk közvetíteni. Felvétel csak akkor jön szóba, ha mi magunk sem léphetünk az épületbe. Reméljük, hogy odáig nem jutunk el.

Vígszínház

A Vígszínház sem áll le, ám mivel a már meghirdetett előadásokra vásárolt jegyek száma meghaladja a csökkentett nézőtéri befogadóképességet, regisztrációhoz köti a részvételt a jegytulajdonosok számára. A rendelkezésre álló jegyeket a visszajelzés sorrendjében tudják befoglalni, a lemaradók pedig átfoglalhatják, visszaválthatják, illetve ajándékutalványra is cserélhetik jegyeiket. Ezt a módszert már sikeresen tesztelték is szerda este a Pesti Színházban megtartott előadáson, így hasonlóan terveznek eljárni a továbbiakban is.

Katona József Színház

A Katonában nagy hangsúlyt fektettek a demokratikus elvekre: megszavaztatták nézőiket, hogy melyik előadáshoz folyamodjanak. Végül az nyert, hogy amennyiben az előadás nézőszáma a megengedettnél magasabb, a jegyvásárlás időpontját alapul véve a vásárlók első egyharmada élvez elsőbbséget. A színház kollégái mindenkivel egyenként felveszik a kapcsolatot, és arról is értesítik őket, hogy milyen más időpontokra tudják beváltani, vagy hogyan tudják visszaváltani a jegyeket.

Természetesen igyekszünk az előadásainkat megtartani, akár további időpontok kitűzésével, akár úgy, hogy más helyszínre tesszük át az előadást. Sajnos azonban bizonyos előadások esetén nem tudjuk betartani az új előírásokat, ezért lesz olyan produkciónk, ami elmarad. Minden előadásról, illetve arról, hogy az előadással kapcsolatban mely megoldásokat alkalmazunk, e-mailben tájékoztatjuk jeggyel rendelkező nézőinket

– írják a Facebookon.

Átrium

Az Átrium még keresi a tartós megoldást, de közleményük értelmében a november 7-ére meghirdetett Isteni végjáték című előadást például duplán játsszák aznap, hogy minden jegyet váltó néző beférjen az új szabályok betartásával is. A tao két évvel ezelőtti eltörlésével is rosszul járó színház hangsúlyozza a rendelet sokkoló hirtelenségét, és a mentőöv eddigi hiányát is:

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy a színházak befogadási korlátozásával kapcsolatban semmiféle előzetes egyeztetés vagy információcsere nem zajlott, így felkészülni sem tudtunk a bejelentéstől számított néhány órán belül életbe léptetett szabályozásra, ahogy a kieső bevétellel kapcsolatos állami kompenzációról vagy egyéb kormányzati segítségről sincs semmi hír. Ilyen körülmények között is szeretnénk előadásainknak legalább egy részét megtartani.

Centrál Színház

A Centrál Színház arról ír a Facebookon, hogy majd minden előadásukat érinti az új szabályozás. Az Átriumhoz hasonlóan ők is széksorszámok alapján jelöli ki, hogy mely nézőket tudják beengedni az eredetileg meghirdetett napon, és kiket kérnek arra, hogy foglalják át jegyüket egy újabb időpontra. Efféle logisztikai megoldással több vidéki társulat is él, például a Szegedi Nemzeti Színház, amely az Orwell disztópiáján alapuló 1984 eheti előadásaira jelölte ki, hogy mely jegyek tulajdonosai jöhetnek, a többieket pedig majd később meghirdetett időpontokra várják.

Győri Nemzeti Színház

A Győri Nemzeti Színház inkább a tabula rasa módszeréhez folyamodott: november 8-án ugyan megtartják a két meghirdetett Elisabeth előadást, ám korábban megvásárolt jegyek nem érvényesek, visszaválthatóak, esetleg későbbi időpontra cserélhetőek. A törléssel együtt megkezdték a jegyek értékesítését a csökkentett nézőszámú, új ülésrendes nézőtérre.
Csiky Gergely Színház

Van, ahol az alkotói kreativitást is megmozgatták a korlátozások, a kaposvári Csiky Gergely Színházban például a magyar kultúra nagyjainak kartonbábuival preparálták ki a szellős nézőteret.

Kollégáink reggel óta azon fáradoztak, hogy létrehozzák azt a nézőteret, amely a legutolsó határozat szerint lehetővé teszi a színházlátogatást. Felkészültünk!!!
Nézőterünket újra hazai és a világirodalom legnagyobbjai, valamint a magyar színművészóriások foglalták el, akik közé Önök is helyet foglalhatnak.


forrás:  https://24.hu/