Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

Hidegzuhanyt kapott a színház

Mindenekelőtt a rövid határidő miatt érte hidegzuhany­ként a Szegedi Nemzeti Színház társulatát a kedden este bejelentett és szerdán életbe lépett új, egészségügyi rendelet, amelynek értelmében a nézők csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatnak el – tájékoztatta lapunkat Barnák László igazgató.

– A szegedi színház már élt önkorlátozó rendelkezéssel a nem pótlásként meghirdetett előadások esetében. A tovább játszott előadásainkra és az új bemutatóinkra vonatkozóan november 1-től bevezettük a né­­zőtéren a távolságtartást. Két szék maradt ki a nézők között, de az egy háztartásban élők egymás mellé ülhettek. Erre immár nincs lehetőség. A héten a három telt házas, pótlásként meghirdetett 1984 című előadást érinti mindenekelőtt a változás.

A színház honlapján és Facebook-­oldalán közzétettük, hogy mely helyekre szóló jegyekkel tudják látogatni az előadásokat. Akiknek nem a megjelölt helyekre szól a jegye vagy bérlete, számukra egy későbbi időpontban biztosítunk egy újabb előadást – fejtette ki. Az e heti kisszínházi produkciókra, a Sirályra és az Időfutárra megváltott jegyekkel rendelkező nézők mindegyike számára tudnak változtatás nél­kül helyet biztosítani.

Az igazgató az új bemutatók kapcsán hangsúlyozta, nem áll­­nak le A padlás, a 39 lépcsőfok, a Dido és Aeneas és a Négyhangú opera próbái, jóllehet a változások vélhetően érintik majd a decemberi műsortervet is. Az egyharmad közönséggel futó előadások nemcsak anyagilag, de lelkileg is megviselik a színház alkotóközösségét. – Az alkotói szív mindig belefájdul a harmad ház látványába. Ha az ész érti is, attól még a szív sajog – közölte.