Nagyívű terveket mutatott be a Pécsi Nemzeti igazgatói posztjára pályázó Komáromi György

Dr. Komáromi György, a Radnóti Színház gazdasági igazgatója nyilvánosságra hozta az igazgatói pályaművét, melyet a Pécsi Nemzeti Színház vezetői posztjára kiírt pályázatra készített. Komáromi Bérczes Lászlóval, Göttinger Pállal, valamint a k2 Színház két vezetőjével, Benkó Bencével és Fábián Péterrel közösen indul a színházvezetésért, az összesen 127 oldalas pályamunkájukban alaposan leírták, hogyan is képzelnék el a színház vezetését.

Nyilvánosságra hozta a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára szóló pályázatát Komáromi György, az egyik aspiráns, aki a k2 Színház két rendezőjét - Benkó Bence és Fábián Péter -, Göttinger Pált és Bérczes Lászlót is csapatában tudhatja. (Az igazgatói posztra négy jelentkező akadt.)

A pályamű 87 oldalon taglalja (mellékletekkel együtt: 127 oldal, a cikk alján beágyazva megtalálható), milyen elképzelések mentén vennék át a színházvezetést, amennyiben az ő pályázatukat támogatná a szakmai bizottság. Terveik szerint Komáromi György lenne az igazgató, Bérczes László a Művészeti Tanács vezetője (a tanács látná el a színházvezetési feladatokat, a részterületekről érkező szakemberek segítségével), Benkó Bence és Fábián Péter a prózai, míg Göttinger Pál az operatagozatot igazgatná.

Mint a pályázatuk elején olvasható, mindannyiuknak van színházi tapasztalata (Komáromi György a Radnóti Színház gazdasági vezetője évek óta, Bérczes László a Bárka Színháznál, majd a kaposvári Csiky Gergely Színháznál dolgozott több poszton is, Göttinger Pál szintén a Bárkánál és azóta több helyen munkálkodott - plusz ők ketten szervezik többedmagukkal az Ördögkatlan Fesztivált -, Benkó Bence és Fábián Péter pedig a k2 Színházat vezeti és rendezi évek óta), emellett a járvány intézményvezetői pozícióban érte a pályázót (Komáromi Györgyöt), akinek így napi tapasztalatai vannak a színházat érintő kihívásokról. 

Nyitás a város felé

A tervük az, hogy kinyissák a város felé jobban a színházat, ehhez többfajta programot képzeltek el (beavatószínházak, tantermi színház a művekhez kapcsolódó foglalkozásokkal, új játszóhelyek felfedezése, irodalmi estek megtartása, képzőművészeti alkotások kiállítása, stb.).

Elképzeléseik között szerepel új színházi rendezvény szervezése (a meglévő Családi Színházi Fesztivál mellett, melyet fontos értéknek tartanak és bővítenének) is. A tantermi színházzal peremkerületekben élőket is célozzák. Az előadások élő közvetítésének kidolgozásán is gondolkodnak, amiket aztán tévéfelvételként is viszont lehetne látni (ezzel egy pandémiás helyzetet lehetne megoldani, mint ahogy ezt tavasszal tette a Pécsi Nemzeti Színház).

Felolvasószínház, művészeti események, kortárs drámák

Mint nemzeti színház, a pályázók fontosnak tartják a magyar szerzők műveinek bemutatását, illetve a kortárs művek fejlesztését is, ehhez pedig a Jelenkor segítségét is kérik (mint ahogy a színházi nevelési programról is több szakemberrel már egyeztettek), de drámapályázat beindítását is tervezik.

Havi szinten kívánnak felolvasószínházakat is szervezni, valamint az N. Szabó Sándor termet is jobban helyzetbe hoznák ezekkel a rendezvényekkel és a kisebb létszámú darabokkal. Több pécsi témájú darabot is ígérnek, valamint a Pécsi Tudományegyetemmel is szorosabb kapcsolatot kívánnak kialakítani (a zeneművészeti intézettel és a színházzal foglalkozó szakemberekkel többek között).

