$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

AZ ŐSZ 29 PILLANATA – FELIDÉZZÜK A 29. CAFE BUDAPEST LEGEMLÉKEZETESEBB MOMENTUMAIT

29. alkalommal vártunk benneteket az ősz legszínesebb eseménysorozatára. Az idei egészen biztosan az eddigi legkülönösebb fesztivál volt; az egész világot sújtó járvány a szokásosnál több türelmet és alkalmazkodást kívánt mindannyiunktól. Ugyanakkor boldogan láttuk, hogy a kultúrára vágyókat szinte semmi nem tántoríthatja el, ismét rengetegen töltődtetek fel művészettel, és azt is örömmel tapasztaltuk, hogy a CAFe közönsége fegyelmezetten, egymásra tekintettel élvezi a koncerteket, kiállításokat és egyéb programokat. Lassan, de biztosan elfogadtuk a maszkok látványát – nemcsak a közönség soraiban, hanem a színpadon is, és talán megtanultunk kicsit jobban odafigyelni egymásra. De lássuk csak a CAFe 17 napjának legemlékezetesebb pillanatait!

A Barabási Albert-László és csapata kutatásai alapján megvalósuló, Rejtett mintázatok című kiállításon nemcsak élőben, de online is rácsodálkozhattunk a tudomány és a művészet láthatatlan összefüggéseire. Aki nem tudott vagy nem szeretett volna személyesen ott lenni a fizikus-hálózatkutató tárlatvezetésén, annak egy videó segítségével nyújtottunk bekukkantási lehetőséget a kiállításra, amely – jó hír – egészen január 17-éig látogatható a Ludwig Múzeumban!

Aki pedig még több vizuális ingerre vágyott, nemcsak a Ludwigban, hanem a város több jelentős kiállítóhelyén, de még az utcán járva-kelve is találhatott nézni- és csodálnivalót! A Magyar Nemzeti Galériában Sean Scully, az absztrakció egyik legjelentősebb kortárs képviselőjének munkáit láthattátok (és láthatjátok még január végéig): a kiállítás anyagának érdekessége, hogy az életmű legfontosabb darabjain túl a festőművész legfrissebb alkotásait, a Madonna-képeket is bemutatja; azokat, amelyekkel visszatért a figurális ábrázoláshoz. A Kiscelli Múzeum Határtalan design kiállításán pedig több mint 100 dizájner mutatta be a jelenre reflektáló alkotásait: az izgalmas tárgyak között az újragondolt szájmaszktól a látványos ékszereken át meghökkentő használati tárgyakig minden előfordul. És ha az Erzsébet tér felé vettétek az irányt, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szabadtéri installációját is láthattátok, amely a 125 éve született Moholy-Nagy László egyedülálló életművéből villantott meg egy kicsit a belváros lüktető környezetében.

Több színházi premiert és kortárs zenei bemutatót tartottunk: hazánkban először láthattátok Nick Payne szellemes és mélyen elgondolkodtató darabját Ha van is, én még nem találtam meg címmel, a Katona József Színház produkciójában, az Örkény Színház Kiváló dolgozók című előadásában pedig az intézmény életében először nemcsak színészek, hanem hétköznapi hősök is színpadra léptek, hogy egy megindító dokumentarista előadás keretében segítsenek megismerni a gondoskodó szakmákban dolgozók életét – azoknak az embereknek a sorsát, akik mindennap a mi jólétünkért munkálkodnak.

Folytatódott tavaly indult lakásszínházi sorozatunk, a #kapucsengő is: többek között Ady és Léda emésztő szerelméről és a járványhelyzet okozta magányról is láthattatok egy-egy előadást. Végül, de nem utolsósorban itt volt a világhírű német kollektíva, a Rimini Protokoll is egy felejthetetlen interaktív színházi installációval, amelynek segítségével elmúlásról és magunk után hagyott közös örökségünk kérdéseiről gondolkodhattunk együtt.

A tánc és a cirkuszművészet határán maradandót alkotó Recirquel Solus amor című új, cirque danse produkciójával kápráztatta el a közönséget a Müpában. A látványos előadás lényegében egy „operadíszletbe álmodott légi balett”, amelyben a speciális szövetből készült, hullámzó háttér előtt különleges reptetőtechnikával és a War Horse tervezőcsapata által alkotott jegesmedvebábokkal teremtik meg a csodát. Nagy öröm, hogy a produkció a fesztivál után is műsoron marad, így még pótolhatjátok az élményt, ha eddig nem láttátok! Akárcsak a Gangaray Dance Company a nőket és a női energiát fókuszba állító AGORA-trilógiájának második, Feltámadás címet viselő bemutatóját, amely a Nemzeti Táncszínházban aratott hatalmas sikert.

Oláh Krisztián a kortárs komolyzene és a jazz kapcsolatát értelmezte át a Zeneakadémián a Budapesti Vonósokkal és kvartettjével. A koncert személyes hangvételéhez sokat hozzátett, hogy saját kompozíciói előadását időnként egy-egy történettel szakította meg, így segítve közelebb az alkotásokat a közönséghez. A Jadviga és Psyché című koncerten Weöres Sándor és Závada Pál fiktív nőalakjai adtak egymásnak zenés randevút, a Fischer Annie Night során pedig két nagyon különböző hangulatú helyszínen – az egyik ezek közül a Fischer lakásának berendezett Három holló volt – hallhattátok öt fiatal zeneszerzőnő ősbemutatóit. 

