A VÁCI DUNAKANYAR SZÍNHÁZBAN IS ELINDULT AZ ÉVAD

A most nyíló évad őszi időszaka vendégelőadásokból építkezik: a nyitóelőadás szeptember 25-én Hernádi Judit Hernádi pont című zenés estje lesz Heilig Gábor és zenekara közreműködésével, Pelsőczy Réka rendezésében.

A Váci Dunakanyar Színház beszámolója:

A színház kávézójában párizsi hangulat, tangóharmonika, marimba, és megérintő sanzonok kiváló hangon (Berki Szofi), mindez az évadnyitó sajtótájékoztató meghitt háttere.

A vendégeket Matkovich Ilona polgármester köszöntötte, aki a színházat fenntartó önkormányzat részéről biztosított mindenkit a város határozott és hosszútávú működtetési szándékáról és a stabil, kiszámítható és átlátható jövőképről. Matkovich Ilona hitet tett a kultúra támogatása és a művészet szabadsága mellett is: „márpedig a művészet szabad, és ahol szabadság van, ott nagy dolgok születhetnek. Bízom abban, hogy a Váci Dunakanyar Színház valóban a művészet és a színházszerető közönség találkozási pontja lesz” – mondta a polgármester.

A színház ügyvezetője, dr. Varga Katalin az intézmény küldetését foglalta össze, amely szerint a váci teátrum az egyetemes emberi értékek, a hagyományok, valamint a múltunk és a fiatalok lendületének, lelkesedésének egyedi ötvözetét szeretné nyújtani. „Abban hiszünk, hogy amit szívből csinálunk, az működni fog.”

Molnár Bence művészeti vezető az évad keresztmetszetének fő irányait ismertette: amelynek elemeit a találkozási pont mottó jegyében fővárosi, határon túli, és más vidéki városok előadásai alkotják. Mindezek mellett kiemelte az induló ifjúsági programot is, hiszen már az évad elején egy ifjúsági és két tantermi előadás is a kínálat része.

A váci színház kiemelt együttműködő partnere Orlai Tibor producer, aki kettő, az idei évadban Vácott debütáló két előadást jelentett be: elsőként A. R. Gurney Love Letters (Szerelmes levelek) című műve kerül színre, amely egy férfi és egy nő öt évtizednyi levelezése örömről, bánatról, szerelemről, életről, halálról. Az előadás Vámos Miklós fordításában, Hernádi Judittal és Gálffi Lászlóval a főszerepben lesz látható 2020. novemberében. A tervek szerint jövő év tavaszán pedig Aldo Nicolai Hárman a padon című darabja debütál Vácott Egri Márta, Benedek Miklós és Gálvölgyi János főszereplésével, amelyben három élet, három sors, közös pontok és közös pad, ahol a szereplők és lágy humorba burkolt történeteik találkoznak.

A Váci Dunakanyar Színház a FÜGE-vel (Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület) is együttműködik, amelynek célja a közösségépítés és a fiatal alkotók színház köré gyűjtése. Ennek a szándéknak az első gyümölcse Horváth János Antal partnersége is, aki a váci teátrum jövő évi saját bemutatóját rendezi. A színház 2021. tavaszára tervezi az egyik legismertebb és legtöbbet játszott klasszikus magyar vígjáték, a Szigligeti Ede művéből készülő Liliomfi bemutatását, amelyben a szerethető szerelmi történet még különlegesebb módon, élő zenei kísérettel hangzik majd el, a darab zeneszerzőjének Ágoston Bélát kérték fel.

A most nyíló évad őszi időszaka vendégelőadásokból építkezik: a nyitóelőadás szeptember 25-én Hernádi Judit Hernádi pont című zenés estje lesz Heilig Gábor és zenekara közreműködésével, Pelsőczy Réka rendezésében.

Októberben határon túli társulatok bemutatóit látják vendégül Vácon, az utolsó információk szerint az október végéig lekötött három előadást – a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc terrorkomédiát, a Kenyérrel a zsebben c. stúdióelőadást és a Napnyugat Expressz drámát – a színház megtartja. Ugyanakkor a korábban a téli hónapokra lekötött határon túli előadásokat egészségbiztonsági és szervezési okból inkább a jövő év tavaszára ütemezik át.

A Váci Dunakanyar Színház az évadot a járványügyi előírások teljes körű betartásával elkezdi. „Mindent megteszünk és minden elérhető eszközt beszereztünk és felhasználunk azért, hogy hozzánk látogató néző a legnagyobb biztonságban legyen” – jelezte az ügyvezető.

Az évadterv ismertetése után a program egy különleges koncerttel zárult: egy fiatal váci muzsikus trió és a színház baráti triója a zenét és az irodalmat sajátosan ötvözve teremtett kiváló hangulatot. Berki Szofi énekkel, Molnár Bence és Deli Szófia – a színház munkatársai – pedig zenei aláfestéssel a Liliomfi drámaszövegéből olvastak fel részleteket. Az Arday Dániel (nagybőgő), Hencz Kornél (marimba) és Farkas Virág Zazie (tangóharmonika) alkotta fiatal váci csapat az általuk megteremtett miliővel, a város iránti érezhető szeretettel és igényes előadásmódjukkal jól példázták azt a hangulatot és irányt, amit a Váci Dunakanyar Színház célul tűzött ki maga elé a jövőre nézve.