A vendégelőadásokat is bővítenék (több testvérvárosi - Kolozsvár, Újvidék, Graz - színházat is meghívnának), illetve a társulat éves vendégjátékainak számát is növelnék, vendégművészeket is hívnának, a Pécsi Balettel, a Pannon Filharmonikusokkal, a városi kulturális intézményekkel is fenntartanák a meglévő stratégiai együttműködést.

Képzések, vendégművészek, tréningek, béremelés

A pályázatban az is olvasható, hogy a mostani, évadonkénti 400-as játszási számokat 320-ra csökkentenék az első évadban, majd ezt kicsit emelnék visszább, illetve az előadásokat valamilyen szinten tömbösítve játszatnák (ennek a műszakra lenne jótékonyabb hatása). Mivel a Pécsi Nemzeti Színháznak van az egyik legkisebb prózai tagozata a nemzeti színházak közül, ezért első körben a k2 Színház hat művészét vennék be a társulatba (többen már szerepeltek Benkó-Fábián páros Mecseki tigris című előadásában vendégművészként), illetve visszahoznák a hétfői szünnapot, és főállású dramaturgot is szerződtetnének.

A pályázat készítői kitérnek a műszaki problémákra is, amelyeket kezelni kell (főként, ha belátható időn belül nem lesz mód a színházépületek átfogó felújítására). A színészeknek tréningeket kívánnak szervezni neves előadókkal, illetve más lehetőségekkel is segítenék a fejlődésüket, a háttérdolgozókkal is nagyobb "együttgondolkodás" kialakítását célozták meg, az operatagozatnál is lennének szakmai jellegű belső képzések. Fontos kérdés a színházi dolgozók bérének emelése is, erre is jobban kitérnek a pályázatban. Az is olvasható a dokumentumban, hogy a jegyértékesítést, PR-t és közönségkapcsolatokat is újragondolnák, újfajta bérletrendszert is alkotnának (az idei évadban nincs bérletezés a járványhelyzet okán), és néminemű jegyáremelés szükségét is látják.

Tervezett mintaévad 

A pályázatban szerepel egy mintaévad terve is, mely a Nagyszínházban a következő előadásokkal számol:
Általunk híres e föld (munkacím), zenés népszínmű pécsi történetekből Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében;
Csalimese (munkacím), összeállítás népmesékből Markó Róbert rendezésében;
Producerek musical;
A nagy per, mely ezer éve folyik és még sincs vége - Mohácsi János rendezésében kortárs magyar történelem (Eötvös Károlynak a tiszaeszlári perről írt könyve lenne a kiindulópont)
Rossini A sevillai borbély című vígoperája Göttinger Pál rendezésében;
balettelőadás a Pécsi Balettel együttműködésben

Kamaraszínházban: 
Gaetano Donizetti Rita című operája Tarnóczi Jakab rendezésében;
Örkény István: Az élet értelme (zenés revü az egyperces novellák nyomán) ifjabb Vidnyánszky Attila rendezésében;
Tamási Áron: Tündöklő Jeromos (drámai játék) Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében;
Jon Fosse: Őszi álom a kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen, Bérczes László rendezésében;
Friedrich Schiller: Don Carlos (klasszikus dráma);
balettelőadás a Pécsi Balettel közösen.

N. Szabó Sándor terem (Stúdió):
Pécsi sör munkacímmel kortárs magyar dráma, improvizációk nyomán Kárpáti Péter rendezésében;
Lessing A bölcs Náthán című darabja színházi nevelési előadás formájában, Hajós Zsuzsa rendezésében.

Emellett tanteremszínházi formában egy a középiskolás korosztálynak a párkapcsolatokról szóló előadás (R. D. Laing: Tényleg szeretsz?) Ákli Krisztián rendezésében, és Madách Imre Az ember tragédiája Bethlenfalvy Ádám rendezésében.

A további évadokra is vannak darabtervek, például Frank Herbert A Dűne című sci-fi regénye, Bodor Ádám Verhovina madarai, vagy Sánta Ferenc Az ötödik pecsét című műve is fellelhető a listán mások mellett. 

Most csak pár érdekességet villantottunk fel a pályázatból, a teljes pályaművet ezen a honlapon lehet elérni, vagy pedig itt beágyazva: