$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Az igazi színház nézők jelenlétében zajlik – interjú Barnák Lászlóval

Felemás két évadot tudhat maga mögött Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. Kinevezésének első évében rekordot döntött a nézők száma a színházban, ezt a felfelé ívelő mutatót vágta ketté a tavaszi pandémiás időszak. Minden nehezítő körülmény ellenére a színházban jelenleg is a megszokott módon folyik a munka, és gőzerővel dolgoznak azon, hogy a nézőket minél kevesebb veszteség érje. (Interjúnk a járványhelyzet miatt bejelentett újabb korlátozó intézkedések előtt készült.)

Az első kérdés mostanában minden színházi személy esetében, hogy hogy vannak?

Köszönöm a kérdést, lekopogom, jól. Természetesen, mint szinte minden színházban, nálunk is maradtak el előadások, és voltak, akik karanténba kerültek, de valahogy az időzítés szerencsésen alakult. A drámatagozat egyelőre megúszta, többnyire külsős kollégák vagy a zenészek voltak az érintettek. Folyamatosak a tesztelések, nem kellett sorozatban előadásokat kihagynunk.

Az október 23-án bemutatott Sirály-t sem veszélyeztette a vírus?

Szerencsére nem. Rendben volt az egész próbafolyamat és a premiert is az eredetileg tervezett időpontban tudtuk megtartani.

Miért pont a Sirály-ra esett a választása Csehov művei közül?

A tavaszi pandémiás helyzet az őszi időszakra is hatással volt, bizonyos bemutató terveket, illetve rendezőkkel való együttműködéseket áthelyeztünk a következő évadra, és lett egy lyuk a programban. Eredetileg egy másik darabot rendeztem volna, de korábban már foglalkoztam a Sirály egyik nagyjelenetével – Trepljov és Nyina találkozása – egy osztálytermi előadás kapcsán, amihez tartozott egy feldolgozó foglalkozás. Akkor annyira izgalmassá vált a munka Csehov anyagával, hogy úgy éreztem, ebben nagyon sok lehetőség van, és az írott darab nagyon jó feladatokat tartogat a színészek számára. Nagyon fontos szempont volt az is, hogy Varsányi Anna, színházunk dramaturgja újrafordította az eredeti művet, amit 125 évvel ezelőtt melihovói birtokán írt Csehov. A Makai Imre féle fordítás 70 éves, ezért arra gondoltunk, hogy mindenképpen érdemes frissíteni a szöveget. Más színházaknál is volt erre példa, de a miénk ebből a szempontból újdonság, hiszen Anna direkt a mi előadásunkhoz fordította. Nem mellékesen a látványt is ő tervezte, nagyon komplex módon tudtunk együtt dolgozni az előadás létrehozásában. Ha minden a megszokott kerékvágásban menne az életünkben, akkor a darab, kötelező olvasmányként a középiskolás bérletünkben is szerepelne.

Milyenek voltak a visszajelzések a darabbal kapcsolatban?

Nagyon jók, szeretik a nézők az előadást.

A Sirály premierjét egy online közönségtalálkozó is megelőzte. Bevált a kapcsolattartásnak ez a formája?

Korábban zárt térben, a könyvtárban tartottuk ezeket a találkozókat. A próbák és az előadások miatt ezek a programok délutánonként voltak, ami a közönség szempontjából nem a legideálisabb időpont. Az online térben a nézők kérdezhettek, hozzászólhattak és sokan éltek is a lehetőséggel. Sokkal több emberhez tudtunk így eljutni. Újításként vezettük be ezt, nemcsak a Sirály, az 1984 bemutatója előtt is volt, és ezek a beszélgetések fennmaradnak a felületen, bármikor újra elérhetőek, ezáltal egy szélesebb kört tudunk elérni. A pandémiás időszaknak ez egy fajta hozadéka, hogy az online jelenlét egy színház esetében is hangsúlyosabbá válhat, például az online jegyvásárlásunk 70%-kal nőtt az előző évhez képest.

A színészek hogy viszonyulnak a helyzethez, tud mindenki a munkára koncentrálni ebben a kiszámíthatatlan időszakban?

Egyik előadással kapcsolatban sem gondolunk arra, hogy nem fogjuk bemutatni. 2018-ban, amikor a pályázatomat elfogadta a közgyűlés, az egyik fő szempontom a tervezhetőség volt. Na, ezt teljesen szétverte a vírushelyzet. Ugyanakkor mi a jelenlegi helyzetben is mindennap végezzük a munkákat, mindennap bejövünk, mindennap próbálunk, csináljuk a feladatainkat, hogy mentálisan is tartalmas estéket tudjunk nyújtani a nézőinknek. De önmagunk számára is különösen fontos, hogy dolgozzunk, hogy dolgozhassunk.