A Fókuszban George Benjamin elnevezésű koncerten a Three Inventions című kompozíció először hangzott el Magyarországon, méghozzá a hazai kortárs zenei élet egyik legjelesebb művésze, Eötvös Péter vezényletével. Aki pedig igazán kíváncsi természetű, benézhetett az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny komponistáinak darabjaiból összeállított koncertekre is, esetleg ellátogathatott a Magyar Zeneművészeti Társaság KOMP néven megújult kortárs zenei válogatásaira is. Utóbbinak minden estéjén más sztárvendéggel beszélgetett Bucz Magor Soma, így alkalmunk nyílt többet megtudni Tóth Árpád karnagy, Göttinger Pál rendező és a Blahalouisiana énekesnője, Schoblocher Barbara kortárs muzsikához való viszonyulásáról is.

A vírushelyzet a világzenei színteret is kihívások elé állította, de a Budapest Ritmo szervezői feltalálták magukat, és idén Piknik alcímmel hirdettek szabadtéri koncerteket. Együtt élvezhettük a napsütéses kora őszt és a tüzes vagy épp andalító dallamokat a Hunyadi és a Rákóczi téri piac mellett, valamint a Millenárison felállított színpadoknál, és mulathattunk a Várkonyi Csibészek, Sena Dagadu és bandája vagy épp a Los Orangutanes vérpezsdítő muzsikájára.

A szcéna egyik legfontosabb eseménysorozata, a WOMEX 2015 után második alkalommal volt Budapesten – persze a rendhagyó helyzetre való tekintettel a programok nagyrészt virtuálisan valósultak meg, ám a Budapest Ritmo feat. WOMEX keretében a Müpában azért volt lehetőség arra, hogy a műfaj hazai sztárjait élőben is láthassa a közönség: itt koncertezett például Lajkó Félix, a Babra, a Parno Graszt és az idei WOMEX-életműdíjas, Lakatos Mónika is, aki felejthetetlen hangulatú gálakoncertjén a Muzsikás együttestől vehette át az elismerést.

Felsorolni is nehéz volna, hogy a fentieken kívül is mennyi különleges program valósult meg az idei CAFe Budapesten, és nemcsak előadó- és képzőművészeti eseményeket élhettünk át együtt, hanem komplett fesztiválokat a fesztiválon belül! A kortárs irodalom szerelmesei például a már megszokott őszi Margó Irodalmi Fesztiválon vehettek részt, amelynek során idén hatodik alkalommal adták át a Margó-díjat a legjobb első prózakötet szerzőjének, Harag Anitának, az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetéért.

És a gyerekeknek sem kellett unatkozniuk, a kisebbeket és nagyobbakat többek között a 3. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál várta, amelyen idén is csupa olyan gyerekfilmet mutattak be, amely valódi értéket közvetít és szórakoztatva tanít.

Bármilyen nehéz és szorongató napokat is élünk, a CAFe Budapest bőségesen kínált lehetőséget a lazításra azoknak is, akik a zene segítségével szerettek volna távoli tájakra utazni. A fesztivál első napját az INTRO programsorozattal kezdtük a város kedvelt kávézóiban, ahol a hazai könnyűzenei szcéna legjobbjai gondoskodtak arról, hogy jól induljon a nap. De esti elfoglaltság is bőven akadt: az A38-on adott hipnotikus koncertet zenekarával a handpan nemzetközi sztárja, Manu Delago (aki egy szám erejéig a dobok mögé is pattant), és szintén a hajón mutatta be új lemezét a karibi hangulat nagymestere, a Belau együttes. Az Akváriumban többek között a szintén új lemezével érkező Platon Karataev ringatott el minket édes-bús dalokkal, a Downtown Cafe keretében pedig több másik kísérletező banda mellett a METEO Electric Circuit Jazz Orchestra és a Gosheven diktálta az ütemet. A nehezített pálya ellenére nem unatkoztunk tehát idén sem, nem titkolt vágyunk pedig az, hogy jövőre, a 30. CAFe Budapesten már kevésbé extrém körülmények között, de még több extra programmal várjunk benneteket!

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,242,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,61,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,4,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,64,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,73,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,133,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,30,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,369,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,237,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,601,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,222,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,58,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,68,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: AZ ŐSZ 29 PILLANATA – FELIDÉZZÜK A 29. CAFE BUDAPEST LEGEMLÉKEZETESEBB MOMENTUMAIT
AZ ŐSZ 29 PILLANATA – FELIDÉZZÜK A 29. CAFE BUDAPEST LEGEMLÉKEZETESEBB MOMENTUMAIT
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2020/11/az-osz-29-pillanata-felidezzuk-29-cafe.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2020/11/az-osz-29-pillanata-felidezzuk-29-cafe.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content