A színházak egy héten át fölöslegesen dolgoztak, hogy megfeleljenek a múlt heti rendeletnek

A színházak bezárnak – jelentette be hétfői beszédében a miniszterelnök. Munkába járni ugyanakkor szabad. Mi lesz akkor az online közvetített színházi előadásokkal?


A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN


Több száz ember megfeszített munkáját tette feleslegessé Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtti bejelentése arról, hogy kedd éjfélkor minden színháznak be kell zárnia: hat nappal ezelőtt ugyanis még egy bezárásról nem rendelkező döntés kötelezte azonnali intézkedésre a színházak munkatársait. Mivel ez úgy szólt, hogy a színházak megtarthatják az előadásokat, de csak minden harmadik széken ülhetnek nézők, és egymás mögé sem ülhet senki, a színházak többsége a rendeletnek megfelelően azonnal elkezdte átalakítani műsorstruktúráját, akár még a székek kétharmadát is kicsavarozva a nézőtérről.

Ahogy akkor megírtuk, minden színháznak, ahol már előre több jegyet adtak el a harmadháznál, azt kellett átgondolnia, kit enged be és kit nem az érvényes jeggyel rendelkezők közül, és milyen alapon szelektál a nézői között: volt, ahol csak bizonyos sorba szóló jegyekkel érkezőket engedtek be, volt, ahol inkább lefújták az előadásokat, volt, ahol jegyvásárlási sorrendben döntöttek a beengedésről. Mindenesetre mindenki elkezdett azon dolgozni, hogy kártalanítsa és akár egyesével értesítse a nézőit, pótelőadásokat tűzzön ki, ezekre színészeket és műszakot egyeztessen, és így tovább.

Ahogy a múlt heti bejelentést, úgy a most hétfőit sem előzte meg semmilyen egyeztetés a színházi szakma egészével, így a színházak két dologgal szembesültek most:
egyrészt, hogy gyakorlatilag teljesen felesleges volt egy hetet dolgozniuk azon, hogy megfeleljenek az új rendszernek, másrészt, hogy a miniszterelnök ötperces beszéde nem tisztáz egy sor fontos kérdést.

Több színház, például az élő előadásokkal leálló Örkény ugyanis úgy döntött, a jövőben online közvetítik az üres nézőtér előtt lejátszott előadásaikat, de a streaming amúgy is egyre népszerűbbé kezd válni a vírus miatt; a szintén a részleges bezárás mellett döntő Orlai Produkció is több előadást így közvetítene, most indulna a Színház.TV nevű szolgáltatás, de mások mellett a Radnóti is ezt a lehetőséget választotta a vírusra válaszul. Az Örkény nemrég közölte: akkora az érdeklődést a streamelt előadásukra, hogy bővíteniük kellett az eladható jegyeik számát (ami már csak az elmúlt hónapokban és félévben keletkezett, jelentős anyagi hiány leküzdése miatt is fontos).

Arról viszont egymásnak ellentmondó információk szerepeltek Orbán Viktor bejelentésében, lehet-e még bármilyen formában élő színházat közvetíteni.

Egyrészt ugyanis nyíltan kijelentette, hogy a színházak bezárnak. Másrészt viszont az este 8-kor életbe lépő kijárási korlátozás nem vonatkozik a munkába vagy munkából érkezőkre, ahogy arról sem volt szó, hogy a munkahelyek számára kötelező lenne átállni otthoni munkavégzésre. Mi van tehát akkor, ha valakinek a színház a munkahelye? További információ, hogy magánrendezvényen legfeljebb 10 fő vehet részt, de a sportrendezvényeket például megtartják létszámtól függetlenül, csak épp zárt kapuk mögött.

Így viszont nem derül ki, vajon tartózkodhat-e a színházban hét színész, két operatőr és egy rendező, hogy felvegyenek egy élő közvetítést?

Vagy a bezárt színház azt jelenti, oda még a portás sem teheti be a lábát? Illetve utóbbi esetben a hét színész, a két operatőr és a rendező megtarthatják-e, ha tudják, más helyszínen az előadást a kamerák előtt?

Minderről jobb esetben majd a később megjelenő rendelet adhat választ, de könnyen lehet, hogy az is további mérlegelésre ad majd okot. A helyzetre leggyorsabban az Örkény Színház reagált, de ők is csak a bizonytalansággal: „A most bejelentett szigorítások sok kérdést vetnek fel a jövővel kapcsolatban, de egy biztos, a holnap esti Édes Anna stream-közvetítését megtartjuk!”

forrás: https://hvg.hu