Hiába a bezárás, a színfalak mögött továbbra is intenzív munka folyik a Szegedi Nemzeti Színházban

A héten életbe lépett szigorítások hatására a veszélyhelyzet visszavonásáig a Szegedi Nemzeti Színháznak is be kellett zárnia a kapuit a nézői előtt, a színfalak mögött azonban a teátrum munkatársai továbbra is töretlenül folytatják a munkát, készülnek a már betervezett előadásokra, hogy amikor feloldják a korlátozásokat, a lehető leghamarabb újra közönség előtt játszhassanak. A kialakult helyzet nehézségeiről, a már megváltott jegyek sorsáról, és arról, hogy milyen előadások várnak a színházszerető közönségre a későbbiekben, Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával beszélgettünk.

„Bár 30 napra hirdette meg a kormány ezt a korlátozó időszakot, azért a tavaszi helyzetből és a járvány felfokozódásából ítélve attól tartunk, hogy ez az állapot el fog húzódni. Nem szeretnénk a nézőinket olyan bizonytalan állapotban tartani, hogy újra a pótlásnak a pótlását keresgéljék majd a színház honlapján, ezért arra a döntésre jutottunk, hogy minden egyes meghirdetett előadásunkat – amelyek között a pótlások, továbbjátszások vagy az új bemutatók előadásai is szerepelnek -, lemondjuk. Tiszta lappal szeretnénk újra indulni. Ez egy fájdalmas és nehéz döntés volt, hiszen 49 előadást érint.” – mondta el a főigazgató, majd felhívta arra a figyelmet, hogy a már megváltott jeggyel rendelkező nézők három lehetőség közül választhatnak, és 30 nap áll rendelkezésükre, hogy a birtokukban lévő jegyekről, bérletekről nyilatkozzanak.

Első lehetőségként lemondhatnak bérlethányadukról, jegyeikről, ezzel is támogatásukat kifejezve a nehéz helyzetbe került színház számára. Második opcióként a megváltott jegyeket, bérleteket 2021. december 31 – ig érvényes voucherre cserélhetik, mely beváltható a színház saját előadásaira. Harmadik lehetőségként vissza is válthatják jegyeiket, illetve bérlethányadaikat. Erről bővebb információt a színház honlapján találnak.

„Nagy segítség számunkra, ha a nézőink támogatják a Szegedi Nemzeti Színházat, hiszen a mi anyagi forrásunk tulajdonképpen arra elég, hogy fenntartsuk belőle az intézményt, fizetést biztosítsunk a több mint 250 munkavállalónknak, működtessük a házat, kifizessük a rezsit, viszont a produkciókat az önálló bevételeinkből, a bérlet és jegy eladásainkból tudjuk finanszírozni, amik most teljesen lenullázódtak. Az utolsó tartalékainkból próbálunk új bemutatókat létrehozni.” – árulta el Barnák László.

A főigazgató arról is beszámolt, hogy a Szegedi Nemzeti Színház nem tervez online streamelt előadásokat nyújtani a nézők számára, mert úgy vélik, ebben a formában a színház pont a lényegét veszti el, olyan élményt, ami nem pótolható egy okostelefon, laptop, vagy okostévé képernyőjén keresztül.

„A színpadi munkában hiszünk, készülünk, dolgozunk, és várjuk a korlátozások feloldását.Többek között a Padlással, a 39 lépcsőfok című krimi vígjátékkal, Purcell Dido és Aeneas című operájával, és Tom Johnson Négyhangú opera című művével várjuk a szigorítások feloldását követően a közönséget, de ezek mellett az idei bemutatóink, mint az 1984, a Sirály, vagy a továbbjátszásaink, a Mágnás Miska, az Illatszertár, az Időfutár, vagy éppen a Virágot Algernonnak is szerepelnek a repertoárunkban, szeretnénk azokat tovább játszani.”

Szerencsére a Szegedi Nemzeti Színház közönsége a szívén viseli a teátrum sorsát. Nagyon sok emailes és telefonos megkeresést kaptak azoktól a nézőktől, akik évek, évtizedek óta hűséges nézői a színháznak, hogy támogatásukat fejezik ki, és már nagyon várják, hogy a színház újra megnyissa kapuit. Sokan döntöttek úgy, hogy felajánlják jegyeiket vagy a bérlethányadukat számukra, többen pedig voucherre váltják azokat, ami nagyon sokat jelent a színház dolgozói számára.

„Nyilván mindenkit megvisel az, ami a környezetünkben zajlik. Féltjük a saját egészségünket, a szeretteink egészségét, figyelünk azokra a rendelkezésekre, amelyeket a kormányzat hoz, és azt kell, hogy mondjam, hogy a mentális egészségünknek nagyon jót tesz, ha dolgozhatunk, próbálunk, ott van előttünk a cél, hogy újra játszhassunk, előadásokat hozzunk létre, mindez nagyon sokat segít a társulatnak.”