Tavasszal láttuk, hogy mit jelent a munkavégzés egy bezárt színházban. Mindenféle otthoni munka, vers vagy meseolvasás, vagy bármilyen egyéb feladat az nem igazi színházi munka. Az igazi színház a nézők jelenlétében zajlik, bármilyen online felületen való megmutatkozás, streamelés, vagy nevezzük bárhogyan, az nem színház, kompromisszum. Mi folyamatosan arra készülünk, és azon dolgozunk, hogy megtartsuk a bemutatóinkat. Júniusban már volt egy hét, amikor elkezdtünk a darabbal foglalkozni, csak asztalnál ültünk és elemeztünk. Nagyon jó előzetes volt ahhoz, hogy úgy tudjunk belemenni a munkába, hogy magától értetődően haladjon a folyamat. Tulajdonképpen ezzel a kibővített időtartammal, a szokásos 6 héthez képest több idő állt rendelkezésre, hiszen közben fel is kellett újítanunk más előadásokat is, de ezek a pillanatnyi szünetek mindig segítenek az érés folyamatában. A színházban valahogy nem szoktunk erről beszélni, de ha eltelnek hetek, hónapok bizonyos előadások, próbafolyamat szakaszok között, az mindig segít érlelni a szöveget. Olyan, mint amikor a befőttet eltesszük a kamrába, és amikor újra elővesszük akkor teltebb az íze, jobb az aromája. A szerepekkel is így vannak a színészek, és rendezőként is ezt mondhatom, hiszen jobban rálátunk a problémákra, így többet tudtunk elemezni. Ettől az éréstől a mondatok is máshogy hangzanak el. Volt egy olyanfajta plusz, ami tulajdonképpen jót tett a próbafolyamatnak. De nemcsak a Sirály-nak, az 1984-nek is, és azoknak az előadásoknak is, amelyeket tavalyról újra elővettünk. Tehát az eltelt idő mindig hozzátesz a színpadi teljesítményhez.

A színészek dolgoznak, de vannak nézők is a színházban?

Abszolút. A tavaszi előadások pótlásainál, például az 1984 című előadásnál folyamatos a teltház. A Sirály-ra is sokan jöttek, pedig erre az évadra már nem hirdettünk az új előadásokra bérletet, de veszik a jegyeket, jönnek a nézők, velünk vannak. Ez óriási öröm és óriási erő és azt gondolom, hogy ez visszafelé, feléjük is hat. Hiszen azért is jönnek színházba, mert szeretnének ebből a napi szinten terhelt információáradatból kizökkenni, a szürkeségből színt vinni a hétköznapjaikba, tartalommal feltöltődni. Olyan pluszt adunk a nézőknek, amiért úgy érzik, hogy érdemes vállalni az esetleges kényelmetlenségeket.

Minden biztonsági előírást maximálisan betartunk, sőt, mi már elébe mentünk a lehetséges korlátozásoknak, hiszen novembertől mindegyik előadásunkon 2-2 szék, minden néző mellett kimarad. A nézőtéren is bevezetjük a távolságtartást, hiszen tavasszal nagy hangsúly volt azon, hogy az intézményi vezetőkön van a felelősség. Bízom, abban, hogy az ilyen felelősségteljes előregondolkodással el lehet azt érni, hogy ne zárják ránk a házat, hanem hagyjanak lehetőséget a színházban dolgozóknak és a nézőknek egyaránt. Köszönettel tartozunk a nézőinknek, nagyon fegyelmezettek, és tudják, hogy a maszk mögött is ugyanúgy lehet nevetni. A maszk nem tünteti el az érzéseket, legfeljebb nem láthatók egyértelműen, de a nevetés hallatszik, érzékelhető. Sajnos a maszk az életünk részévé vált, de szerencsére nem vesz el az előadások nyújtotta élményből. Kissé átszerveztük az előadásokat a biztonság érdekében, a nagyobb volumenű Chicago helyére a 39 lépcsőfok került, ami 4 fős darab, de dupla szereposztással kezdtük próbálni.

Önöknél melyikre volt nagyobb az igény: a jegyek visszaváltására vagy az előadások pótlására?

Mindkettőre, de inkább azt tapasztaltuk, hogy hűségesek a nézőink, nem pártoltak el tőlünk. Türelmesek, megértőek, voucher váltásra is van lehetőségük, próbálunk mi is rugalmasan állni a nézői igényekhez. Nekünk is érdekünk, hiszen fontosak a nézők, ráadásul az idei évadra nem hirdettünk bérletet, pedig ez biztosítja a vidéki színházak alapműködését. Ezt tettük kockára, amikor lemondtunk erről, ugyanakkor nem bántam meg ezt a döntést, mert pontosan tudom, hogy a bérletes előadások ide – oda cserélgetése és a bérletekhez való igazodás nagyon komoly szervezést igényel. Ebben az időszakban, amikor napról napra kell frissen reagálni az adott történésekre, szinte ellehetetlenítené a működésünket.

Ebben az évadban nem lesz több rendezése, és mindössze két darabban játszik, de dupla szereposztásban. Ez eredetileg is így volt?

Évadonként egy rendezést és egy szerepet vállalok, nem szeretnék rátelepedni arra a színházra, amit főigazgatóként vezetek, hiszen olyan sok kiváló rendező és színész van itt. Az ő sikerük által értékelhető a Szegedi Nemzeti Színház sikere, egy igazgatónak akad bőven más feladata is.

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,246,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,35,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,35,bohémélet,64,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,8,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,6,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,17,falstaff,1,fekete-fehér,41,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,69,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,76,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,93,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,3,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,330,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,459,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,372,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,610,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,317,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,225,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,62,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,71,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Az igazi színház nézők jelenlétében zajlik – interjú Barnák Lászlóval
Az igazi színház nézők jelenlétében zajlik – interjú Barnák Lászlóval
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2020/11/az-igazi-szinhaz-nezok-jelenleteben.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2020/11/az-igazi-szinhaz-nezok-jelenleteben.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content